
Näin säästät ruokakuluissa merkittäviä summia: 13 helppoa ideaa arkeen
Halpaa, helppoa, hyvää ja terveellistä. Poimi tästä jutusta vinkkejä, joiden avulla loihdit arkeesi penninvenyttäjän herkkuja.
Yksitoista prosenttia. Sen verran elintarvikkeiden hintojen ennustetaan nousevan tänä vuonna. Se on enemmän kuin koskaan aiemmin EU-aikana. Ei ihme, että ruoan hinta huolestuttaa monia.
Etenkin pienituloisille nousu on hurja. Kahvin hinta on pompannut vuoden takaisesta 30 prosenttia, ja kalatiskeillä huomaa tuoreen kalan olevan arvossaan.
Hinnankorotuksia on tulossa kaikkiin muihinkin elintarvikkeisiin, etenkin liha- ja maitotuotteisiin sekä kaukana kasvaviin tai valmistettaviin tuontituotteisiin.
Ukrainan sota ja sen aiheuttama energian ja polttoaineiden kallistuminen ovat pahentaneet tilannetta, mutta hintojen kohoaminen alkoi koronan ja ilmastonmuutoksen takia jo aiemmin.
Ruoan hinta halvemmaksi: Jatka jauhelihaa tai korvaa se edullisemmalla proteiinilla
Soijarouhe. Lähes joka kaupasta löytyy nykyään soijarouhetta, joka on helppokäyttöinen, hyvin säilyvä ja lihaa ympäristöystävällisempi proteiininlähde. Sillä voi joko jatkaa jauhelihaa tai korvata sen kokonaan.
Soijarouheessa on jauhelihaa enemmän kuitua, kalsiumia ja magnesiumia ja rasvaa vain noin prosentti. Se on myös edullista: 500 gramman pussi maksaa halvimmillaan kolmisen euroa, ja siitä saa 5–6 neljän hengen ateriaa, joihin muuten käyttäisi 400 grammaa jauhelihaa.
Resepti: Tavallista maukkaampi soijarouhe-jauhelihakastike
Pavut. Toinen edullinen kasvisproteiinin lähde on pavut. Kuivattuina ne säilyvät hyvin, mutta edellyttävät 10–12 tunnin liotusta ja noin tunnin keittoaikaa. Siksi papuja on järkevää keittää kerralla iso kattilallinen, jakaa ne jäähtyneinä annospusseihin ja pakastaa tulevaa käyttöä varten.
Linssit. Jos pavut tuntuvat työläiltä, linssit ovat helpompia: ne vain huuhdotaan ennen käyttöä. Punaiset linssit kypsyvät kymmenessä, vihreät 20–30 minuutissa.
Peruna on perusruokaa ja ravintoarvoiltaan pastaa parempaa. Muista myös kotimaiset juurekset.
Palkokasvit ovat maailmalla ruoanvalmistuksen käytetyimpiä raaka-aineita. Myös suomalaisten kannattaisi hyödyntää näitä runsaasti kuituja sisältäviä kasvisproteiineja.
Moni pelkää palkokasveja ilmavaivojen vuoksi. Se on turhaa: tervevatsaisen suolisto tottuu palkokasveihin 2–6 viikossa. Kun pavut idättää ennen keittämistä, ne sopivat myös herkkävatsaiselle.
Älä maksa leivästä liikaa
Huomaa hintaerot. Leivän ja sämpylöiden kilohinnoissa on huimia eroja, joten hintojen vertailun aiheuttama vaiva maksaa itsensä takaisin nopeasti. Esimerkiksi tavallisen vehnäpatongin voi yhä saada edullisesti eurolla, mutta sen hinta voi olla myös kolme tai peräti viisi euroa valmistajasta ja ostopaikasta riippuen.
Leivo itse. Itse tehdyt sämpylät hakkaavat kaupasta ostetut kilohinnassa mennen tullen. Itse tehtyä ei myöskään henno hevillä heittää biojätteeseen, etenkin kun muutama sekunti mikrossa elvyttää vähän kuivahtaneen sämpyläisen.
