Ruukkukuusi palaa joulun jälkeen pellolle kasvamaan – helsinkiläismiehen vuokrakuuset nousivat joulun hitiksi

Ruukkukuusi vuokralle ja joulun jälkeen takaisin kasvamaan. ”Ei tuu mitään jos ei uskalla aloittaa”, ajatteli helsinkiläinen biologianopettaja ja alkoi vuokrata joulukuusia. Nyt kuuset on jo loppuunmyyty.

Ruukkukuusi voisi jatkaa elämäänsä myös joulun jälkeen. Oivallus aloitti bisneksen.

Biologianopettaja Torbjörn Granbergistä tuntui hassulta ostaa joka vuosi uusi joulukuusi. Puuta sai pitää kotona vain pienen hetken ennen sen kuolemaa, se ei tuonut iloa kenellekään muulle, ja loppiaisen jälkeen se päätyi makaamaan muiden kuusiraatojen sekaan roskakatoksiin.

Lue lisää: Joulukuusen historia liittyy tiiviisti uskontoon: Tiedätkö, miten joulukuusiperinne rantautui Pohjolaan?

”Mietin, että olisipa sama tuttu kuusi joka joulu”, Granberg sanoo.

Suomen ensimmäiset vuokrattavat ruukkukuuset

Idea joulukuusien vuokraamiseen kantautui Granbergin korviin merten takaa Iso-Britanniasta, jossa vastaava konsepti on monelle perheelle jo jokavuotinen perinne. Sama kuusiyksilö voi saapua joulusta toiseen samalle perheelle. Kuusille annetaan nimiä, niitä hoivataan ja rakastetaan. Yksikään ei päädy raatona roskakatokseen.

Idea viehätti. Nyt myös Granbergin Vuokrapuu tarjoaa eläviä kuusia kotia koristamaan. Hurmaavan havupuun mukana tulee myös käsintehty puuruukku, jonka Granberg tekee itse veljensä kanssa vanhoista eurolavoista ja käsintaotusta raudasta. Mukaan saa tarvittaessa myös kuusen kuljetuksen ja noutopalvelun Uudenmaan alueella. Joulukuusen vuokraaminen on tehty helpoksi.

”Asiakkaan tehtävänä on vain nauttia elävästä kuusesta”, Granberg sanoo.

Lue myös: Virkattu joulukuusi seinälle: Tämä kaunis joulukoriste sopii myös allergiaperheeseen – katso ohje!

Granbergin ruukkukuuset ovat eläneet nuoruutensa Euran suunnalla pellossa, josta ne ovat nostettu ruukkuihin ja muuttaneet Helsingin Myllypuroon Granbergin takapihalle. Myllypurosta ne matkaavat jouluksi pääosin Helsinkiin ja Espooseen. Kovin paljoa kauemmas Granberg ei kuusia mielellään kuljeta, onhan yhtenä Vuokrapuun toiminnan arvona kestävyys ja luonnonmukaisuus.

”Mielelläni pysyisin paikallisena toimijana”, hän sanoo.

”Eli jos on lähettyvillä, kuusia voi tulla katsomaan paikan päälle.”

Ruukkukuusi jouluisin, mutta muuten Granbergin joulukuuset asustavat lepokaudella mukavasti maassa.

Ruukkukuusi jouluisin, mutta muuten Granbergin joulukuuset asustavat lepokaudella mukavasti maassa. Kuva: Torbjörn Granberg

Ruukkukuusi sopii vuokrattuna niillekin, jotka eivät ole viherpeukaloita

Vuokrattavan joulukuusen mukana saapuu myös hoito-ohjeet vihreälle ruukkukuuselle. Sisällä asustavan kuusen hyvinvoinnin salaisuus on säännöllinen kastelu. Jos kuusi kuivuu, se kärsii.

”Onhan tämä nyt aika erikoinen tilanne kuuselle. Sille tulee yhtäkkiä lisää vuodenaikoja, kun se elää lyhyen kesän jouluna ja joutuu sitten takaisin ulos. Sille pitäisi jotenkin pystyä kommunikoimaan, että alas nyt nukkumaan siitä”, Granberg sanoo.

