sirkku kilpeläinen sinnittelee pienellä eläkkeellä

Sirkku, 72, sinnittelee 1100 euron eläkkeellä: ”Elän henkisesti rikasta elämää”

Sirkku hemmottelee itseään ostamalla joskus kirjan, vaikka oikeastaan eläke riittää vain välttämättömään.

”En jää paitsi mistään tärkeästä, vaikka elän niukasti. Elämässäni on rakkautta ja iloa. Ostan vain välttämätöntä. Se, mitä arvostaa, on va­lintakysymys. Saatan joskus ostaa kirjan, vaikka voisin säästää senkin rahan. Olen eläkkeellä ja asun veljeni kanssa maalaistalossa Kontiolahdella. Mieheni kuoli 23 vuotta sitten. Tytär ja poika asu­vat perheineen omissa kodeissaan.

Eläkkeeni on 1 100 euroa. Pyöritän sillä yksityistalouden menot ja pidän autoa. Perheeni omistaman metsän tuotto on turvani yllättävissä korjaus- ja kunnossa­pitomenoissa.

Iso talomme lämpiää puulla, jota saamme omasta metsästä. Pilkomme veljeni kanssa puita itse sen minkä jak­samme. Me myös marjastamme mielel­lämme.

Olen aina elänyt pienellä rahalla. Meillä oli mieheni kanssa jalostuskar­jaa. Jouduimme luopumaan siitä, kun tulin allergiseksi ja jäin sairauseläkkeelle 34-vuotiaana. Olin tehnyt myös tarkas­tusneuvojan töitä, mutta en enää voinut astua navettaan.

sirkku kilpeläinen sinnittelee pienellä eläkkeellä

Minulle on vuosien saatossa selkiyty­nyt, mihin rahaa kannattaa priorisoida. Asioiden hankkiminen vie aikaa ja vaatii harkintaa. Ompelen kaikki vaatteeni ja neulon paljon, myös lahjaksi läheisilleni.

Olen mukana Kontiolahden Käsityö­läisten toiminnassa ja myyn käsitöitäni yhdistyksen kaupassa. Kauppaan puo­din kautta myös itse leipomiani leipiä. Tuloilla matkustan kesäisin Kroatiaan, missä tyttärelläni on lomayritys.

Jos saisin paljon rahaa, ostaisin uuden Volvon. Entisen kanssa kuljimme pitkän matkan, yli 500 000 kilometriä. Ajan yhä paljon, ja nykyinen japanilainen auto ei oikein tunnu tutulta.

Elämäni on hyvässä järjestyksessä. Vanhetessa olen huomannut tulleeni monissa asioissa äitini kaltaiseksi. Ar­vostan suuresti hänen elämäntyötään ja apuaan omien lasteni hoidossa. Toivot­tavasti voin jakaa jotain tästä perinnöstä ainoalle lapsenlapselleni, vasta vuoden ikäiselle Antolle.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/17.

Lue myös:

Köyhä opiskelija: ”Kopioin asiat kavereiden kirjoista”
Köyhyys: ”Vakituinen palkka on luksusta”
Eläkkellä sinnittelevä: ”Aina rahaa ei riitä lääkkeisiin”

Avainsanat

Keskustelu

Tiedän ja tunnen ihmisiä jotka pärjäävät hyvin pelkällä takuueläkkeellä, mikä on useita satoja euroja pienempi kuin Sirkun 1100 euron eläke. Kaikessa taloudenhoidossa pätee sanonta: ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.

No.voi hyvänen aika,eihän tuo ole edes pieni eläke,asumistukea ja ehkä muitakin tukia saa

Ei muuten kaikki saa asumistukee eikä toimeentulotukee. Asun vuokralla pienessä rivarikaksiossa, lämmitän puilla kämppää. Tuloni on tonni verojen jälkeen. Maksan vuokran, sähkön, veden, lääkkeet ja muut menot. Pidän auton koska muuten en pääse täältä mihkään. Olen monesti hakenut tukia, turhaan. Asumistukeen on liian isot tulot. Toimeentulotuen laskelman jälkeen mulle pitäs jäädä plussaa 15-35e kuukaudeksi sen, mutta eipähän jää. kaiken kaikkiaan minä elätän itseni ja kissani 40-100e kuukauden. Kaikesta turhasta oon luopunut. Kyllä sitä pärjää aina jotenkin.

