Talous

Suunnitteletko oman kodin hankkimista? Ensiasunnon ostajat tekevät tyypilliset nämä 5 virhettä – koituu usein kalliiksi

Omaa kotia ostaessa voi astua useisiin sudenkuoppiin, etenkin jos on asialla ensimmäistä kertaa. Pyysimme kiinteistönvälittäjää listaamaan ensiasunnon ostajan tekemiä yleisiä virheitä ja kertomaan, miksi niitä kannattaa välttää.

Moni omasta kodista pidempään haaveillut on laittamassa ostohousut jalkaan vuoden lähestyessä loppuaan.

Syy on se, että hallitus on tammikuusta alkaen aikeissa luopua tähän asti voimassa olleesta verovapaudesta, mitä tulee varainsiirtoveroon ja alle kolmekymppisiin ensiasunnon ostajiin.

Vaikka hallituksen päätöksen seurauksena monella tuntuu olevan kiire saada hankittua ensimmäinen oma asunto, ei asuntokaupoilla kannata hätäillä, muistuttaa kiinteistönvälittäjä Anna Tapojärvi.

Kysyimme häneltä, mitkä ovat ensiasunnon ostajan tyypillisimpiä virheitä asuntomarkkinoilla ja miten niitä voisi välttää.

Lue myös: Omistusasunto ei aina ole paras ratkaisu: Asiantuntija kertoo, milloin oma kannattaa – ja milloin on syytä vuokrata

1. Lainaehdot jäävät lukematta

Pankkien yhteydenottokanavat ovat kuluneen kuukauden aikana täyttyneet nuorten ensiasunnon ostajien asuntolainahakemuksista.

Vaikka lainapäätöksen haluaisi saada aikapaineen vuoksi mahdollisimman pian, ei ratkaisua tehdessä kannata Tapojärven mukaan hätäillä. Lainoja kannattaa kilpailuttaa, ja valitun lainan reunaehdot käydä huolella läpi.

”Varmista, että ymmärrät lainasi ehdot täysin. Korkojen nousu ja muut lainanhoitoon vaikuttavat tekijät voivat vaikuttaa merkittävästi talouteesi”, Tapojärvi muistuttaa.

2. Liian tiukka budjetti

Ei ole salaisuus, että etenkin pääkaupunkiseudulla omistusasumisen hinta on korkea.

Kun pohtii ensimmäisen oman kodin hintaa, ei Tapojärven mukaan kannata tuijottaa vain myynti-ilmoituksesta löytyvää pyyntöä. Omaan kotiin liittyy paljon kulueriä, jotka ovat aiemmin kuuluneet vuokranantajalle tai taloyhtiölle.

”Etenkin ensiasuntoa ostaessa on tärkeää budjetoida realistisesti. Älä unohda lisäkuluja, kuten vakuutuksia, ylläpitomaksuja ja mahdollisia korjauskuluja.”

”Älä myöskään unohda laskea varainsiirtoveroa budjettiisi. Vuoden 2023 lopussa voimaan tulevat muutokset tarkoittavat, että ensiasunnon ostajien on nyt varauduttava tähän lisäkustannukseen.”

3. Huonosti luetut dokumentit

Aina sopimuksia tehdessä kuulee sanottavan, että pikkupräntit kannattaa lukea. Tämä pätee myös asuntokauppoihin.

Lainaehtojen ja myynti-ilmoituksen lisäksi taloyhtiön paperit ja dokumentit kannattaa lukea huolella läpi. Tapojärven mukaan tämä unohtuu verrattain monelta asuntoa hankkivalta.

”On tärkeää tarkastella taloyhtiön kunnossapitotarveselvitystä ja taloudenpidon dokumentteja huolellisesti, jotta ymmärrät tulevat remontit ja taloyhtiön taloudellisen tilanteen”, kiinteistönvälittäjä huomauttaa.

4. Kuntotarkastuksen laiminlyönti

Vuokra-asuntoa valitessa asuntoja tarkastellaan usein varsin pintapuolisesti, sillä mahdolliset tulevat remontit tai yllättävät korjaustarpeet eivät lankea omaan niskaan.

Omaa kotia ostaessa on syytä olla tarkempi. Kuntotarkastusta ei missään nimessä kannata laiminlyödä, muistuttaa Tapojärvi.

”Kuntotarkastuksen laiminlyöminen voi johtaa odottamattomiin remonttitarpeisiin ja lisäkustannuksiin tulevaisuudessa. Pidä huoli, että asunnon kunto on tiedossasi ennen ostopäätöstä.”

5. Unohdettu jälleenmyyntiarvo

Tapojärven mukaan on kaksi asiaa, mitä ensiasuntoa ostaessa ei tulisi koskaan unohtaa: sijainnin merkitys ja asunnon potentiaalinen jälleenmyyntiarvo.

Asunnon sijainti on yksi tärkeimmistä tekijöistä asunnon arvon määräytymisessä, ja huonolla sijainnilla oleva asunto voi olla tulevaisuuden kannalta huono sijoitus.

”Älä osta asuntoa vain nykyhetken tarpeisiin keskittyen. Harkitse asunnon potentiaalista jälleenmyyntiarvoa ja sitä, kuinka helppoa tai vaikeaa asuntoa on tulevaisuudessa myydä.”

Lue myös Seuran juttu: Taloyhtiö sai pimittää tulevia remontteja – Asunnon ostaja pettyi oikeudessa: ”Oikeuslaitoksella olisi täs­sä vakava peiliin katsomisen paikka”

Ensiasunnonostajat juttelevat kiinteistönvälittäjän kanssa.
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suunnitteletko oman kodin hankkimista? Ensiasunnon ostajat tekevät tyypilliset nämä 5 virhettä – koituu usein kalliiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.