Sirkku, 72, sinnittelee 1100 euron eläkkeellä: ”Elän henkisesti rikasta elämää”

Sirkku hemmottelee itseään ostamalla joskus kirjan, vaikka oikeastaan eläke riittää vain välttämättömään.

”En jää paitsi mistään tärkeästä, vaikka elän niukasti. Elämässäni on rakkautta ja iloa. Ostan vain välttämätöntä. Se, mitä arvostaa, on va­lintakysymys. Saatan joskus ostaa kirjan, vaikka voisin säästää senkin rahan. Olen eläkkeellä ja asun veljeni kanssa maalaistalossa Kontiolahdella. Mieheni kuoli 23 vuotta sitten. Tytär ja poika asu­vat perheineen omissa kodeissaan.

Eläkkeeni on 1 100 euroa. Pyöritän sillä yksityistalouden menot ja pidän autoa. Perheeni omistaman metsän tuotto on turvani yllättävissä korjaus- ja kunnossa­pitomenoissa.

Iso talomme lämpiää puulla, jota saamme omasta metsästä. Pilkomme veljeni kanssa puita itse sen minkä jak­samme. Me myös marjastamme mielel­lämme.

Olen aina elänyt pienellä rahalla. Meillä oli mieheni kanssa jalostuskar­jaa. Jouduimme luopumaan siitä, kun tulin allergiseksi ja jäin sairauseläkkeelle 34-vuotiaana. Olin tehnyt myös tarkas­tusneuvojan töitä, mutta en enää voinut astua navettaan.

sirkku kilpeläinen sinnittelee pienellä eläkkeellä

Minulle on vuosien saatossa selkiyty­nyt, mihin rahaa kannattaa priorisoida. Asioiden hankkiminen vie aikaa ja vaatii harkintaa. Ompelen kaikki vaatteeni ja neulon paljon, myös lahjaksi läheisilleni.

Olen mukana Kontiolahden Käsityö­läisten toiminnassa ja myyn käsitöitäni yhdistyksen kaupassa. Kauppaan puo­din kautta myös itse leipomiani leipiä. Tuloilla matkustan kesäisin Kroatiaan, missä tyttärelläni on lomayritys.

Jos saisin paljon rahaa, ostaisin uuden Volvon. Entisen kanssa kuljimme pitkän matkan, yli 500 000 kilometriä. Ajan yhä paljon, ja nykyinen japanilainen auto ei oikein tunnu tutulta.

Elämäni on hyvässä järjestyksessä. Vanhetessa olen huomannut tulleeni monissa asioissa äitini kaltaiseksi. Ar­vostan suuresti hänen elämäntyötään ja apuaan omien lasteni hoidossa. Toivot­tavasti voin jakaa jotain tästä perinnöstä ainoalle lapsenlapselleni, vasta vuoden ikäiselle Antolle.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/17.

Lue myös:

Köyhä opiskelija: ”Kopioin asiat kavereiden kirjoista”
Köyhyys: ”Vakituinen palkka on luksusta”
Eläkkellä sinnittelevä: ”Aina rahaa ei riitä lääkkeisiin”

Avainsanat

Keskustelu

Tiedän ja tunnen ihmisiä jotka pärjäävät hyvin pelkällä takuueläkkeellä, mikä on useita satoja euroja pienempi kuin Sirkun 1100 euron eläke. Kaikessa taloudenhoidossa pätee sanonta: ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot.

No.voi hyvänen aika,eihän tuo ole edes pieni eläke,asumistukea ja ehkä muitakin tukia saa

Ei muuten saada mitään tukia asumiseen omakoti talossa. Nyt on sähkölaskukin niin suuri (200-250) kuukaudessa että laittaa miettimään millä asumista meidän tilanteessa voisi helpottaa,? Itsekin eläkkeellä ja tulot tota luokkaa. Mutta…en valita..isäni sanoi aikoinaan, helppoa 🤗 kun se on säännöllinen tulo niin sen mukaan pitää elää.

Jos on oma asunto et saa asumistukea. Minulla eläke n.1200 kun. En saa mitään tukia.