Ei muuten saada mitään tukia asumiseen omakoti talossa. Nyt on sähkölaskukin niin suuri (200-250) kuukaudessa että laittaa miettimään millä asumista meidän tilanteessa voisi helpottaa,? Itsekin eläkkeellä ja tulot tota luokkaa. Mutta…en valita..isäni sanoi aikoinaan, helppoa 🤗 kun se on säännöllinen tulo niin sen mukaan pitää elää.

Hei, tutustuhan sellaiseen asiaan kuin eartship house.

Ne rakennetaan puoliksi rinteen sisään, ja talon takaseinään rinteeseen upotetaan vanhoja autonrenkaita. Ne varastoivat talvellakin lämpöä itseensä päivällä ja luovuttavat yöllä.

Lisäksi taloissa käytetään muitankin kikkoja lämmön talteenoton optimoimiseksi.

En tarkoita että pitäisi ruveta rakentamaan tommoista, mutta ehkä sieltä löytyy jotain pientä helposti kokeiltavaa ideaa tutkittavaksi. Vaikka ei suuria säästöjä edes tulisi niin pysyy ainakin mieli aktiivisena, positiivisella tavalla. Kyllä suomalainen on kekseliäs kun sille päälle sattuu vaan!

Jos on oma asunto et saa asumistukea. Minulla eläke n.1200 kun. En saa mitään tukia.

minun mielestäni omassa asunnossa saa asumistukea jos kulut ovat riittävät ja tulot pienet – näin sanoi Kelan virkailija minulle

Samaa ajattelin, että ko.eläkehän ei ole edes pieni. Kaikesta juttua tehdäänkin. Olisivat tehneet jutun jostain jolla oikeasti pieni eläke.

Olen ihan samaa mieltä Sirpa! summa tuntuu isolta eikä minunkaan mielestä aihetta juttuun

Eihän tuo ole edes pieni eläke 😀 oma äitini saa n.600€/kk eläkettä

Äläpäs ny puhu palturia. Jo 10 v sitten oli kansaneläke vähän yli 700 e. Se on pienin minkä voi saada. Nöin siis kun ei ole kertynyt työeläkettä.

Eipä ole palturia. oma isäpuoleni saa eläkkeitä 155e plus 475e plus 80e. Siitä pitäisi maksaa vuokra jota asumistuen jälkeen jää yli 450e. Eläkkeestä menee 180e ulosottoon myös. Äitini saa reilun 500e tukea kun on työttämänä ( sairaana odottaa leikkaukseen pääsyä). isäpuolen lääkkeet kuukaudessa maksavat yli 300e ja muut menot. Sossu sanoo että kuuluisi toimeentulotukea heille tai edes maksusitoumus apteekkiin mutta Kela sanoo että tuet ovat liian hyvät. Eräässä laskelmassa katsoivat tulot niistä summina jotka ovat ENNEN verojen vähennystä ja laskivat sen mukaan. Samoin minulla ja miehelläni tekivät. Saamme kalliimpaan asuntoon yli 175e vähemmän asumistukea kuin halvemmassa oli vaikka käteenjäävät tulot nousivat vain 64e. Ja neliölläpä ei ylitä kahdelle maksettavan enimmäismäärää eikä enimmäisasumismenot ylitä niin paljoa että pitäisi tulla noin vähää. Ja syy on että katsotaan kokonaissumma joka myönnetään eikä sitä joka jää käteen =(

Omalla äidilläni alle 700 euron eläke, josta maksaa asumiskuluja 480 euroa kuukaudessa. Lopusta lääkkeet, ruoka ja muu eläminen! 1100 kuulostaa luksukselta!

Olen siinä uskossa, että alle 700 kuukaudessa eläkettä saava saa asumistukea. Voin olla väärässä. Mutta hyvät kommentoijat, kirjoittakaa asioista, niin kuin ne oikeasti ovat.

Asumistukea voi saada myös omistusasuntoon. Itsekin sain ennen työllistymistä useiden vuosien ajan.

Ois kiva tietää, onko tuo 1100€ brutto-vai nettoeläke? Jos ei vuokraa tarvi maksaa, eikä asuntolainaa, niin hyvin pärjää. Mä saan käteen 1070€ ja asumistukea 160€ (vuokra 460€). Mitään lisätuloja ei ole. Ei oo hääviä tämä elämä, ja edessä vain tätä samaa niukkuutta hautaan asti…

Eläke 800 netto. Vuokra asumistuen jälkeen 245,sähkö n.20/kk. Auto pakollinen,että pääsen liikkeelle.

