Ihmiset

Onko epäeettistä lentää lomalle? 10 vinkkiä kestävään matkailuun

Voiko tiedostava matkailija enää lentää ulkomaille? Saako liikaturismista kärsiviin kaupunkeihin matkustaa? Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Mia Halmén kertoo, millaisia asioita eettinen reissaaja ottaa huomioon.

Liikaturismi aiheuttaa ongelmia maailmalla. Lentoliikenteen jatkuva lisääntyminen saastuttaa ympäristöä. Kun ihmiset matkailevat entistä enemmän, on kiinnitettävä huomiota myös reissaamisen vastuullisuuteen.

Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Mia Halmén kertoo, voiko eettinen matkailija enää lentää matkakohteeseensa ja miten ulkomailla voi reissata siten, ettei aiheuttaisi matkakohteelle ja kohteessa asuville ongelmia.

Lue myös: Pakollista luettavaa jokaiselle matkustavalle naiselle: 10 vinkkiä turvalliseen reissuun

Miten reilu ja eettinen matkailija reissaa?

Jos matkustaa vain omaa napaansa tuijottaen, tulee reissuillaan aiheuttaneeksi todennäköisesti monenlaista haittaa matkakohteelleen. Siksi reissaajan olisikin hyvä opetella tiedostamaan, mikä kohdetta ja paikallisia ihmisiä hyödyttää – ja mikä vahingoittaa.

”Reilu matkailija ottaa huomioon matkailun taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristöön liittyvät vaikutukset matkakohteessaan, eikä häiritse toiminnallaan paikallisten ihmisten elämää. Eettinen matkailija pyrkii minimoiman reissusta aiheutuvat haitat ja maksimoimaan paikallisyhteisön turismista saaman hyödyn”, Mia Halmén toteaa.

eettinen matkailu, kestävä matkailu, reilu matkailu, matkustaminen, eettinen matkailija

Mia Halménin vinkit reiluun matkailuun:

  1. Pyri siihen, että matkustamiseen käytetyt rahat päätyisivät kohdemaahan ja maan elinkeinojen tukemiseen. Suosi paikallisia palveluita, oppaita, tuotteita ja majoitusta.
  2. Älä anna rahaa tai tavaraa kerjäläisille. Toiminta on usein järjestäytynyttä ja aiheuttaa pidemmän päälle enemmän haittaa, kun hyötyä. Lapsilta saattaa esimerkiksi jäädä koulut kesken, jos kadulla tienaa hyvin
  3. Helpota jätehuoltoa ja käytä mahdollisimman vähän kertakäyttöastioita ja muovipulloja.
  4. Älä vahingoita luontoa. Liiku luontokohteissa ainoastaan merkityillä reiteillä.

Lue myös: Ylläty! Nämä ovat valokuvaaja Meeri Koutaniemen 5 lempikohdetta maailmalla

Voiko tiedostava ihminen enää matkustaa lentäen?

Yksi matkailun suurimmista haitoista on lentoliikenteen aiheuttamat päästöt. Pitäisikö reissaajien lopettaa lentäminen kokonaan?

”Lentäminen ei ole missään nimessä ympäristöteko, ja olisi hyvä miettiä lentämiselle vaihtoehtoja. Tässäkään asiassa ei kuitenkaan tarvitse pyrkiä ehdottomuuteen. Lentämistä on hyvä vähentää, mutta jos ulkomaille päätyy lentämään, voi matkakohteessa pyrkiä minimoimaan muuta ympäristökuormitusta, ja toimimaan siten, että paikallisyhteisö hyötyisi matkailusta mahdollisimman paljon”, Mia Halmén muistuttaa.

Mia Halménin vinkit kestävämpään lentomatkailuun:

  1. Lentokoneen nousut aiheuttavat paljon päästöjä. Pyri siis lentämään kohteeseen suoraan. Yksi välilasku tuplaa lentomatkan aiheuttaman päästömäärän.
  2. Tarkista, kuinka vanhalla kalustolla lentoyhtiö lentää. Pyri lentämään mahdollisimman uudella kalustolla.
  3. Lennä harvemmin ja viivy kohteessa kerrallaan pidempään.
eettinen matkailu, kestävä matkailu, reilu matkailu, matkustaminen, eettinen matkailija

Voiko matkustaa kaupunkeihin, jotka kärsivät liikaturismin ongelmista?

Mediassa on viime vuosina uutisoitu paljon reissukohteista, jotka eivät enää kestä turistimassoista aiheutuvaa kuormitusta. Muun muassa Venetsia, Barcelona ja Dubrovnik saavat vuosittain osansa turistien mukanaan tuomista ongelmista. Näihin sisältyvät muun muassa jätehuollon haasteet, taivaisiin noussut hintataso, vahingot luonnolle ja rakennuksille sekä paikallisten ihmisten elämän vaikeutuminen.

Pitäisikö eettisen matkailijan siis välttää massojen suosimia reissukohteita?

”Lähtökohtaisesti kaikkiin paikkoihin voi matkustaa, jos matkustaa reilusti ja kestävästi. Itse välttäisin kohteita, joissa matkailuelinkeino sortaa paikallisia ihmisiä, tai jos olen huolissani luonnon kantokyvystä. Suosittuihinkin kohteisiin voi matkustaa, jos sen tekee eettisesti”, Mia Halmén pohtii.

Mia Halménin vinkit suosittuihin kohteisiin matkustamiseen:

  1. Vältä matkustamista pahimpana sesonkiaikana. Kun matkustat suosittuun kohteeseen sesongin ulkopuolella, matkustajavirta jakautuu tasaisemmin, jolloin myös rahaa tulee tasaisemmin matkakohteeseen. Myös muun muassa jätehuollon ja vedenkulutuksen ongelmat helpottuvat.
  2. Älä majoitu Airbnb-kohteissa suosituimmissa turistikohteissa. Jos vuokranantajat pystyvät käärimään hyvät rahat Airbnb-toiminnalla, asuntojen hintataso nousee niin korkeaksi, etteivät paikalliset enää pysty asumaan kaupungissa.
  3. Älä kulje samoja polkuja kuin kaikki muut turistit. Pohdi, löytyisikö kaupungista kiinnostavia alueita, jotka eivät ole niin suosittuja. Muista kuitenkin, että joissakin kaupungeissa nimenomaan toivotaan, että turistit pysyvät vain tietyissä kaupunginosissa. Tärkeintä olisikin ottaa etukäteen selvää kohteesta ja siitä, miten paikalliset toivovat turistien siellä käyttäytyvän.

Lue lisää reilusta matkailusta Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko epäeettistä lentää lomalle? 10 vinkkiä kestävään matkailuun

Markus / mutkatontablogi

Eettisyys on todellakin matkailun uusi ulottuvuus.

Haasteena on, että sen voi ottaa huomioon silloin kun se sopii helposti omaan tekemiseen, mutta se on helppo unohtaa kun omassa toiminnassa on epäkohtia.

Oma pohdintani aiheesta: https://mutkatonta.com/eettinen-matkailu/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.