Talous

Onnistu työhaastattelussa – rekrytointikonsultti paljastaa parhaat vinkkinsä

Työhaastattelu on jännä paikka, johon kannattaa aina valmistautua hyvin parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Konsultti Niklas Sutela muistuttaa kuitenkin, että tärkeintä haastattelussa on olla oma itsensä.

Hieno juttu, sait kutsun haastatteluun! Työhaastattelu on saavutus, joka kielii siitä, että olet merkittävä ehdokas työpaikkaan.

Nappaa tästä rekrytointikonsultti Niklas Sutelan viisi vinkkiä, joiden avulla suoriudut työhaastattelusta ensiluokkaisesti.

1. Valmistaudu haastatteluun ennalta

Kun saat puhelun tai viestin, jossa ilmoitetaan, että sinut on valittu haastateltavaksi, on aika kaivaa työhakemus ja -ilmoitus esiin. Olet mahdollisesti hakenut samanaikaisesti useita työpaikkoja, joten kannattaa virkistää muistia siitä, mistä tässä ilmoituksessa olikaan kysymys.

”Kannattaa tutustua ennalta rekrytoivaan yritykseen ja auki olevaan tehtävään. Mieti samoja asioita, joista kirjoitit hakemuksessakin: miksi hain tätä tehtävää ja miksi olisin siinä hyvä”, Niklas Sutela ohjeistaa.

Lisäksi Sutela vinkkaa tutustumaan aihepiiriin yleisemminkin. Minkälaista kilpailua alalla esiintyy? Ketkä ovat alan kärkinimiä? Minkälaiset näkymät yrityksellä on kilpailutilanteessa?

Haastattelua edeltävänä iltana kannattaa mennä ajoissa nukkumaan, jotta herää haastattelupäivään virkeänä.

2. Ota rennosti työhaastattelussa

Työhaastatteluun on hyvä tulla hieman sovittua aikaisemmin. Näin ehdit vielä koota ajatuksesi ennen keskustelua ja tutustua hieman ympäristöösi.

”Vinkki, jonka annan aina omille läheisilleni on, että haastattelussa saa ottaa rennosti. Siellä saa hymyillä, nauraa ja jutella. Ei ole mikään pakko antaa vakavana lyhyitä vastauksia. Haastattelussa etsitään kuitenkin melkein aina myös työkaveria, joten persoona saa näkyä.”

Muista, että jos et ole suoranaisesti valehdellut hakemuksessasi, olet päässyt haastatteluun omilla ansioillasi. Niinpä sinun ei kannata liioitella osaamistasi tai esittää todellista kokeneempaa.

Jos työpaikkailmoituksessa on haettu myyjää viiden vuoden kokemuksella, mutta olet päässyt haastatteluun kolmen vuoden kokemuksella, työnantaja painottaa luultavasti hakemuksesi muita osa-alueita puuttuvaa kokemusta enemmän. Pelaa siis niillä vahvuuksilla, joita sinulla on.

työhaastattelu sujuu useimmilta mallikkaasti

3. Vältä työhaastattelun sudenkuopat

Haastattelussa kannattaa pyrkiä korostamaan vahvuuksiaan. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä niin, että unohtaa vastata haastattelijan kysymyksiin, kun on liian kiire tankata edeltä opeteltuja vastauksia.

”Joskus haastateltava ei vastaa kysymyksiin, vaan hänestä huomaa selkeästi, että vastaukset on päätetty ennalta. Hyvä haastattelu on kuin mikä tahansa keskustelutilanne, joten vuorovaikutuksen pitäisi olla molemminpuolista.”

”Haastattelijan täytyy ottaa vastuuta tilanteesta ja kysyä uudestaan samat kysymykset, jos haastateltava vastaa aiheen ohi.”

Haastatteluun tulee aina lähteä hyvällä asenteella ja innokkaalla mielellä. Rekrytoija kyllä huomaa hakijasta, jos tämä ei ole kiinnostunut työstä tai vaikuttaa muuten välinpitämättömältä tai ylimieliseltä. Tätä kannattaakin miettiä jo hakemuksen kohdalla: olenko todella valmis tekemään tätä työtä?