Saan saman verran eläkettä, jäin leskeksi 6 vuotta sitten, asun omakotitalossa, jota olen tuloksetta yrittänyt myydä jo 2 vuotta. Talossa suorasähkölämmitys, joten sähkölaskut talvella yli 300 euroa kk. Lisäksi jouduin mieheni kuoleman jälkeen teettämään ulkovuoriremontin, johon jouduin ottamaan pankkilainaa, sitä olen nyt pienestä eläkkeestäni lyhentänyt 5 vuotta 252 euroa joka kk. Siihen lisäksi vesilaskut, jätelaskut, kiinteistöverot, puhelinlaskut, bensaa 19 vuotta vanhaan autoon, niin ja tietysti auton vakuutusmaksut ja kotivakuutukset ja eikä siinä vielä kaikki, nyt ne keksi tuon helkkarin hulevesimaksun, että revi siitä!

Miksi lapset ei auta?

Missä sanotaan, että hänellä on lapsia? Ei välttämättä ole, eikä lapsillakaan välttämättä ole rahaa auttamiseen.

”…antamaan lapsenlapselleni….reilun vuoden ikäiselle Ainolle…”
Käsittääkseni kenellekään ei tule lapsenlasta ilman että on lapsi joka tekee tästä Sirkusta isoäidin. Voin olla väärässä tietysti-tässä maailmanajassa kun ei voi mistään olla enää varma.

Mikä pieni eläke??? Normaali kuukausitulo työssäkäyvälle äidille! Ja toimet joita hän hoitaa, kuten puiden teko niin mitä kummaa siinä on? Haloo toimitus, olette ihan pihalla tavallisten ihmisten elämästä!

Sinnittelee??? Voi, tuohan on tosi paljon rahaa yhtä ihmistä kohti. Lämmitys ei maksa, kun puut ovat omasta takaa ja tuskin on asuntolainaakaan. Monella on reippaasti alle 1000e/kk bruttotulot.

Ottakaa nyt huomioon et ne joilla on pienwmmät tulot, saavat tukia joten ku laskette kaikki tulonne tukineen yvteen, niin etteköhän mene lähelle samaa summaa

silläpä sitä on elettävä ja maksettava 150 lääkkeet kk,sasekä kaikki talon kulut 420 m2 talosta 4 autosta ,sekä asuntovaunusta , lastenlapsia on 13 joille ei tosin ole paljon antaa sekä tiemaksut ja kiinteistöverot !!

Lääkeomavastuu on alle 600 € vuodessa, eli alle 50 € kuukaudessa ei 150 kuukaudessa.

Kommentoija puhui paljonko hän maksaa kuussa lääkkeistään, ei omavastuusta tai sen kertymisestä kuukaudessa. Kommenttisi 50e/kk on täysin irrelevantti tähän hetkeen koska vaikka summasi onkin oikea, se ei tarkoita sitä että naisen pitäisi maksaa VAIN 50e/kk tuosta omasta kalliista 150e maksavasta lääkkeestä. Se tarkoittaa että hänellä kertyy luultavasti nopeammin tuo 600e katto täyteen kuin Heilä kenellä menee tuo n 50e kuukaudessa. Ja jokaisella meistä se on n 50e kuussa tuo 1/12 osuus,vaikka lääkkeet maksaisivat kuinka paljon tahansa jos jaamme 600e vuoden jokaiselle kuukaudelle. Se ei kuitenkaan vaikuta lääkkeen ostohintaan ennen kuin katto on kertynyt täyteen. Jos tammikuussa ostat lääkkeet jotka menevät tuon kattorajan yli on lääkkeesi vasta sen jälkeen sen muutaman euron eivätkä vain 50e kuukaudessa(tekstistäsi sai sen käsityksen että ei tarvi maksaa kuin 50e kuukaudessa lääkkeistä). Tuo omavastuukatto kun on sen verran korkea, niin hyvin monelle se tulee (jos edes tulee) täyteen vasta loppuvuodesta kuten mainittiinkin ketjussa jo.
50e on summa, jonka menness täyteen
alkaa Kelan vähennykset tulla taas lääkemaksuihin.
Sinun pitää maksaa kokonaan lääkkeesi ennekuin tuo 50e omavastuukertymä on täyttynyt. Käsittääkseni se lasketaan niistä saamatta jääneistä Kelakorvauksista-jos ostat 1pkt lääkettä josta normaalisti Kelakorvausta tulisi 2e, olet maksaessasi lääkkeen kokonaan, kerryttänyt 2e tuosta 50eurosta. Vielä on 48e jäljellä. Ja jos sinulla on halpoja lääkkeitä ja
haet niitä harvoin, sitä pitempään sinulla kestää saada tuo 50e täyteen. Eli kuvitellaan että 50e vetävään purkkiin menee aina sen ”menetetyn korvauksen” verran rahaa ja purkki kun on täynnä, alkaa Kelan korvaukset taas juosta.

