Ihmiset

Vuoden nuori muotoilija, työpari Juslin Maunula haastaa yrityksiä miettimään kiertotaloutta

Vuoden nuoreksi muotoilijaksi valittu työpari Juslin Maunula innostuu oudoista materiaaleista ja taikoo rumasta kaunista.

Tärkein tehtävämme…

suunnittelijoina on ratkoa ongelmia. Muotialan murros on pakottanut suuretkin brändit hiomaan toimintamallejaan vastuullisemmiksi. Kannamme kortemme kekoon kiertotalousajattelun edistämisessä ja keksimme yrityksille uusia keinoja hyödyntää ylijäämämateriaaleja. Visuaalisella tasolla tekemisemme ydintä on alusta saakka ollut valita hieman epäsopivilta tai rumilta vaikuttavia materiaaleja ja taikoa niistä kaunista.

Myymäläinstallaatio, Artek. Kuva Paavo Lehtonen
Myymäläinstallaatio, Artek. Kuva Paavo Lehtonen

Hulluin projektimme…

on ollut saippuasta rakennettu viitteellinen kylpyhuone. Jännitämme usein, kuinka meille uusi, joskus lähtökohtaisesti rumakin, materiaali taipuu toivomaamme lopputulokseen. Meille on tärkeää haastaa vakiintuneita luovan ajattelun tapoja ja välillä se vaatii tuntemattomaan astumista.

Innostumme helposti…

käsillä tekemisestä, materiaaleista ja väreistä. Aina visuaalista ärsykettä ei edes tarvita, sillä pelkkä materiaali vaikka rautakaupassa voi saada ajatukset lentoon. Kosketus omaan työhön säilyy, kun tuotteita tai konsepteja kehitetään ja muotoillaan alusta saakka omin käsin, hyvin materiaalilähtöisesti. Studiomme takahuone pursuaa materiaaleja ja askarteluprojekteja.

Kalevala Koru Vetovoima-korusarja
Kalevala Koru Vetovoima-korusarja

Olisi vaikea luopua…

väreistä, sillä työskentelyssämme niiden käyttö on keskeistä. Meitä kiinnostavat yllättävät epätyypillisiltä tuntuvat väriyhdistelmät ja värien välinen vuorovaikutus. Emme kuitenkaan ole missään ehdottomia.

Toivomme…

kuten kaikki muutkin, isojen asioiden tekemistä kestävyyden eteen. Sitä, että löytyisi entistä parempia tapoja kerätä ja hyödyntää käytöstä poistuneita materiaaleja.

Villamatto, Finarte. Kuva Carl Bergman
Villamatto, Finarte. Kuva Carl Bergman

Unelmoimme…

matkustamisesta ja siitä, että pääsemme jatkamaan töitä kansainvälisesti. Kaipuu kohdata ihmisiä ja uusia ympäristöjä on kova.

Juttu on julkaistu Dekossa 5/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoden nuori muotoilija, työpari Juslin Maunula haastaa yrityksiä miettimään kiertotaloutta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.