Elävän kuusen hoito ei kuitenkaan ole Granbergin mukaan rakettitiedettä. Ruukkukuusi on loppupeleissä vain kasvi, ja jos huonekasvien hoito onnistuu muutenkin, kuusen kanssa tuskin tulee ongelmia. Jos ruukkukuusi kuitenkin huolenpidosta huolimatta kuolee, tilanteita katsotaan Vuokrapuussa tapauskohtaisesti. Valmiita käytäntöjä ei vielä ole.

Lue myös: Virkkaa hurmaavat huovutetut kuusenkoristeet itselle tai lahjaksi

Ruukkukuusi on valmis koristeltavaksi! Jokaisen joulukuusen mukana tulee käsintehty puusaavi.

Ruukkukuusi on valmis koristeltavaksi! Jokaisen joulukuusen mukana tulee käsintehty puusaavi. Kuva: Torbjörn Granberg

Vuokrakuusi saa koristaa kotia marraskuun lopusta aina loppiaiseen saakka. Uuden vuoden koittaessa ruukkukuusi haetaan pois. Jouluähkystä kärsivät kuuset pääsevät kesälomalle takaisin maahan – joko Granbergin takapihalle tai vanhempien pelloille Sipooseen. Siellä niitä lannoitetaan ja hoidetaan ensi talvea varten kuntoon.

Ruukkukuusi ja sen vuokraaminen kiinnostavat kuluttajia

Ruukkukuusi on tänä vuonna kohtaamassa vasta ensimmäisen joulunsa, mutta vastaanotto on jo nyt ollut häkellyttävä. Kaikki kuuset on tältä vuodelta loppuunmyyty.

”Yllätyin ihan totaalisesti kysynnästä. Olin ajatellut, että kymmenellä kuusella pärjää mainiosti koko joulun” Granberg sanoo.

Kymmenen ensimmäistä kuusta vuokrattiin kuitenkin saman tien. Pian puhelin soi ja sähköposti pimpotti jo siihen malliin, että kuusia etsittiin vielä parikymmentä lisää. Nyt Granberg on saanut kuusista jo lähes sata yhteydenottoa ja jonotuslista sen kuin kasvaa. Vaikka innokkaita vuokraajia selkeästi riittäisi, toiminnan laajentamisen suhteen suunnitelmat ovat maltilliset.

”En halua vielä tässä vaiheessa rakentaa iso juttua, jos homma ei toimikaan. Nyt on kokeilussa kuitenkin vasta ensimmäinen vuosi, eikä kukaan muu ole aiemmin yrittänyt tällaista Suomessa”, hän sanoo.

”Mutta saa nähdä, miten yksityiskohdat loksahtelevat paikoilleen. Jos oikein onnistutaan, toimintaa saatetaan laajentaa, mutta en vielä pysty sanomaan, kuinka paljon. Nyt yritän lähinnä selvitä hengissä”, päivätyönä biologiaa, terveystietoa ja maantietoa yläasteella opettava Granberg naurahtaa.

Lue myös: Katse maahan! Näin virkkaat joulukuuselle pitsikuvioisen maton

Avainsanat

Keskustelu

Minusta on myös surullista, kun kuuset saavat kukoistaa ja elää vain viikon pari. Siksi en osta niitä. Ihan mieletön idea, ihanaa, että joku on keksinyt ja kehittänyt tällaisen toteen. Varmasti kysyntä kasvaa jatkossa. Hintakin on kohtuullinen. <3 <3 <3

kertakaikkisen huikean hieno liikeidea – tämä tulee menestymään!

Aivan mahtava idea, mutta miten kuusi selviää, jos se taas ensi vuonna kaivetaan maasta ja laitetaan ruukkuun? Juuria joudutaan kuitenkin katkomaan… Siitä huolimatta iso peukku tällaiselle kestävälle idealle 😍

Minulla on joulukuusi ruukussa. Ostin sen viime jouluksi ja hautasin juuripaakun viljelylaatikon pintamultaan tammikuun alussa. Se kasvoi hyvin kesällä ja nyt pohdin, missä pidän sen jouluun saakka. Tarvitsee valoisan tilan, mutta ei saa jäätyä alustaansa. Luultavasti kokeilen lehtikompostin pintaa juuriston suojana, jotta se irtoaa joulunpyhiksi. Mitähän kuusi tykkää pitkän päälle, kun sen elämää häiritään jouluisin, se jää nähtäväksi myöhemmin.

Kommentoi juttua: Ruukkukuusi palaa joulun jälkeen pellolle kasvamaan – helsinkiläismiehen vuokrakuuset nousivat joulun hitiksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X