Miten sinä kuvittelet, että ne omavastuut kertyy?
Menee itselläkin reseptilääkkeisiin n. 150 e / kk. (Omavastuiden jälkeen.) Silti ei välttämättä tule tuo 600 e täyteen kuin loppuvuodesta.

No itse olen työkyvyttömyyseläkkeellä tapaturman jälkeen ja 2 muksun yh äippä tulot on kaikkinensa n. 1000€/ kk ja siitä on vielä maksettava asuntolaina 800€/ kk kun ei saa kämppää myytyä…

…kait me ollaan sit henkisesti rikkaita…

🤔kyllä ihmettelen että joku mennyt pieleen jos ’aikanaan’ tehty niin iso asuntolaina että kuukausittainen lyhennys 800 € Täällä ihmetellään että mitätön aihe jos joku saa tonnin eläkettä ja on noin tyytyväinen 🤔 Tässä vois kyllä ihmetellä kuinka kädettömiä ja aivottomia voi ihmiset olla ja tuoda esille omaa surkeuttaan moittimalla toisen elämän tapaa. Elä ja anna toistenkin elää.😍

Ihan mahtavaa Sirkku, enemmän sinun kaltaisia positiivisia omatoimisia aktiivisia ihmisiä tähän maahan. Hienoa, kun näkee elämän positiivisesti ja tekee oman elantonsa eteen vielä eläkkeelläkin töitä. Omalla maalla puiden pilkkominen lämmitystä varten, puulämmitys ja vaatteiden ompelu ei ihan jokaiselta sujukaan. Tuollaisella elämänasenteella elää paljon terveempänä ja pidempään.

Lämminhenkinen juttu.

Nykyään ei ehkä kovin helposti pääse / joudu pelkällä allergiadiagnoosilla 34-vuotiaana sairauseläkkeelle.

Ts. ehkä työhistorian pidentäminen aikoinaan jollain muulla alalla olisi ollut mahdollista ja siten eläkekertymääkin olisi vähän saanut kartutettua tuosta kuvatusta tasosta.

Samaa mieltä, silmiini pisti tuo työkyvyttömyyseläke 34v:aana! Nyt tekee normaalit päivittäiset hommat. Ei tuo nettoeläke ansiotöistä ole huono. Vertaan omaani 43v kolmivuorotyötä tehneenä.

Joku mättää jutussa. Hänen iässä ei eläkettä kertynyt kuin 23v alkaen. 34v eläke joten työhistoriaa 12v ja tuo eläke…. Kyllä ei voi olla totta.

Kahen hengen talous sivutuloja koko juttu taas toimttajan runoilema pitäs tehä juttu todellisuudesta

Pienimmät eläkeet pienyritäjillä ei ole aikanaan varaa maksaa yläkemaksuja raha menee elämiseen tiedän 550e 45v työnteosta. Ei tukija . Tietää yritäneensä.Nyky nuoret haluaa vapaata ja paljon palkkaa arvostakaa työ paikkojanne.

Kun ei osata lukea koko tarinaa…OMISTAA metsää,OMA talo(tila),lämmitys puut omasta metsästä,ei ole asuntovelkaa,ei varmasti saa mitään tukia.

No niinpä, hätä varaa löytyy. Mikäs hätä tuossa sitten on. Tuollaista onnea ns kaikille ei ole suotu.

Niin minäkin elän 1000 € eläkkeellä, maalla, ja vieläpä on 2 alakouluikäistä lasta. Eikä metsää pahan päivän varalle. Enkä kyllä hirveesti löydä henkisiä rikkauksia…Tai löydän, mutta mitäs siitä kun ei ne elätä. Ei ole lapsilla harrastuksia, itsestä puhumattakaan. Kyllä tympii. Ei vain ajoittain vaan oikeestaan ihan aina.

Ei hääppönen eläke vaikka 65vuotiaksi tein terveydenhuollosa töitä. Tässä ei mielestäni mainittu oliko brutto vai netto tulo. Onneksi olen vielä terve.

Jaa ,että 1100 no kyllä sillä pärjää.. itellä 770 on pakko ja ei ole metsä rahoja jolla korvata… joten jokainen omillaan.

