
Häiden buffet-pöytä: paljonko ruokaa tarjolle?
Mietitkö, minkä verran ruokaa tarjolle? Ruokaa kannattaa varata reilusti, muttei liian montaa lajia. Katso tästä perussäännöt avuksesi.
Suomessa perinteisin tapa hoitaa häiden ruokatarjoilu on buffet eli noutopöytä. Buffet on kätevä erityisesti silloin, kun vieraita on paljon ja ruoat tehdään itse. Vieraiden hakiessa ruoan itse noutopöydästä, ei erillistä tarjoiluhenkilökuntaa tarvita. Noutopöydästä jokainen vieras myös löytää todennäköisesti jotain mieluista syötävää.
Lue myös: Ruokaideoita kesähäihin
Kun mietit juhlien ruokatarjoilua ota huomioon vieraiden dieetit, erikoisruokavaliot, eri kulttuurien ruoka- ja tapatottumukset sekä juhlijoiden ikä. Pidä huoli, että tarjolla on ainakin yksi kasvisvaihtoehto.
Sijoita noutopöytä niin, että sen ympärille jää riittävästi tilaa. Kata ruoat ottojärjestyksessä. Kun noutopöydässä on useita ruokalajeja, ruokien ottaminen hidastuu. Mieti siis, kannattaako ruokia asetella eri pöytiin esimerkiksi niin, että alkuruoat ovat omassa pöydässään, lämpimät ruoat omassaan ja jälkiruoat omassaan. Isoon pöytään voi kattaa samat ruoat kummallekin puolelle, jolloin ruokaa saadaan otettua kahdessa jonossa kummaltakin puolin.
Aseta lämpimät ruoat kuumennetuille tarjoiluvadeille tai lämpölevyjen päälle. Täydennä vateja tarpeeksi usein kuumalla ruoalla. Näin ruoka ei pääse jäähtymään.
Lue myös: Hääkakku on nyt korkea ja kirpeä
Noutopöytään tai buffetpöytään varataan ruokaa yhteensä 300-400 g/vieras. Mitä enemmän eri lajeja on tarjolla, sitä vähemmän yksittäisiä ruokalajeja kuluu per henkilö. Ruokamäärään vaikuttaa myös juhlan kesto ja ajankohta.

Paljonko suolaista tarjolle?
- Lisäkesalaattia 40-100 g, alkusalaattia 100-150 g ja pääruokasalaattia 250 g ruokailijaa kohti.
- Alkuruokakeittoa 1 &12; dl ja pääruokakeittoa 4 dl per ruokailija.
- Graavikalaa ja kylmiä lihaleikkeleitä noin 50 g ruokailijaa kohti.
- Perunoita 2 kpl ja lisäkekastiketta &12; dl ruokailijaa kohti.
- Lihakastiketta 200 g, luutonta lihaa tai kalaa noin 130 grammaa per ruokailija.
Minkä verran juomia?
- Yhdestä kuohuviinipullosta (0,75 l) kaadat 6-7 lasillista. Onnittelumaljoja varataan lasillinen vierasta kohti. Muista laittaa tarjolle myös alkoholiton vaihtoehto.
- Puna- tai valkoviinipullosta (0,75 l) riittää noin 6 lasillista. 3 litran laatikkoviinistä saat 24 lasillista viiniä.
- Alkuruoan kanssa viiniä varataan yksi lasi, pääruoan kanssa 2 lasillista vierasta kohti.
- Muista myös aina varata riittävästi alkoholitonta juotavaa kuten maitoa, kotikaljaa, kivennäisvettä, tavallista vettä tai mehua. Kivennäisvettä varataan 2 lasillista/henkilö. Ruokajuomaksi 50 hengelle varataan 8 litraa maitoa.
- Jälkiruokaviinit tarjotaan pienestä valkoviinilasista, annoskoko on kahdeksan senttilitraa per henkilö. Kahvin kanssa tarjotaan konjakkia, calvadosia tai likööriä 4 senttilitraa.
- Yksi annos boolia henkilöä kohden on noin 1,5-2 dl. Muista tarjolla olevista juomista riippuen boolia on hyvä varata ainakin 2-3 annosta juhlavierasta kohden. Muista myös huolehtia boolin jäähdytyksestä. Perinteiset jääpalat vesittävät boolia sulaessaan, joten tee jääpalat mehusta tai pakasta viinirypäleitä jäähdyttämään boolia.

Kahvipöydän tarjoilu
-
- Yhdestä kahvipaketista syntyy noin 50 kupillista kahvia. Varaa kahvia 2-3 kuppia per henkilö.
- Kilo palasokeria ja litra kahvimaitoa tai -kermaa riittää 50 kupilliseen.
- Kahdesta litrasta vettä ja puolesta desistä teelehtiä saat kymmenen kuppia valmista teetä. Siivilöi tee valmiiksi kannuun.
- Rengasvuokaan tehdystä kuivakakusta saat 20-25 viipaletta.
- Puolen litran pullataikinasta syntyy 2 pullapitkoa tai reilun kokoinen kranssi, joista saat 40-50 viipaletta pullaa. Pikkupullia 30-40 kappaletta.
- Neljän munan täytekakusta riittää kakkua noin tusinalle vieraalle. Kuuden munan kakusta riittää kahdellekymmenelle.
- Pellillisestä saa 20-30 piirakka- tai leivospalaa palojen koosta riippuen.
- Pikkuleipiä varataan yksi kappale kutakin lajia henkeä kohti.
- Pyöreästä piirakasta, jonka halkaisija on noin 26 cm saa 10-12 palaa.
- Voileipäkakkua reilu sentin pala ja pasteijoita, karjalanpiirakoita yms, 1-2 kpl /ruokailija
Lue lisää juhlien järjestämisestä:
Talvihäiden menu Perhejuhlien etiketti Muistilista järjestäjälle: Juhlien suunnittelua Kuohuviini on jalo juhlajuoma Talvihäiden menu Ruoka.fi: Vinkkejä juhlan järjestäjälle
Kommentoi
Kommentoi juttua: Häiden buffet-pöytä: paljonko ruokaa tarjolle?