Samaa ajattelin, että ko.eläkehän ei ole edes pieni. Kaikesta juttua tehdäänkin. Olisivat tehneet jutun jostain jolla oikeasti pieni eläke.

Eihän tuo ole edes pieni eläke 😀 oma äitini saa n.600€/kk eläkettä

Äläpäs ny puhu palturia. Jo 10 v sitten oli kansaneläke vähän yli 700 e. Se on pienin minkä voi saada. Nöin siis kun ei ole kertynyt työeläkettä.

Omalla äidilläni alle 700 euron eläke, josta maksaa asumiskuluja 480 euroa kuukaudessa. Lopusta lääkkeet, ruoka ja muu eläminen! 1100 kuulostaa luksukselta!

Olen siinä uskossa, että alle 700 kuukaudessa eläkettä saava saa asumistukea. Voin olla väärässä. Mutta hyvät kommentoijat, kirjoittakaa asioista, niin kuin ne oikeasti ovat.

Ois kiva tietää, onko tuo 1100€ brutto-vai nettoeläke? Jos ei vuokraa tarvi maksaa, eikä asuntolainaa, niin hyvin pärjää. Mä saan käteen 1070€ ja asumistukea 160€ (vuokra 460€). Mitään lisätuloja ei ole. Ei oo hääviä tämä elämä, ja edessä vain tätä samaa niukkuutta hautaan asti…

Eläke 800 netto. Vuokra asumistuen jälkeen 245,sähkö n.20/kk. Auto pakollinen,että pääsen liikkeelle.

Saan saman verran eläkettä, jäin leskeksi 6 vuotta sitten, asun omakotitalossa, jota olen tuloksetta yrittänyt myydä jo 2 vuotta. Talossa suorasähkölämmitys, joten sähkölaskut talvella yli 300 euroa kk. Lisäksi jouduin mieheni kuoleman jälkeen teettämään ulkovuoriremontin, johon jouduin ottamaan pankkilainaa, sitä olen nyt pienestä eläkkeestäni lyhentänyt 5 vuotta 252 euroa joka kk. Siihen lisäksi vesilaskut, jätelaskut, kiinteistöverot, puhelinlaskut, bensaa 19 vuotta vanhaan autoon, niin ja tietysti auton vakuutusmaksut ja kotivakuutukset ja eikä siinä vielä kaikki, nyt ne keksi tuon helkkarin hulevesimaksun, että revi siitä!

Mikä pieni eläke??? Normaali kuukausitulo työssäkäyvälle äidille! Ja toimet joita hän hoitaa, kuten puiden teko niin mitä kummaa siinä on? Haloo toimitus, olette ihan pihalla tavallisten ihmisten elämästä!

Sinnittelee??? Voi, tuohan on tosi paljon rahaa yhtä ihmistä kohti. Lämmitys ei maksa, kun puut ovat omasta takaa ja tuskin on asuntolainaakaan. Monella on reippaasti alle 1000e/kk bruttotulot.

silläpä sitä on elettävä ja maksettava 150 lääkkeet kk,sasekä kaikki talon kulut 420 m2 talosta 4 autosta ,sekä asuntovaunusta , lastenlapsia on 13 joille ei tosin ole paljon antaa sekä tiemaksut ja kiinteistöverot !!

Lääkeomavastuu on alle 600 € vuodessa, eli alle 50 € kuukaudessa ei 150 kuukaudessa.

No itse olen työkyvyttömyyseläkkeellä tapaturman jälkeen ja 2 muksun yh äippä tulot on kaikkinensa n. 1000€/ kk ja siitä on vielä maksettava asuntolaina 800€/ kk kun ei saa kämppää myytyä…

…kait me ollaan sit henkisesti rikkaita…

🤔kyllä ihmettelen että joku mennyt pieleen jos ’aikanaan’ tehty niin iso asuntolaina että kuukausittainen lyhennys 800 € Täällä ihmetellään että mitätön aihe jos joku saa tonnin eläkettä ja on noin tyytyväinen 🤔 Tässä vois kyllä ihmetellä kuinka kädettömiä ja aivottomia voi ihmiset olla ja tuoda esille omaa surkeuttaan moittimalla toisen elämän tapaa. Elä ja anna toistenkin elää.😍

Ihan mahtavaa Sirkku, enemmän sinun kaltaisia positiivisia omatoimisia aktiivisia ihmisiä tähän maahan. Hienoa, kun näkee elämän positiivisesti ja tekee oman elantonsa eteen vielä eläkkeelläkin töitä. Omalla maalla puiden pilkkominen lämmitystä varten, puulämmitys ja vaatteiden ompelu ei ihan jokaiselta sujukaan. Tuollaisella elämänasenteella elää paljon terveempänä ja pidempään.