Minulla jää eläkkeestä käteen 1100 työeläke. Asun omassa pikku rivarikaksiossa kissan kanssa. En saa sosiaalitukea mutta en voi valittaakkaan. Reissatakin on varaa pari kertaa vuodessa. Auton jos hommaisin niin alkaa olla tiukkaa. Onneksi omistan hyvän pyörän ja bussit ja junat kulkee. ☺️

Aina kun taloudessa elää kaksi ihmistä joilla on tuloja, niin asiat taloudessa on paremmin kuin yksinasuvalla!
Tämän mummon elämä on hyvissä käsissä kun asuvat kahden ja tulot ovat noinkin hyvät.
Lisätulot käsitöistä ja leipien myynnistä riittää hyvin ruokaostoksiin kahdelle, jos se on vakituista. Ja vielä se, että ei ole vuokramenoja tai asunnon lainojenlyhennyksiä!
Oikein hyvin jää arkkurahoja!

Jos minullakin olisi tuollainen eläke niin ei olisi hätää, nyt vajaa 700, kaiken maksan yksin vakuutukset, auton käytön….pakko olla jotta pääsen täältä salolta ihmisten ilmoille…lääkkeet, ja syödäkin pitää, ulkomaan + muut lomat on vain toteutumattomia haaveita.

Olipa ärsyttävä juttu.
Vai oikein sinnitellä pitää? Asumiskustannukset jakaa ja metsääkin omistaa.
Ei rahanpuutteesta tiedä mitään.

Suomi pullollaan meitä työtä tehneitä ikänsä ja pieni eläke. Itsellä 1140e. Mitään pyytäny koskaan mistään itse lapset elättänyt ja kouluttanut. Ylpeydellä ja rakkaudella.
Surullisena katsoo heitä jotka hylänneet lapsensa ja lapsenlapsensa ihan vaan oman mukavuuden takia

Eläkkeeni on 805 euroa, vuokra 750 euroa, asumistuki 470 euroa, ei muita tukia. Ei enää unelmia, eikä henkistä rikasta elämää.

On hyvä eläke, mistä tämmönen otsikko… On paljon köyhempiäkin jotka pienemmällä pärjäävät, hän ei asuu edes Helsingin keskustassa. Tuohan on kuin osa-aikaisen palkka….

Asiat on suhteellisia. Ihminen käy monenlaisia vaiheita läpi elämässä. Sitä kutsutaan sopeutumiseksi. Ei luovuttamiseksi. Ulkomaan matkat eivät ole luksusta, vaan vaativat hyvää kuntoa ja henkistä kanttia. Moni on tuotu arkussa takaisin. Itse en edes muista miten paljon tienaan tai saan eläkettä. Ehdin olla töissä yli 30-vuotta ja hankkia yhtä jos toista. Elintaso laskee eläkkeellä, mutta paljon kuluja tipahtaa pois. Tärkeintä on edelleen oma terveys ja turvallisuus. Olen ollut koko ajan naimaton ja lapseton. Pitää olla armollinen myös itselleen.

Sirkku on työteliäs ihminen. Harmi kun eläkkeistä puhutaan sekaisin brutto- ja nettoeläkkeenä. ETK:n tilastot ovat aina bruttoeläkkeitä. Keskimääräinen bruttoeläke on n. 1700€/kk. Monet ikänsä työtä tehneet saavat bruttona 1700€/kk. Jos et ole ollut työssä, saat täyden kansaneläkkeen ja se on veroton n. 780€/kk. Siis meillä ei ole paljon eroa keskimääräisissä nettoeläkkeissä. Tavallisten ihmisten eläkkeet eivät ole isoja, harva saa bruttuna yli 3000€/kk.

Selvä provo koko juttu…Risti riitaisuuksia….jää eläkelle allergian takia ei siedä navetta elämien lähtevää hajuja , karvoista .
Mutta pystyy kuitekin kutomaan villalangoista sukkia ym …eikö sitä olisi silloin allerginen langoillein ja niiden aiheutamiin pölyhin…
Kehuu vielä miten pieni eläke , vaikka minusta ihan riittävä tuohon työ uraan nähden..
Varmaan rahat menee kaikki sukan varten ja pitäisi ahneudessa saada vielä enemmän..
Kehuu vielä kuin vähällä kuluilla menee etten päin ja varmaan kaikki jää säästöön…

Kommentoi juttua: Sirkku, 72, sinnittelee 1100 euron eläkkeellä: ”Elän henkisesti rikasta elämää”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X