Nainen heitti käytetyn pääsylipun roskikseen – menetti 450 euroa! Näistä pääsylipuista maksetaan sievoisia summia myös käytettyinä

Käsilaukku täyttyy papereista ja muusta silpusta – tarkka siivoaa erityisempien tapahtumien pääsyliput arkistoon, sillä niillä voi olla arvoa tulevaisuudessa. Suurien ulkomaisten tapahtumien pääsylipuista maksetaan huimia summia.

Maailmassa on valtava määrä keräilykohteita, joille on olemassa toimivat jälkimarkkinat. Muumimukien keräily on tietysti aina vaihtoehto, mutta jotta arvo säilyisi, kupit pitää varastoida. Paljon tilaa vieville kohteille on kuitenkin vaihtoehto – pääsyliput. Käytetyn pääsylipun myyminen voi tuoda myyjälle kymppejä, satoja tai tuhansia euroja.

Lue myös: Löytyvätkö nämä arvokkaat muumimukit kaapistasi? Katso top 5 ja seuraava hitti!

käytetyn pääsylipun myyminen

Käytetyn pääsylipun myyminen: Satatuhatta lippusarjasta

Etenkin Yhdysvalloissa vanhojen pääsylippujen keräily on arvossaan. Hinnat nousevat uskomattomiin korkeuksiin, jopa kymmeniin tuhansiin dollareihin asti. Erityisesti urheilutapahtumien liput ovat haluttuja, eivätkä edes merkittävimmät, vaan jokaisen ottelun lipuilla on arvonsa. Myös konserttien ja festivaalien lipuista voi saada jälkimarkkinoilla sievoisen summan.

Tiettävästi suurin yksittäinen summa, joka pääsylipuista on maksettu, on 100 000 dollaria. Se paukutettiin pöytään viime keväänä SCP-huutokauppakamarissa täydestä, ensimmäisten viidenkymmenen Super Bowl -lipun sarjasta.

Super Bowl on maailman suurimmaksi yksittäiseksi urheilutapahtumaksi noussut, amerikkalaisen jalkapallon USA:n pääsarjan NFL:n loppuottelu. Se pelataan noin 70 000 hengen stadioneilla ja sitä katsoo suorana yli 100 miljoonaa ihmistä – ei ihme, että kiinnostuneita löytyy. Suomessakin on keräilijöitä, jotka hamuavat näitä ottelulippuja.

450 euroa roskikseen

Viime vuoden Super Bowl -lipusta saa jo nyt maksaa edullisimmillaan noin 5 000 euroa.

Mutta tavallisen NFL-ottelun lipullakin on arvonsa: eräs suomalainen media-alalla työskennellyt nainen sai New Yorkissa vieraillessaan neuvottelukumppaniltaan lahjaksi käytetyn lipun. Vasta kotona hänelle paljastui, että liki loukkaukselta tuntunut ja roskiin lentänyt lahja oli noin 450 euron arvoinen. Ei ihme, että jokaisen ottelun jälkeen stadionin ulko-oven edessä on trokareita, jotka maksavat käytetystä lipusta välittömästi muutaman kymmenen dollaria.

Lippu Woodstockiin?

Musiikkikonserttien lipuista maksetaan vain merkittävimmistä. Jos et ollut Jimi Hendrixin Kulttuuritalon konsertissa vuonna 1967, mutta olet niin tuhansien muiden tavoin mennyt sanomaan, voit yrittää ostaa lipun väitteidesi tueksi.

kaytetyn lipun myyminen

Toisaalta voit nostaa panoksia ja kertoa olleesi Woodstockissa – lippuja festivaaleille on myyty huutokaupoissa viime vuosina alle tuhannella dollarilla!

Sen sijaan vältä tarinoissa Beatlesia: vuoden 1965 Shea Stadiumin konserttilipusta maksettiin Heritage Auctionsin huutokaupassa jo 17 500 dollaria.

Suomen ennätys MM95-lipusta

Suomessa kaikki on pienempää, myös käytetyn pääsylipun myyminen. Joko lippuja ei yksinkertaisesti ole tarjolla, koska niitä ei ole säästetty, tai sitten ne eivät maksa vielä kovinkaan paljoa. Kuten muun muassa pääsylippujen jälkimarkkinoihin keskittyneen turkulaisen Arwo-Paperi-antikvariaatin Kimmo Lampinen kertoo, ”kymppikin on jo paljon”.

Mutta kiinnostus on kasvamassa. Lampinen kertoo, että hänen kauttaan myydyistä arvokkain on ollut lippu Lasse Virenin Münchenin 10 000 metrin juoksuun, joka meni 50 eurolla. Suomen ennätys se ei kuitenkaan enää ole, sillä viime keväänä Facebookin kautta myytiin lippu Suomen ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden tuoneeseen vuoden 1995 loppuotteluun Tukholman MM-turnauksessa. Hinta oli peräti 300 euroa.

Arwo-Paperin kalleimmasta päästä löytyy kuuluisien, ja suomalaisittain paljon jalometallia tuoneiden olympialaisten pääsylippuja. Lampinen sanoo, että suurin ongelma on markkinoiden huonossa vaihdossa: toimivia markkinoita ei muodostu, koska lippuja ei tule myyntiin. Kuolinpesissä niitä voisi olla, mutta niitä ei tunnisteta.

Matti Nykänen tuo nousut?

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että suomalaisittain arvokkaimpia ovat juuri juoksijoihimme ja keihäänheittäjiimme liittyvät arvokisaliput – sekä tietysti liput katkerimmin hävittyihin että loistavimmin voitettuihin jääkiekon suuriin otteluihin. Myös varmasti Matti Nykäsen läpimurto, kun hän Holmenkollenilla hyppäsi sumun läpi maailmanmestaruuteen, kiinnostaisi myös näillä käytetyn pääsylipun myyminen -markkinoilla.

Seuratasolla yleensä memorabiliassa on suurimpia hintoja maksettu kaikesta HIFK:n jääkiekkojoukkueeseen liittyvästä, eikä pääsylippu vuoden 1998 mestaruusotteluun olisi halvimmasta päästä. Ammattilaisnyrkkeily on myös ainakin kansainvälisesti keräilijöiden suosiossa, joten Olli Mäen, Elis Askin ja Gunnar Bärlundin otteluliput olisivat myös hinnoissaan.

Suurimmat summat toki suomalainenkin saisi NHL:ään liittyvillä vanhoilla Teemu Selänne ja Jari Kurri -pääsylipuilla, ellei lompakosta löydy lippua Paavo Nurmen olympiajuoksuihin.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nainen heitti käytetyn pääsylipun roskikseen – menetti 450 euroa! Näistä pääsylipuista maksetaan sievoisia summia myös käytettyinä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X