Ihmiset

Seura: Uskonnollinen yhteisö loi varjon Tarja Smuran uusperheen arkeen

Tarja Smura kohtasi uusperheessään ongelmia, joihin ei ollut varautunut, selviää uudesta Seurasta.

Sosiaalitanttamissi. Vahinkomissi. Niillä sanoilla Tarja Smura, 47, kuvaa itseään uudessa Seurassa. Hänet valittiin Miss Suomeksi vuonna 1993. Miss Universum –kisoissa hän sijoittui kymmenen parhaan joukkoon.

”En vähättele tai häpeä missitaustaani.  Olen kiitollinen kokemuksista, mutta elämäni sisältö tulee muualta. Minulle vahvin rooli on äitiys”, Tarja sanoo Seurassa.

Ensimmäisessä avioliitossa virolaisen Raul Gescheimerin kanssa syntyi tytär Angela, 20, ennen poikia Gabrielia, 12, ja Raphaelia, 6.

Maaliskuussa 2012 Raphael oli seitsemän kuukauden ikäinen, kun Raul yllättäen ilmoitti hakevansa eroa.

Sähköposti johti rakastumiseen

Pari kuukautta järkytyksen jälkeen Tarja sai tuntemattomalta mieheltä sähköpostin. Markus Haapasalo oli lukenut Tarjan kohtalosta lehdestä ja halusi ilmaista myötätuntoa.

Samalla hän kertoi omasta traagisesta kokemuksestaan. Hän oli jäänyt leskeksi ja tuolloin viisivuotiaan Samuel-pojan yksinhuoltajaksi vaimon kuoltua rintasyöpään vajaa vuosi aikaisemmin.

Alkoi kirjeenvaihto, joka pian vaihtui pitkiin puhelinkeskusteluihin. Keskustelut johtivat tapaamisiin, ja tunteet syvenivät.

Tarjan ero sai lainvoiman tammikuussa 2013. Keskusteltuaan lasten kanssa Tarja teki päätöksen. Kesällä 2013 hän jätti työnsä rikos- ja riita-asioiden sovitteluohjaajana, pakkasi kotinsa ja muutti lasten kanssa Lohjalta Markuksen luokse Tampereelle.

Tarja ja Markus menivät naimisiin lokakuussa 2013. Ennen häitä he keskustelivat kasvatusperiaatteista ja sopivat, että Tarja kantaisi päävastuun kodista ja lapsista Markuksen tehdessä vuorotyötä kahdella paikkakunnalla.

Markus mainitsi myös taustastaan uskonnollisen yhteisön kasvattina.

”Hän vakuutti, ettei se juuri näkyisi perheen arjessa.”

Tarja hymähtää Seurassa:

”Sitten se uusperheen arki alkoi.”

Erilaiset taustat johtivat uusperheen ongelmiin

Tarjan ja Markuksen tavoite oli yhteinen:

”Halusimme olla ehjä perhe, mutta sellainen emme olleet kuin ajoittain”, Tarja sanoo Seurassa.

Tarja Smura kamppailee uusperheen ongelmien kanssa.

”Markuksen taustan vuoksi meillä on osittain hyvin erilaiset arvot. Hänen lapsuudenkodissaan omaksumansa periaatteet johdattivat häntä enemmän kuin avioliittomme. Ensimmäiset vuodet perhettämme pyrkivät ohjaamaan vahvasti myös hänen läheisensä”, Tarja sanoo jutussa.

Tarja oli muuttanut Tampereelle suurin odotuksin, mutta joutui pettymään.

”Kanssani ei oltu tekemisissä, mutta olettamuksia esitettiin sitäkin enemmän. Minua syytettiin monista asioista, kuten lasten eriarvoisesta kohtelemisesta. Saatoin kuulemma halata Samuelia vähemmän tai kieltää enemmän kuin Gabrielia. Vahdittiin, puenko Gabrielille ja Raphaelille paremmat vaatteet kuin Samuelille”, Tarja sanoo Seurassa.

Tarja eristäytyi lasten kanssa kotiin. Hän tunsi pohjatonta pettymystä ja yksinäisyyttä. Tarja ei saanut toivomaansa tukea Markukselta, joka oli jatkuvasti työssä tai yhteisönsä parissa.

Eniten Tarja pettyi siihen, että tunsi olevansa ongelman kanssa yksin.

”Halusin Markuksen seisovan rinnallani, ei ketään vastaan, mutta yhteisen perheen puolella”, Tarja kertoo jutussa.

Lopulta Tarja halusi aikalisän. Joulukuussa 2014 hän muutti lastensa kanssa läheltä vuokraamaansa asuntoon. Erota hän ei halunnut, vaan tapasi ahkerasti Samuelia ja Markusta. He viettivät aikaa myös perheenä.

Parisuhteen solmuja yritettiin avata terapiassa. Heinäkuussa 2017 Tarja päätti palata Markuksen luokse.

”Markuksessa on paljon ominaisuuksia, joita arvostan. Kun olemme kahdestaan, meillä on todella kivaa. On rakkautta ja intohimoa, keskusteluja ja naurua. Läsnä ollessaan hän pitää huolta ja tekee paljon asioita lasten kanssa”, Tarja sanoo Seurassa.

Kestääkö liitto? Tarja ei tiedä varmaa vastausta.

Uusperheen ongelmista puhuminen mietitytti etukäteen. Tarja toivoo toimivansa vertaistukena avatessaan aihetta.

”Minun varmaan odotetaan vaikenevan, mutta en ole ollut sellainen ennenkään. Miellyttäjää minusta ei saa tekemälläkään”, Tarja sanoo jutussa.

Lue Seuran koko juttu: Uskonnollinen yhteisö loi varjon Tarja Smuran uusperheen arkeen: ”Minunkin sopeutumisellani on rajansa”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Uskonnollinen yhteisö loi varjon Tarja Smuran uusperheen arkeen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.