Talous

Nokkosten myynti yleistyy, ja myyjistä on nyt pulaa – Mitä villiyrteillä tienaa?

Villiyrttejä halutaan ostaa juuri nyt suuria määriä, mutta toimittajista on pulaa. Kotiliesi selvitti, kuinka paljon nokkosista ja muista villiyrteistä maksetaan poimijoille.

Mitä jos hankkisit mojovat lisätienetstit nokkosia poimimalla ja myymällä? Nokkosia himoitsevat nyt kaikki. Ne ovat trendikästä lähiruokaa, jota käyttävät keittiöissään niin fine dining -ravintolat kuin ruokahifistelijätkin. Villiyrttejä halutaan ostaa myös jatkojalostettavia elintarvikkeita varten. Villiyrttien poimijoista on kuitenkin pulaa, joten nokkosten myynti saattaa olla mitä kannattavin kesätyö!

Lue myös: Nokkonen on superruokaa – 6 terveellistä ohjetta

Nokkosten lisäksi muun muassa voikukanlehdet, kuusenkerkät, koivun lehdet, mesiangervot ja maitohorsmat ovat suurta huutoa tällä hetkellä. Esimerkiksi nokkosista ja maitohorsmista maksetaan noin 10 euroa kilolta, mutta hinnoittelu vaihtelee, ja joistakin tuotteista voidaan maksaa jopa 60 euroa kilolta.

Nokkosten myynti ja ostaminen: Kenelle villiyrttejä voi myydä?

Nokkosille ja muille villiyrteille voi yrittää löytää ostajan esimerkiksi Facebookin villiyrttiryhmien kautta. Villivihannes ja yrttiryhmä on Suomen isoin yrtteihin keskittynyt ryhmä. Siinä on yli 19 000 jäsentä, ja keskutelu on ryhmässä erittäin vilkasta. Myös Villiruoka- ja yrttikirppis -ryhmässä voi kaupata poimimiaan nokkosia ja muita villiyrttejä. Ryhmässä on tosin vain vähän päälle 1000 jäsentä.

Myös aitoluonto.fi-sivuston osta ja myy -pastalta löytyy ilmoituksia, joissa etsitään toimittajaa erilaisille villiyrteille. Sivustolla voi myös tarjota myyntiin poimimiaan yrttejä. Myös erilaiset jälleenmyyjät ovat kiinnostuneita ostamaan yrttejä suoraan kerääjiltä. Esimerkiksi Joensuun Tuote ja Vihannes Ky ostaa keräilijöiltä marjoja, yrttejä ja sieniä.

Kolmas vaihtoehto on pyrkiä löytämään asiakas, jota kiinnostaa ostaa villiyrttejä suuria määriä. Kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi sellaisiin ravintoloihin, jotka ovat profiloituneet satokauden makujen ja kotimaisten raaka-aineiden käyttämisessä. Voisivatko he tarvita villiyrttien toimittajaa?

nokkoset. nokkosien poimiminen, villiyrtit, nokkosten myynti

Kuinka paljon nokkosista ja muista villiyrteistä maksetaan?

Villiyrttien hinnat eivät ole kovin vakiintuneita. Yrttejä saatetaan myös myydä sekä kilo- että litrahintaan myyjästä riippuen. Suomen 4H-liiton tekemän Ruokaa luonnosta -toimialaselvityksen mukaan villiyrteistä maksettavat hinnat vaihtelevat 10–60 euroon per kilo.

”Maksamme tällä hetkellä sekä nokkoselle että maitohorsmalle kymmenen euroa kilolle. Kuusenkerkästä maksamme kolme ja puoli euroa kilolle”, Tuote ja Vihanneksen toimitusjohtaja Marja Päivänurmi kertoi Karjalaisen jutussa viime kesänä.

Huippukokki ja villiyrttikerääjä puolestaan Jouni Toivanen kertoo, että villiyrttien hinta määräytyy työn mukaan, sillä toiset villiyrtit ovat työläämpiä kerätä kuin toiset. Hän myy villiyrttejä ravintoloihin. Jouni kertoo myyvänsä yrtit 6–12 euron litrahintaan. Jouni järjestää myös villiyrttikursseja Järvenpäässä 3.6. asti.

Jouni Toivaisen Facebook-sivu.

Pitääkö nokkosten ja muiden villiyrttien myymisestä maksaa veroa?

Kaikkia luonnosta poimittuja marjoja, sieniä ja kasvien osia saa myydä verottomasti, mikäli niitä ei myy työkseen. Näin ollen nokkosten myynti on verotonta. Kuitenkin mikäli solmii työsopimuksen nokkosten toimittamisesta esimerkiksi ravintolan kanssa, tulot katsotaan palkaksi ja myydyistä tuotteista pitää maksaa ansiotulon veroprosentin mukaista veroa.

Jotta nokkosia saa myydä verovapaasti, niitä ei saa jatkojalostaa ennen myymistä. Nokkosia ei saa esimerkiksi pakastaa ennen myymistä. Myös muun muassa soseuttaminen ja makeuttaminen määritellään jalostamiseksi, joka ei ole sallittua. Villiyrttien puhdistaminen ja pakkaaminen ennen myyntiä on kuitenkin sallittua.

Mikäli nokkosia alkaa myydä pienimuotoisesti yrittäjänä, liiketoiminta on arvonlisäverotonta, kun tulot ovat alle 10 000 euroa vuodessa.

Lähteet: Martat, Veronmaksajat, Vero, Luonnontuotetulojen verotus, Suomen 4H-liitto ry.:n Ruokaa luonnosta -toimialaselvitys

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nokkosten myynti yleistyy, ja myyjistä on nyt pulaa – Mitä villiyrteillä tienaa?

Hortoilija

On suuri ero, myydäänkö litra- vai kilohinnalla! Onko litraan paineltu nokkoset vai onko ne väljästi? Nokkosia saa poimia melkoisen kasan kiloon! Vuohenputkiakin riittäisi yli oman tarpeen. Kuka niitä haluaisi?

Terveysruokaa

Tuossa mietityttää, millaisesta paikasta villiyrtit kukin kerää. Onko niissä jotakin myrkkyjäämiä? Suosituksia keräyspaikasta?

NG

Aivan samaa mietin kuin niminmerkki Terveysruokaa. Nokkonen kasvaa loistavasti koirien pissipoluilla (sekä ulkohuussien takana..), ja sieltähän niitä näppärästi voisi kerätä. En viitsisi ostaa villiyrttejä yhdeltäkään tuntemattomalta henkilöltä, enkä edes torilta.. Vain jos tiedän myyjällä olevan korkean etiikan ja omatunnon 🙂

Tarja

Haluaisin että tämän kaltaisiassa artikkeleissa puhuttaisiin myös kerääjän vastuusta ja velvollisuuksista sekä ammattitaidosta ja asiantuntemuksesta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.