Lämminhenkinen juttu.

Nykyään ei ehkä kovin helposti pääse / joudu pelkällä allergiadiagnoosilla 34-vuotiaana sairauseläkkeelle.

Ts. ehkä työhistorian pidentäminen aikoinaan jollain muulla alalla olisi ollut mahdollista ja siten eläkekertymääkin olisi vähän saanut kartutettua tuosta kuvatusta tasosta.

Joku mättää jutussa. Hänen iässä ei eläkettä kertynyt kuin 23v alkaen. 34v eläke joten työhistoriaa 12v ja tuo eläke…. Kyllä ei voi olla totta.

Eikös se ole niin, että mitä nuorempana jää/joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle, niin sitä suurempi elkäke?

Kahen hengen talous sivutuloja koko juttu taas toimttajan runoilema pitäs tehä juttu todellisuudesta

Pienimmät eläkeet pienyritäjillä ei ole aikanaan varaa maksaa yläkemaksuja raha menee elämiseen tiedän 550e 45v työnteosta. Ei tukija . Tietää yritäneensä.Nyky nuoret haluaa vapaata ja paljon palkkaa arvostakaa työ paikkojanne.

Kun ei osata lukea koko tarinaa…OMISTAA metsää,OMA talo(tila),lämmitys puut omasta metsästä,ei ole asuntovelkaa,ei varmasti saa mitään tukia.

Niin minäkin elän 1000 € eläkkeellä, maalla, ja vieläpä on 2 alakouluikäistä lasta. Eikä metsää pahan päivän varalle. Enkä kyllä hirveesti löydä henkisiä rikkauksia…Tai löydän, mutta mitäs siitä kun ei ne elätä. Ei ole lapsilla harrastuksia, itsestä puhumattakaan. Kyllä tympii. Ei vain ajoittain vaan oikeestaan ihan aina.

Ei hääppönen eläke vaikka 65vuotiaksi tein terveydenhuollosa töitä. Tässä ei mielestäni mainittu oliko brutto vai netto tulo. Onneksi olen vielä terve.

Jaa ,että 1100 no kyllä sillä pärjää.. itellä 770 on pakko ja ei ole metsä rahoja jolla korvata… joten jokainen omillaan.

Minulla jää eläkkeestä käteen 1100 työeläke. Asun omassa pikku rivarikaksiossa kissan kanssa. En saa sosiaalitukea mutta en voi valittaakkaan. Reissatakin on varaa pari kertaa vuodessa. Auton jos hommaisin niin alkaa olla tiukkaa. Onneksi omistan hyvän pyörän ja bussit ja junat kulkee. ☺️

Aina kun taloudessa elää kaksi ihmistä joilla on tuloja, niin asiat taloudessa on paremmin kuin yksinasuvalla!
Tämän mummon elämä on hyvissä käsissä kun asuvat kahden ja tulot ovat noinkin hyvät.
Lisätulot käsitöistä ja leipien myynnistä riittää hyvin ruokaostoksiin kahdelle, jos se on vakituista. Ja vielä se, että ei ole vuokramenoja tai asunnon lainojenlyhennyksiä!
Oikein hyvin jää arkkurahoja!

Jos minullakin olisi tuollainen eläke niin ei olisi hätää, nyt vajaa 700, kaiken maksan yksin vakuutukset, auton käytön….pakko olla jotta pääsen täältä salolta ihmisten ilmoille…lääkkeet, ja syödäkin pitää, ulkomaan + muut lomat on vain toteutumattomia haaveita.

Kommentoi juttua: Sirkku, 72, sinnittelee 1100 euron eläkkeellä: ”Elän henkisesti rikasta elämää”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X