Sisustus

Hanni maalautti kaapit, ja keittiö sai täysin uuden ilmeen – katso ennen ja jälkeen -kuvat edullisesta keittiöremontista

Keittiöön saa uutta ilmettä ilman jätti­­remonttiakin. Kaappien maalauttaminen on helppoa – mutta varo, ettei mopo karkaa käsistä, vinkkaa edullisen keittiöfiksauksen tehnyt Kotilieden sisustustuottaja Hanni.

”Keittiöremontti on yksi kodin kalleimmista sisustushankkeista: maltillisenkin rempan hintalappu keikkuu helposti kymppitonnin tuntumassa, ja laadukkaasta design-keittiöstä saa pulittaa kolme kertaa enemmän. Keittiön ilmeen saa uudistettua kuitenkin myös tuntuvasti halvemmalla ja vähemmällä vaivalla.

Kun muutimme pari vuotta sitten nykyiseen kotiimme, päädyimme pihiyden, remppaväsymyksen ja ekologisuuden takia vain fiksailemaan jo olemassa olevaa keittiötä. Tuunaamalla pelasimme keittiölle lisäaikaa, josko vaikka viiden vuoden kuluttua tietäisimme, mitä haluaisimme ja remppakassasta löytyisi riittävästi pätäkkää.

Lue myös: Hammasharjoja, lippalakkeja, avaimia… Mitä kaikkea astianpesukoneessa voi ihan oikeasti pestä? Katso asiantuntijan vinkit

Keittiö ennen remonttia.
Ennen remonttia keittiö oli sinisävyinen.

Keittiöremontti alkoi kaapeista

Etukäteen arvelutti, miten vanhoihin MDF-oviin saataisiin ­taiottua tasainen ja pysyvä maalipinta. Olimme aikaisemmin maalanneet itse 1950-luvun täyspuisia keittiökaappeja varsin onnistuneesti, mutta kuitulevyn maalaaminen arvelutti. Tällä kertaa emme tarttuneetkaan maalitelaan itse, vaan ulkoistimme urakan. Ammattitaitoisessa ruiskumaalaamossa oviin ­tosiaan saatiin siisti, tasainen sävy ja rungot tultiin maalaamaan paikan päälle samalla sävyllä kuin ovet.

Keittiö remontin jälkeen.
Edulliseksi ajatellulle remontille kävi niin kuin remonteille usein käy – budjetissa ei pysytty. Kaapin­ovien maalaus maksoi sen minkä pitikin, mutta sitten vanhat kodinkoneet alkoivat reistailla, ja myös astianpesukone, liesi ja liesituuletin saivat lähteä.

Tässä kohtaa varoituksen sana. Kaappien maalautus ei itsessään ollut kovin tyyristä, mutta se saa helposti aikaa ketjureaktion. Kun keittiökaappien uusi sävy oli valittu, välitilan vanhat laatat ja valaisimet alkoivat tuntua vääriltä, vetimet tylsiltä ja taso kulahtaneelta. Pitäisikö sitten samalla vaihtaa myös allas ja hana, tuumimme. Pika­remonttimme paisui ennakoitua massiivisemmaksi, kun kodinkoneet vielä alkoivat nikotella, ja osa niistäkin piti vaihtaa.

Lue myös: Löytyykö kotoasi tällainen keittiö? Sen järjestyksessä pitäminen aiheuttaa harmaita hiuksia jopa ammattijärjestäjälle

Miten maalipinta kestää?

Mutta jos mopo ei lähde käsistä, ruiskumaalaamossa uudistettu keittiö on edullinen ja yllättävän kestävä ratkaisu. Itseäni mietitytti, kuinka uudelleen maalatut ovet kestävät kovassa käytössä. Mutta ainakin toistaiseksi, kahden vuoden ovien kolistelun jälkeen, keittiö on vielä aivan kelvollisessa kunnossa. Pariin hyllynkulmaan on hiukan tullut osumaa kattiloista, ja niistä näkyy häivähdys entistä sinisävyä, mutta muuten maali on pysynyt napakasti kiinni.

Välitila laatoitettiin Artisan Moss Green -laatoilla. Taso hankittiin Ikeasta. Valaisimet sekä pistokkeet ovat Limenten.
Välitila laatoitettiin Artisan Moss Green -laatoilla. Taso hankittiin Ikeasta. Valaisimet sekä pistokkeet ovat Limenten.
Vanhat kaapit maalattiin ovimaalaamossa ja ammattilainen kävi maalaamassa myös rungot samalla mustanruskealla Toro-sävyllä.
Vanhat kaapit maalattiin ovimaalaamossa ja ammattilainen kävi maalaamassa myös rungot samalla mustanruskealla Toro-sävyllä.

Uskallan siis toivoa, että tumma pinta kestää nättinä vielä ainakin muutaman vuoden. Hauskaa väliaikaisratkaisussa on se, ettei värivalintoja tarvinnut tehdä niin vakavissaan. Kun ei olla valitsemassa keittiötä seuraavaksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi, voi huoletta revitellä sävyillä, jotka ilahduttavat nyt ja saavatkin ruveta kyllästyttämään jossain vaiheessa.”

Juttu on ilmestynyt Kotiliedessä 20/21.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanni maalautti kaapit, ja keittiö sai täysin uuden ilmeen – katso ennen ja jälkeen -kuvat edullisesta keittiöremontista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.