Jos tuntuu siltä, että on tehnyt haastattelussa mokia, jotka jäävät vaivaamaan, haastattelijaan voi ottaa yhteyttä jälkikäteen ja esittää paremman vastauksen tai kertoa, mitä nyt tekisi toisin.

”Yleensä haastattelut menevät hyvin. Rekrytoija katsoo kokonaiskuvaa, mutta jos jokin yksittäinen virhe jää vaivaamaan, kyllä minuun saa ottaa yhteyttä haastattelun jälkeen. Yhteydenottotarvetta kannattaa kuitenkin vähän pohtia. Oliko virhe todella niin iso kuin itsestäsi tuntuu?”

4. Esitä kysymyksiä

Kysymysten esittäminen on toivottavaa ja niitä kannattaakin miettiä jo etukäteen. Liiallisiin yksityiskohtiin ei kannata mennä vielä ensimmäisessä haastattelussa.

Haastatteluja järjestetään monesti useampia ja ensimmäisessä haastattelussa kannattaa kysyä työhön liittyviä kysymyksiä, jotka tuntuvat itsestä tärkeiltä.

Millainen on normaali päivä tässä työssä? Millaisilla mittareilla työni tuloksia seurataan? Millaisia saavutuksia minulta odotetaan ensimmäisen puolen vuoden aikana? Millainen työyhteisö on?

”Yksityiskohtaisemmat kysymykset vaikkapa lomasuunnitelmista voi jättää myöhempään haastatteluvaiheeseen, elleivät ne sitten vaikuta tehtävän aloittamisajankohtaan tai hakuprosessin etenemiseen.”

Jos tehtävän palkkaus ei ole ennalta määritelty, saat varautua esittämään haastattelussa palkkatoiveesi. Tämä tuottaa monelle päänvaivaa, mutta palkkatoiveen määrittelyssä auttaa perinpohjainen selvitystyö. Jos ala on ennalta tuntematon, taulukkopalkkoja voi monesti tarkastella esimerkiksi työntekijäliiton sivuilta.

”Hyvä hakija tietää olevansa hyvä hakija, ja silloin myös palkkatoive on sen mukainen. Sopiva palkkatoive kertoo siitä, että hakija arvostaa osaamistaan. Herättää kysymyksiä, jos palkkatoive on huomattavan matala tai vastaavasti aivan ylimitoitettu”, Niklas Sutela huomauttaa.

5. Hoida lisätehtävät

Nykyrekrytoinneissa harvemmin riittää se, että käy yhdessä haastattelussa ja saa paikan. Sen sijaan haastattelukierroksia saattaa olla useampia ja niiden lisäksi rekrytoijat käyttävät apunaan erilaisia työnhakijoilla teetettäviä tehtäviä.

Tehtävät saattavat olla hyvin konkreettisia tai vaikkapa hakijan kognitiivisia kykyjä mittaavia. Kognitiivisilla testeillä selvitetään esimerkiksi hakijan loogista päättelykykyä tai verbaalista osaamista.

”Esimerkiksi digimarkkinointipäällikön paikkaa hakeneilla teetätimme tehtävän, jossa hakijan piti tutkia yrityksen nettisivuja ja pitää sitten seuraavan haastattelun aluksi esitelmä, jossa käy läpi parannusehdotuksia näkemänsä perusteella.”

Jos haastattelu tehtävineen menee nappiin ja työnantaja kokee, että sopisit tehtävään, saatkin seuraavaksi puhelun, jossa pyydetään allekirjoittamaan työsopimus. Sitä odotellessa siis!

Lue myös:

Hyvin laadittu CV on tärkeä osa työhakemusta – päivitä ansioluettelosi ja onnistu työnhaussa Ota kantaa: Jäädäänkö Suomessa liian varhain pois työelämästä? Miten voisin viihtyä työssä paremmin? Lue asiantuntijan vinkit Valmiina työhaastatteluun?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onnistu työhaastattelussa – rekrytointikonsultti paljastaa parhaat vinkkinsä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.