Luonto

Torju ilmastonmuutos – 5 arkista ja helppoa tekoa, joilla on suuri vaikutus

Huolestuttaako ilmastonmuutos? Tässä viisi helppoa tekoa, jotka voit tehdä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja oman hiilijalanjälkesi pienentämiseksi.

Ilmastonmuutos on suomalaisten mielestä vakava ongelma, mutta omat vaikutusmahdollisuudet tuntuvat riittämättömiltä.

Estrellan alkuvuodesta 2018 teettämässä tutkimuksessa selvisi, että vain joka viides suomalainen koki voivansa vaikuttaa omilla teoillaan ilmastonmuutokseen merkittävästi.

Lähes 40 prosenttia suomalaisista suhtautui pessimistisesti omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Merkittävin syy pessimistisen ajatuksen takana on se, ettei omien arjen valintojen uskota vaikuttavan ilmastonmuutokseen.

Sitran ilmastoratkaisujen johtaja Janne Peljo kritisoi ajatusta.

”Yleinen argumentti on, että eihän Suomen toimilla ole merkitystä”, Peljo sanoo.

”Tässä asiassa on kuitenkin peiliin katsomisen paikka. Suomalaisten hiilijalanjälki on kansainvälisesti verraten korkea.”

Suomalaisten ylikulutuspäivä oli vuonna 2018 jo huhtikuun alussa. Jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvittaisiin 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarve kestävästi.

Lue myös: Miksi teemme niin vähän ilmastonmuutoksen torjumiseksi? Katso, miten helposti voit vähentää omia päästöjäsi!

Hiilijalanjälki muodostuu pääosin asumisen, syömisen, liikkumisen ja kulutuksen aiheuttamista päästöistä.

”Suomalaisten elämäntyylillä ja valinnoilla on merkittävä vaikutus ilmastokriisin ratkaisemisessa. Vastuu on jokaisella meistä”, Peijo sanoo.

Asenteella ja arjen ilmastotekojen välillä on yhteys. Myönteisesti vaikutusmahdollisuuksiinsa uskovat tekivät ilmastomyönteisiä valintoja arjessaan, kun taas kielteisesti omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa uskovien arjessa ilmastoteot jäivät vähemmälle.

Lue myös: Nollahukka eli zero waste -ilmiö yleistyy – Otson roskat mahtuvat lasipurkkiin!

Sitra on koonnut sivuilleen 100 fiksua arjen tekoa, joilla voi vähentää arjen ympäristövaikutuksia. Tässä viisi tekoa, joilla on suuri vaikutus hiilijalanjälkeen.

1. Siirry kasvisruokavalioon

Kasvisruoka on edullista ja terveellistä sekä hyväksi ympäristölle. Kasvisruokailijana säästät myös rahaa, sillä vihannekset, juurekset ja palkokasvit ovat edullisia.

Lihasta luopuminen voi vaatia totuttelemista, mutta kasvivaihtoehtoja löytyy nykyään paljon. Testaamalla löydät uudet suosikkisi.

Siirry kasvisruokavalioon vähän kerrallaan. Vannoutunut lihansyöjä voi pitää viikossa ensin yhden kasvisruokapäivän. Edistynyt kasvissyöjä voi kokeilla vegaanista viikkoa.

Lue myös: Lihaton kuukausi: 5 vinkkiä, joiden avulla onnistut ja säästät rahaa!

2. Osta tavarat ja vaatteet käytettyinä

Lähes kaiken saa nykyään ostettua käytettynä, oli kyse sitten vaatteista, elektroniikasta tai harrastusvälineistä. Tutustu verkossa toimivien kirpputorien valikoimiin ja vieraile kirpputoreilla ennen kuin ostat tarvitsemasi tavaran uutena.

Tavarat eivät päädy kaatopaikalle ja päästöjä ja materiaalia säästyy, koska uusia tavaroita tuotetaan vähemmän ja kuljetustarpeet vähenevät. Lisäksi säästät itse rahaa.

Lue myös: Kirpputorit ja luteet: Näin varmistat, että luteet eivät leviä kotiisi

3. Pyöräile

Tiesitkö, että pyörä on taajamissa nopein kulkuväline alle seitsemän kilometrin matkoilla? Kun jätät auton pihaan, säästät rahaa ja pidät samalla huolta kunnostasi. Auton käyttäminen lyhyillä matkoilla, esimerkiksi kauppareissuilla ja työmatkoilla, lisää polttoainekuluja merkittävästi.

Jos tavallinen pyöräily tuntuu liian rankalta, kokeile sähköpyörää.

Lue myös: Vuoden kokemukset: Sähköpyöräilyn plussat ja miinukset

4. Alenna lämpötilaa

Monissa kodeissa kodin lämpötila on säädetty korkealle. Alentamalla lämpötilaa olet virkeämpi, nukut paremmin, nautit puhtaammasta sisäilmasta ja säästät rahaa. Yksi aste huoneenlämpötilassa vastaa viittä prosenttia lämmityskuluissa

Lue myös: Haluatko eroon muovista? Katso 7 vinkkiä muovijätteen vähentämiseen

5. Lahjoita rahaa metsien suojeluun

Sitran laskelmien mukaan sijoittamalla kerran vuodessa sata euroa aarniometsien eli luonnontilassa olevien metsien suojeluun kompensoit omaa hiilijalanjälkeäsi jopa 115 prosenttia vuodessa.

Aarniometsät toimivat hiilinieluna, mutta niiden osuus Suomen pinta-alasta on viisi prosenttia, joista vain puolet on suojeltu ja loput ovat hakkuu-uhan alla.

Lue myös: 10 vinkkiä ennakoivaan kierrätykseen: Näin vähennät jätteen määrää

Lisää tekoja ilmastonmuutoksen torjumiseksi löydät Sitran sivuilta.

Sitran sivuilla voit tehdä myös elämäntapatestin, joka kertoo ovatko elämäntapasi ympäristön puolella vai sitä vastaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Torju ilmastonmuutos – 5 arkista ja helppoa tekoa, joilla on suuri vaikutus

Elämä on

1) No en todellakaan, liha on hyvää ja ihminen on lihansyöjä
2) No en todellakaan halua kenenkään käytettyjä lumppuja tai muutakaan romua
3) No en todellakaan ala raahaamaan raskaita kauppakasseja pyörällä tai kävellen ueista kilometrejä
4) No en todellakaan ala kärsimään epämiellyttävistä lämpötiloista
5) No tätä voisin jopa harkita, mutta taidan silti sijoittaa mieluummin johonkin muuhun

Elän itselleni ja haluan nauttia maksimit vähästä ajastani täällä, en rupea kärsimään muiden vuoksi. Deal with it.

Hannes Mäntyranta

Valitettavasti aarniometsät eivät toimi hiilinieluna. En ymmärrä, miksi Sitra uskoo tässä mieluummin ympäristöaktivisteja kuin metsäntutkijoita. Tai järkeä: jos toimisivat, metsäthän kasvaisivat lopulta täyteen puuta ja peittyisivät jonkinlaisen puulevyn alle. Eihän tätä tapahdu, ikimetsissähän on puiden välissä ilmaa vaikka kuinka paljon. Joskus sen hiilen sitomisen on siis loputtava ja se myös loppuu.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.