Talous

Viisikymppisenä eläkkeelle ja 4 muuta syytä, miksi sinunkin kannattaa aloittaa firettäminen

Yhdysvalloista lähtöisin oleva trendi peräänkuuluttaa taloudellista itsenäisyyttä ja varhaista eläköitymistä. Lue viisi syytä sille, miksi sinunkin kannattaa tutustua firettämiseen.

2010-luvulla taloudessa trendaava firettäminen on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista, jossa säästäminen on pop. Firettäminen tai firetys tulee englannin kielen sanoista financial independence, retire early.

Lue myös: Millä summalla pärjäisit loppuelämäsi? Laske FIRE-lukusi ja selvitä, milloin voit lopettaa työnteon

Yksinkertaisimmillaan firettäminen voikin olla juuri tätä. Taloudellista itsenäisyyttä ja varhaista eläköitymistä. Trendin keskiössä on laskukaava, joka kertoo, millainen summa pitää olla koossa taloudellisen itsenäisyyden saavuttamiseksi. Firettäjän tavoitteena on saada kyseinen summa kokoon.

Äärimmilleen vietynä firettämiseen voi kuulua hyvin askeettinen elämä, jossa ravintolaruualle ja kylpylälomille ei jää tilaa. Säästäminen on ankaraa.

Trendi on kuitenkin myös paljon muuta.

Lue lisää: Miten turvaat rahasi?

Miksi sinunkin pitäisi aloittaa firettäminen?

Firettäminen ei ole ilmiö, jota pitäisi noudattaa orjallisesti. Päinvastoin. Se kannattaa nähdä kokonaisuutena, josta jokainen voi poimia itselleen sopivimmat puolet.

Jos säilyketonnikalan voimalla eläminen ei houkuttele, kannattaa firettäminen ottaa kevyemmin. Lue alta viisi syytä sille, miksi sinustakin pitäisi tulla firettäjä – mutta omilla ehdoillasi.

1. Varhainen eläköityminen

Varhaisen eläköitymisen ei tarvitse olla tavoitteena. Mutta jos on, se antaa mahdollisuuden tehdä sitä, mistä nauttii. Varhaiselle eläkkeelle jääminen ei suinkaan tarkoita, että loppuelämä kuluisi sohvalla löhöillen. Työelämää voi myös jatkaa – mutta työtä ei tarvitse tehdä vain, koska on pakko.

firettäminen säästäminen eläke

2. Säästöpossu lihoo

Firettäminen parantaa henkilökohtaista taloutta, sillä säästämisessä on monia hyviä puolia. Yksi tehokas tapa kerätä rahaa kasaan on sijoittaminen. Aloittelijan kannattaa aloittaa sijoittamalla vakaisiin yrityksiin ja varoa, ettei osakkeita tule ostettua liian kalliilla.

Lue myös: 5 syytä, miksi naisen kannattaa sijoittaa – lue, miten pääset alkuun

3. Firettäminen suojaa irtisanoutumiselta

Olit sitten kaikki tai ei mitään -henkinen tai varovaisempi säästäjä, firettämisen myötä kassakaappisi sisältö kasvaa. Lähestyessäsi taloudellista itsenäisyyttä riippuvuutesi työstä ja työnantajastasi vähenee. Pienikin pesämuna tuo turvaa pahan päivän varalle.  Pahimman sattuessa tuki ja turva löytyykin omasta takaa. Yllättävissä elämänmuutoksissa kiittäminen voikin olla firettämistä.

4. Pitkäjänteisyys treenaa aivoja

Pitkäjänteisyys on monen onnistumisen salaisuus. Välillä viivästyneen palkinnon odottaminen voi kuitenkin tuntua raskaalta. Vuosia kestänyt säästäminen voi alkaa turhauttaa, jos loppua ei näy.

Helpota aivojasi jakamalla tavoitteet pienempiin osatavoitteisiin. Juhlista jokaisen osatavoitteen saavuttamista. Hyvä minä!

firettäminen säästäminen eläke

 

5. Mielenrauha

Valvotko yösi hereillä murehtien raha-asioita? Kun oma talous on kunnossa ja rahaa säästössä, murehdittavaa on vähemmän. Firettäminen voikin olla yksi hyödyllisimmistä harrastuksista, joita ikinä aloitat.

Lue myös: Miten voi säästää rahaa ruokamenoissa? Näillä vinkeillä säästät ruokakuluissa vuodessa jopa tuhansia

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viisikymppisenä eläkkeelle ja 4 muuta syytä, miksi sinunkin kannattaa aloittaa firettäminen

nuua

Hei, teillä taitaa puuttua FIRE-luvun laskukaavasta vuositulojen kertominen 25:llä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.