Talous

Oletko ostamassa autoa? Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon

Pelottaako auton osto? Katso Autoliiton koulutuspäällikön vinkit ja tiedät, mihin kannattaa kiinnittää huomiota autokaupoilla.

Ennen autokauppaan lähtöä on hyvä miettiä, mihin tarkoitukseen autoa tarvitsee. Samalla kannattaa laskea, paljonko auton ostoon ja sen ylläpitoon pystyy käyttämään rahaa. Jo 2 000–3 000 eurolla voi saada hyvän käytetyn auton.

Pääsääntöisesti kannattaa pyrkiä hankkimaan niin uusi ja vähän ajettu auto kuin omalla budjetilla on mahdollista. Ajoneuvotekniikka kehittyy nopeasti, ja uudet autot ovat yleensä vanhempia autoja huomattavasti turvallisempia. Vähän ajetussa autossa on todennäköisesti vähemmän kuluvien osien vikoja kuin paljon ajetussa.

Vähimmäisvarusteluna kannattaa olla ajonvakautusjärjestelmä, lukkiutumattomat ABS-jarrut ja ilmastointi. Ajonvakautusjärjestelmä ehkäisee auton hallinnan menettämistä, ja ABS-jarrut mahdollistavat ohjattavuuden myös hätäjarrutustilanteessa.

Jos aikoo kuljettaa autolla pieniä lapsia, kannattaa tarkistaa, että autossa on ISOFIX-kiinnikkeet, joita tarvitaan lastenistuimen kiinnitykseen.

Lue myös: Paola Suhosen vinkit automatkalle

Käytetyn auton osto: muista nämä asiat

Autokaupassa kannattaa tarkastella auton yleisilmettä. Hyviä merkkejä ovat puhtaus, ehjät verhoilut, hyväkuntoinen tuulilasi sekä ruosteeton, lommoton ja naarmuton pinta.

Lisäksi on hyvä tarkistaa, onko autossa riittävästi moottoriöljyä ja jäähdytinnestettä. Myös sähkölaitteiden, kuten puhaltimien ja pyyhkijöiden, toimiminen kaikilla nopeuksilla on syytä tarkistaa.

Vain riittävän pitkä koeajo antaa tuntumaa ajettavuudesta. Jos olet ostamassa uutta autoa, kannattaa vaatia koeajoon täysin vastaavalla moottorilla ja varustelutasolla oleva auto kuin mitä olet tilaamassa.

Jos olo tuntuu epävarmalta, käytetyn auton voi viedä tarkistettavaksi puolueettomalle ammattilaiselle, joka antaa oman mielipiteensä sen kunnosta.

nainen halaa autoa

Tutustu auton historiaan

Hyvin hoidettu auto toimii hyvin myös uudella omistajalla. Huoltohistoria kannattaa tarkistaa huoltokirjasta. Jos kaikkia tarvittavia huoltoja ei ole tehty, on syytä katsella muita vaihtoehtoja.

Auton omistushistorian voi selvittää Liikenteen turvallisuusviraston Trafin sivuilta trafi.fi. Yleensä on hyvä välttää autoja, jotka ovat vaihtaneet omistajaa hyvin usein tai jotka on välillä poistettu Suomen rekisteristä. Jälkimmäinen saattaa viitata siihen, että autolla on ajettu iso kolari.

On myös hyvä selvittää, onko auton moottorissa jakohihna vai -ketju. Jakohihna pitää vaihtaa säännöllisin väliajoin. Jos sen vaihtaminen on edessä välittömästi, kustannukset nousevat satoja euroja.

Ikääntyvä: harkitse lisävarusteita

Oma kunto ja ikä kannattaa ottaa huomioon autoa ostaessa ja sen lisävarusteita miettiessä. Jos liikkuminen on hankalaa, kannattaa harkita tavallista korkeamman katumaasturin hankkimista, jotta autoon meneminen ja ulostulo helpottuvat. Autoon voi myös hankkia istuimen kitkaa vähentävän kääntölevyn, joka auttaa sekä istuutumaan penkille että nousemaan siltä.

Moni ikääntyvä arvostaa yksinkertaisuutta. Kannattaa tarkistaa, että käyttökytkimet ja nappulat ovat isoja ja selkeitä. Monimutkaisia kosketusnäytöllisiä valikkoja on hyvä välttää.

Usein myös hämäränäkö heikkenee iän myötä. Siksi kannattaa tarkistaa, että autossa on tehokkaat valot ja valonpesurit. Jos tietää joutuvansa ajamaan paljon pimeällä, auto kannattaa pyytää koeajoon yön yli.

Jos pään kääntäminen on vaikeaa, kannattaa suosia peruutuskameraa lisävarusteena. Se auttaa sekä peruuttamisessa että kaistanvaihdossa. Myös kaistanvaihtoavustimesta on hyötyä. Se kertoo kuljettajalle, jos viereisellä kaistalla näön katvealueella on auto.

Lisäksi kannattaa harkita kaista-avustinta. Jos kuljettajan huomio jostakin syystä ajon aikana herpaantuu, se pyrkii pitämään auton omalla kaistalla.

Lue myös: Ajokortti aikuisena: katso vinkit

Selvitä auton oston todelliset kustannukset

Auton hankkimisen todelliset kustannukset voivat yllättää. Jos ostaa auton rahoituksella, on syytä selvittää todellinen vuosikorko. Moni autoliike mainostaa prosentin korkoa, mutta sen lisäksi voi tulla erilaisia käsittely- ja tilinhoitomaksuja. Laina-aikana niistä voi kertyä yllättävän suuri summa.

Ennen ostopäätöstä kannattaa selvittää ajoneuvoveron suuruus ja tarkistaa kaikkien kahdeksan kesä- ja talvirenkaan kunto. Auton hinta nousee useita satoja euroja, jos renkaat joutuu uusimaan heti.

Tavallisesti autonvalmistajat ilmoittavat auton polttoaineenkulutuksen vähän alakanttiin. Todellinen kulutus on yleensä vähintään litra enemmän sadalla kilometrillä.

Lisäksi vakuutusten ottamisessa kannattaa olla tarkkana. Kilpailuttamalla eri vakuutusyhtiöitä voi säästää satoja euroja vuodessa.

Asiantuntijana koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko ostamassa autoa? Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon

Stefu

Sähköautoja ei huomioitu ollenkaan. Puhetta vaan öljystä, moottorista, hihnoista ja kulutuksista mitä ei sähköautossa tarvitse miettiä. Vinkit 2/5

Sinun täytyy kommentoidaksesi.