Juhlat

Uudenvuoden ennustus – tinat kiellettiin, mutta näin voit ennustaa uutta vuotta ilmankin!

Uudenvuoden hulvattomimpiin perinteisiin kuuluu tulevan vuoden ennustaminen. Minkä näistä ennustuksista aiot tehdä tänä uutenavuotena?

Uudenvuoden tinaa ei enää myydä Suomessa, sillä EU kielsi terveydelle haitallista lyijyä sisältävien tuotteiden myynnin maaliskuusta 2018 alkaen. Tinaa ennustamiseen käyttäneiden ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä uutta vuotta voi ennustaa monella muullakin metkalla tavalla! Kotiliesi listasi kolme hauskinta tapaa tehdä uudenvuoden ennustus.

Lue myös: Rentoa pikkupurtavaa vai tyylikästä juhlaruokaa? 9 reseptiä uuden vuoden herkutteluun

Uudenvuoden ennustus saksanpähkinän ja kynttilän avulla

Tämä uudenvuoden ennustus sopii erityisen hyvin, kun uudenvuodenviettoporukassa on taitavia sanaseppoja ja lennokkaalla mielikuvituksella varustettuja kynäniekkoja! Ennustuksia pääsee nimittäin rustailemaan jokainen osallistuja, ja saksanpähkinän kuoressa purjehtiva kynttilänpalanen päättää, mikä ennustus kullekin osallistujalle napsahtaa.

Tarvitaan:

uudenvuodentaika, uusi vuosi, taika, uudenvuoden ennustus

Näin taika tehdään:

 1. Jokainen osallistuja kirjoittaa paperiliuskan toiseen päähän hyväntahtoisen ja humoristisen uudenvuoden ennustuksen. Ennustus kirjoitetaan mieluiten yksikön toisessa persoonassa, esimerkiksi ”ensi vuonna saat…” tai ”ensi vuonna kohtaat…”. Jokainen osallistuja kirjoittaa kaksi ennustusta.
 2. Kun ennustus on valmis, paperit taitetaan pitkittäissuunnassa kääröksi siten, että ennustus jää näkymättömiin. Se pää, johon ennustus on kirjoitettu, merkitään rastilla.
 3. Ennustukset kiinnitetään pyykkipojilla pesuvadin reunaan siten, että ne sojottavat kohti vadin keskustaa. Ennustuksen sisältävä pää, joka on merkitty X:llä, kiinnitetään reunaan. Paperit eivät saa osua veteen.
 4. Kun kaikki ennustukset ovat kiinni vadissa, otetaan pieni kynttilänpätkä, joka asetetaan saksanpähkinän kuorenpuolikkaaseen ikään kuin veneeseen. Kynttilä sytytetään.
 5. Seurueen vanhin sekoittaa lusikalla vadissa olevaa vettä ja pistää pähkinäveneen liikkeelle. Pähkinässä palava kynttilä kulkee paperiennustusten alta ja lopulta sytyttää jonkin ennustuspapereista palamaan. Se sammutetaan heti  kastamalla paperi veteen. Ennustus luetaan paperista.
 6. Tällä tavoin edetään vanhimmasta osallistujasta nuorimpaan. Kierroksen voi toistaa jos haluaa. Taika toteutetaan mieluiten ennen vuodenvaihdetta.

Uudenvuoden ennustus kupista

Rakastettu kuppiennustus on helppo toteuttaa myös lasten kanssa! Ennustuksessa kupit asetetaan riviin pöydälle, kuppien alle asetetaan erilaisia pikkuesineitä ja jokainen osallistuja vuorotellen povaa itselleen tulevan vuoden merkityksellisimmät tapahtumat.

uudenvuoden ennustus, uudenvuoden ennustaminen, kupit

Tarvitaan:

Näin uudenvuoden ennustus tehdään:

 1. Kupit asetetaan pöydälle ja jokaisen kupin alle piilotetaan yksi pikkuesine.
 2. Yksi osallistuja poistuu ja muut sekoittavat kuppien järjestyksen hänen odottaessaan viereisessä huoneessa.
 3. Toisessa huoneessa ollut palaa ja nostaa kolme kuppia. Ensimmäiseksi nostetun kupin alta paljastuu alkuvuoden ennustus, toiseksi nostettu kuppi paljastaa, mitä vuoden keskivaiheilla tapahtuu ja kolmas kuppi kertoo, miltä loppuvuosi näyttää.
 4. Alta voi katsoa mahdollisia selityksiä kuppien alta löytyville esineille. Omia esineitä ja selityksiä voi kuitenkin lisätä vaikka kuinka paljon. Vain mielikuvitus on rajana!

Kuppien alle piilotettavia esineitä ja niiden selityksiä:

Paras vaihtoehto tinalle? Tinaa ei voi valaa mutta sokeria tai mehiläisvahaa voi!

Mikäli tinanvalamisperinne on tärkeä osa uudenvuodenviettoa, tinan voi korvata esimerkiksi sokerilla tai mehiläisvahalla. Toisin kuin tina kumpikaan näistä materiaaleista ei ole vaaraksi terveydelle. Uudenvuoden tina saattoi sisältää jopa 95 prosenttia lyijyä, jolla on lukuisia haittavaikutuksia niin terveydelle kuin ympäristöllekin.

sokeri ennustaminen uusi vuosi, uudenvuoden ennustus

Tarvitaan:

Näin ennustus tehdään:

 1. Sokeri tai mehiläisvaha sulatetaan paistinpannulla miedolla lämmöllä. Sulattaessa kannattaa olla varovainen, sillä sokeri palaa helposti pohjaan ja mehiläisvaha saattaa leimahtaa liekkeihin liian korkeassa lämpötilassa.
 2. Jokainen kaataa itse sokerin tai vahan paistinpannusta kulhoon, jossa on kylmää vettä. Kylmä vesi jähmettää massan muutamassa sekunnissa.
 3. Jähmettynyttä sokeria tai vahaa tulkitaan sellaisenaan, mutta tärkeää on myös tarkastella, millaisen varjon valettu esine luo seinälle kynttilän valossa.

Tulkitse näin:

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uudenvuoden ennustus – tinat kiellettiin, mutta näin voit ennustaa uutta vuotta ilmankin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.