Laiskurin kikka. Jos ajattelet sämpylöiden tekemisen olevan vaivalloista, kokeile oheista ohjetta: Hirmu helpot yön yli sämpylät
Siinä taikinan ainekset sekoitetaan illalla haaleaan veteen, ja mukaan voi raastaa vihanneslokeron nahistuneet vihannekset tai juustonkannat. Taikina laitetaan yöksi jääkaappiin ja nostellaan aamulla paloiksi pellille. Tuloksena on arjen luksusta aamiaiselle.
Valmistustavan ansiosta hiivaa tarvitaan normaalia vähemmän – liiallinen hiivan maku voi joitakin kotisämpylöissä tökkiä.
Juureksia, pähkinöitä tai siemeniä sisältävästä sämpylästä saa myös terveellisen ja edullisen välipalan vaikka töihin mukaan otettavaksi.
Vähennä välipaloja
Suomessa asuva aikuinen syö tai juo päivittäin keskimäärin seitsemän kertaa päivässä, selviää FinRavinto 2017 -tutkimuksesta. Peräti 40 prosenttia päivän energiasta tulee välipaloista. Säästöä syntyy, kun syöt kunnon ateriat ja otat välipalaksi kotona tehdyn sämpylän ja keitetyn kananmunan sen sijaan, että nappaisit kaupasta valmiin mehun, smoothien tai voileivän. Vältä myös kalliita takeaway-kahveja, sillä niiden katteet ovat huippuluokkaa.
Resepti: Arjen pelastaja: ruokaisa tomaatti-linssikeitto
Ruoan hinta halvemmaksi ostamalla etnistä ja hyödyntämällä hävikkiruokaa
Kaupan poistoruoka. Moni kauppa tekee jo osansa hävikin vähentämiseksi myymällä eräpäivää lähestyviä tuotteita alennuksella. Pian vanhenevia tuoretavaroita laputetaan punaisella, edellisen päivän paistopisteleipiä myydään eurolla ja hieman nahistuneita hedelmiä ja vihanneksia kootaan edullisiksi alennuskasseiksi.
Netin hävikkikaupat. Verkosta saa tilattua myymättä jääneitä kestoelintarvikkeita alennettuun hintaan. Muista tarkistaa viimeinen myyntipäivä ja malta mielesi paljousalennusten kohdalla – et säästä, jos tilaat sellaista, mitä et ehdi syödä ennen vanhenemista. Hävikkiruokaa voi tilata mm. osoitteista matsmart.fi ja fiksuruoka.fi.
Ravintolan ylijäämä. Monet ravintolat myyvät lounaalta yli jäänyttä ruokaa. Puhelinsovellus ResQ toimii jo yli sadalla paikkakunnalla. Suositusalennus on 50 ja minimialennus 30 prosenttia.
Edulliset etnokaupat. Ruoan hinta on usein edullisempi etnisissä kaupoissa. Esimerkiksi papuja, linssejä, bulguria ja monia mausteita saa etnisistä liikkeistä ketjuliikkeitä halvemmalla. Myös halal-teurastettua lihaa tarjoavissa kaupoissa liha on usein huomattavan edullista.
Resepti: Halpaa mutta hyvää: siskonmakkara-uunimunakas
Juttu on julkaistu Kotiliedessä 10/2022.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Näin säästät ruokakuluissa merkittäviä summia: 13 helppoa ideaa arkeen
Hyviä neuvoja ja vihjeitä, en kiistä niitä.
Edesmennyt isäni kertoi aina, kuinka sotavuosina kaikki mahdolliset maatilkut otettiin hyötykäyttöön ja viljeltiin itse.
Kunnilla on perinteisesti ollut viljelypalstoja asukkaiden tarpeisiin, mutta onko niitä tässä tilanteessa tarpeeksi? Nyt voitaisiin näiden palstojen määrää lisätä ja auttaa ihmisiä kasvattamaan omin avuin lisää ruokaa. Sen lisäksi, että säästetään ostoksilla, ostetaan siemeniä ja yritetään kasvattaa lisää itse. Viljelystä on muitakin hyötyjä kuin vain sato!