Ruoka

Listasimme keittiön pahimmat sähkösyöpöt – erityisesti näistä tavoista kannattaa heti päästä eroon

Keittiössä voi säästää selvää rahaa, kun luopuu muutamista huonoista tavoista, kuten jääkaapilla seisoskelusta ja pikaohjelmien käytöstä.

Ruoan valmistaminen ja keittiön kodinkoneet syövät 5–6 prosenttia koko kodin laitesähköstä. On olemassa monia tapoja, kuinka keittiön kulutuksen voi nipistää vieläkin pienemmäksi.

Työtehoseuran kouluttaja ja kotitalousopettaja Tarja Marjomaa opastaa, kuinka säästät sähkössä köökin puolella. Moni tapa kannattaa ottaa rutiiniksi!

1. Säädä kylmälaitteiden lämpötilat

Etenkin vanhemmat kylmäsäilytyslaitteet ovat sähkösyöppöjä. Tarkista siis, etteivät ne tohota turhaan liian kylmällä ja syö turhaan energiaa. Näin voi käydä huomaamatta.

Jääkaapin sopiva lämpötila on +5 astetta, ja pakasteen -18 astetta. Jokainen turha aste kylmempään lisää jopa 5 prosenttia sähkön kulutusta.

Laitteiden kohdalla silläkin on väliä, kuinka vanha sähkölaite on. Uudet kylmälaitteet ja pesukoneet kuluttavat selvästi vähemmän kuin 10–20 vuotta vanhat laitteet. Perinteiseen keittotasoon verrattuna induktioliesi vie sähköä 40 prosenttia vähemmän.

2. Käytä uunia kikkaillen

Uunin järkevällä käytöllä voi tehdä keittiön isoimmat säästöt. Energiaa kuluu eniten lämmittämiseen, siksi kokkaillessa kannattaa hyödyntää uunin esilämmityksen lämpö. Monet ruoat ja leivonnaiset voi panna kylmään uuniin.

Kiertoilmauunista on etua, kun kypsennettävää on paljon. Siinä voi paistaa samanaikaisesti 2–4 pellillistä lihapullia, pikkuleipiä, pikkupullia tai sämpylöitä. Kiertoilmauuni lyhentää paistoaikaa ja vähentää sähkönkultusta noin kolmanneksella.

”Jos tarpeena on vain pitsan lämmitys, miettisin jotain muuta välinettä”, Marjomaa sanoo.

Kun keität pastaa tai perunoita, keitä vettä vain tarvittava määrä. Lieden ei myöskään tarvitse kiehua täydellä teholla – ruoka ei kypsy sen nopeampaa.
Kun keität pastaa tai perunoita, keitä vettä vain tarvittava määrä. Lieden ei myöskään tarvitse kiehua täydellä teholla – ruoka ei kypsy sen nopeampaa. © iStockphoto

3. Mikro ja airfryer kunniaan

Mikro on kaikkein energiatehokkain väline valmistaa pieniä yhden tai kahden hengen ruoka-annoksia. Laatikkoruoan lämmittämiseen mikroaaltouunissa kuluu vain yksi kymmenesosa aikaa ja sähköä verrattuna sähkölieden uunissa kuumentamiseen.

Airfryer on tämän hetken trendilaite, ja sitäkin kannattaa aina suosia perinteisen uunin sijaan. Airfryerin idea on kypsentää ruoka kuumalla kiertoilmalla, mutta nopeammin ja tehokkaammin kuin uuni. Laite ei vaadi pitkää lämmitysaikaa.

Lue myös: Testasimme airfryerit kolmesta eri hintaluokasta – halvin laite yllätti tehollaan ja erityisen rapeilla lohkoperunoilla

4. Älä kuormita jääkaappia turhaan

Jääkaapilla seisoskelu ja sen sisällön harras tutkiminen on huono tapa, sillä näin viileä ilma pääsee turhaan karkaamaan.

Kun laitat kokattua ruokaa jääkaappiin, odota, että se ehtii jäähtyä täysin. Käytä aina kannellista rasiaa, sillä muuten ruoasta haihtuu kosteutta jääkaappiin, joka lisää kylmälaitteen sähkönkulutusta.

Sulata pakasteet jääkaapissa. Näin saat ilmaista jäähdytysenergiaa.

5. Keittäminenkin on taitolaji

Pelkkä vesi kannattaa aina kiehauttaa lieden sijaan vedenkeittimellä tai pienet määrät myös mikrossa.

Kun keität juureksia tai perunoita, keitä ne vähässä vedessä. Lieden ei tarvitse tohista täydellä teholla, vaan säädä kiehumisteho sopivaksi.

Käytä paksupohjaisia keittoastioita ja kantta. Kansi estää lämpöä haihtumasta.

Liesituuletinta kannattaa käyttää myös harkiten, sillä liesituuletin haihduttaa lämpöä keittotasolta.

6. Ei ole yhdentekevää, miten tiskaat

Tiskaa vain täysiä koneellisia astioita. Vajaiden koneiden peseminen kuluttaa enemmän sähköä.

Pikaohjelma ei myöskään ole aina paras vaihtoehto. Se saattaa kuluttaa normaalia enemmän vettä, jonka lämmittämiseen kuluu suurin osa koneen käyttämästä sähköstä.

Eko-pesuohjelmien teho perustuu siihen, että pitkässä ohjelmassa pesuaine vaikuttaa pesuliuoksessa pidempään ja vettä käytetään vähemmän eikä sitä lämmitetä kovin kuumaksi.

Marjomaa neuvoo muutenkin tutustumaan omiin kodinkoneisiin ja niiden käyttöoppaisiin. Moni käyttää tottumuksesta pikapesuohjelmia, vaikka käyttöoppaasta voisi selvitä parhain vaihtoehto ja hyödyllisiä erikoisominaisuuksia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Listasimme keittiön pahimmat sähkösyöpöt – erityisesti näistä tavoista kannattaa heti päästä eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.