Miten glögi kannattaa terästää ja tuunata? Lue ammattilaisen vinkit ja ideat

Oikein tehdyllä glögin terästyksellä luodaan juomaan uusi makumaailma. Lue Altia Akatemian kouluttaja ja baarimestari Mikael Karttusen vinkit glögin terästykseen ja viimeistelyyn.

Ilmojen viiletessä, lämmin glögi maistuu joulunajan illanistujaisissa ja pikkujouluissa. Glögin valmistuksessa tai tuunauksessa kannattaa ottaa rennosti ja kokeilla uusia makumaailmoja tavanomaisten sijaan.

Lue myös: Glögin lämmitys – 3 asiaa, jotka kannattaa muistaa

Glögin voi tehdä alusta alkaen itse, käyttää glögitiivistettä tai täysin valmiita glögejä ja alkoholittomia glögejä, mutta vain alkoholitonta glögiä kannattaa terästää.

”Jos valmis glögi on 15 prosenttista, ei se kaipaa enää lisää alkoholia. Liika alkoholi turruttaa glögin mausteisuuden ja lopulta juomassa maistuu vain viina”, vinkkaa Mikael Karttunen.

Kun haluat päästä helpolla, terästettäväksi kannattaa valita esimerkiksi valmis alkoholiton punaviiniglögi.

”Terästyksen tarkoitus on oikeastaan tuoda uusi makumaailma juomaan tai vahvistaa jo olemassa olevien mausteiden tehoa”

Millä kannattaa terästää?

Terästykseen käytetään perinteisesti kirkkaita viinoja, rommia tai konjakkia. Tämän ajan trendijuoma gini sopii myös alkoholittoman glögin terästykseen. Vaikka alkoholiton glögi terästetään perinteisesti kirkkaalla viinalla, siihen voi käyttää myös sokeria sisältäviä juomia.

Alkoholittoman glögin terästysvaihtoehtoja

Glögiä terästäessä kannattaa miettiä terästettävän juoman makumaailmaa sekä omia mieltymyksiään.

”Hyvä lähtökohta glögin terästyksessä on voimistaa juoman alkuperäistä makua. Jos glögissä maistuvat esimerkiksi sitrukset tai mustaherukka, voi terästykseen käyttää samoilla aineksilla maustettua likööriä.”

Mikael Karttunen vinkaakin käyttämään muutenkin sitruksia juomien maustamisessa.

”Esimerkiksi appelsiininkuoren sisältämä eteerinen öljy tuo aromikasta raikkautta nimenomaan punaviinipohjaiseen glögiin. Leikkaa huolella pestystä appelsiinistä pala kuorta ja puristele kuoren pinnasta öljyä juoman joukkoon. Pienikin määrä tuo glögiin runsasta appelsiinin aromia, jota voi tehostaa terästämällä glögin appelsiinin makuisella triple sec –liköörillä.”

Terästysvaihtoehtoa miettiessä kannattaa luottaa omiin makumieltymyksiin. Salmiakin ystävä voi terästää glöginsä salmiakkiliköörillä, suklaan ystävä suklaalla maustetulla liköörillä, lakritsin sekä aniksen makua juomaan saa akvaviitistä.

Kuinka paljon terästystä?

Alkoholiton glögi kannattaa ensin lämmittää. Hyvä tarjoilulämpötila on noin 55-60 astetta, mutta glögi kannattaa lämmittää hieman kuumemmaksi, sillä se jäähtyy kaadettaessa mukiin ja maustettaessa.

Näin terästät. Ensin glögilasiin tai -mukiin kaadetaan terästys ja sitten lämmitetty glögi. Alkoholi kannattaa mitata, sillä silmämääräisesti sitä voi lorahtaa liikaa.

”Hyvä sekoitussuhde on yhden suhde neljään, eli 2 desin mukiin, 16 cl alkoholitonta glögiä ja 4 cl terästystä, enempää ei tarvita”.

Järjestä pikkujouluihin glögibaari

Jos järjestät glögijuhlat, anna vieraiden viimeistellä itse glöginsä. Varaa tarjolle glögin sattumia, koristeita  ja muutama terästysvaihtoehto, niille, jotka sitä kaipaavat. Kun glögin pohjana on alkoholiton punaviiniglögi, saa autoileva vieraskin luotua oman versionsa erilaisin maustein ja koristein helposti.

Tuunatut glögit

Glögin koristelussa vain mielikuvitus on rajana

Glögibaarin herkut:

  • kolme erilaista terästysvaihtoehtoa (esimerkiksi jotain kirkasta, jotain makeaa, jotain yllättävää)
  • mausteita: kuten kuivattuja karpaloita, erilaisia pähkinöitä, appelsiinin kuorta, tähtianiksia tai kanelitankoja
  • koristeita: kuten kanelitankoja, sitruksenkuoria, vaahtokarkkeja, vihreitä kuulia tai suklaatikkareita – vain mielikuvitus on rajana.
Vaahtokarkeilla, salmiakkisiirapilla tuunattu glögi

Vaahtokarkeilla ja salmiakkikastikkeella tuunattu glögi

”Mutta, unohda rusinat ja mantelit, ne on jo niin nähty”, nauraa Karttunen.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten glögi kannattaa terästää ja tuunata? Lue ammattilaisen vinkit ja ideat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X