Huonekasvit

Eikö pioni aukea maljakossa? Näiden vinkkien avulla saat tiukan nupun puhkeamaan kukkaan

Pioni ei aukea maljakossa, mikäli nuppu on todella tiukka ja pieni. Floristi kertoo vinkit, joilla aukeamista voi avittaa.

Omasta pihasta poimittu tai kukkakaupasta ostettu leikkopioni voi joskus osoittautua ongelmalliseksi: pioni ei aukea maljakossa.

Floristi ja kukkakauppias Riina Niirasen mukaansa tämä koskee pioneja, jotka on hankittu maljakkoon liian tiukkana nuppuna.

Jos nuppu on erittäin pieni pallo ja kauttaaltaan vihreä, sen auki saaminen voi olla jopa ammattilaiselle haastavaa. Parasta siis olisi valita leikkopioniksi yksilö, jonka nuppu on hieman jo avautunut.

”Nuppu voi olla aivan pyöreä ja sulkeutunutkin, kunhan siinä on selkeästi näkyvillä kukan väri. Mikäli vihreät suojalehdet peittävät nupun kokonaan, on avautuminen hankalampaa tai ainakin vaatii vaivannäköä”, Niiranen huomauttaa.

Peli ei ole menetetty, vaikka pionin nuppu ei osoita aukeamisen merkkejä. Kukkaan puhkeamista voi vauhdittaa muutamalla pikku kikalla.

Joskus tarvitaan kärsivällisyyttä, sillä oikein tiukan nupun aukeamiseen voi kulua jopa kaksi viikkoa.

1. Pioni ei aukea maljakossa? Kokeile lähes kuumaa vettä

Pionin nuppu aukeaa paremmin, kun kukan laittaa lämpimään veteen.

”Vesi voi olla ihan reilusti yli kädenlämpöistä, lähes kuumaa”, Niiranen vinkkaa.

Vaihda vesi useasti, jopa useita kertoja päivässä, jotta se säilyy lämpimänä. Leikkaa varteen kerran päivässä uusi imupinta, jotta veden imeytyminen tehostuu.

Tällä kikalla tiukka nuppu yleensä lähtee avautumaan muutamassa päivässä.

Lue myös: Tunnistatko leikkokukat? Vain todellinen floristimestari saa yli 9 oikein tästä visasta

2. Karsi varsilehtiä

Lajikkeesta riippuen pionissa voi olla runsaasti varsilehtiä. Niiden karsiminen voi auttaa, sillä lehdet vievät elinvoimaa kukalta.

Poista varsilehdet ainakin veteen ulottuvasta osasta vartta, sillä lehdet likaavat vettä, mikä puolestaan heikentää nuppujen aukeamista.

Lehtiä voi halutessaan jättää vain pari kolme kukkaa koristamaan, tai poistaa vaikka kaikki.

3. Aukaise tai poista vihreitä suojalehtiä, jos pioni ei aukea maljakossa

Jos pionin nuppu on aivan vihreä, voi aukeamattomuuden syy olla liian tiukoissa, vihreissä suojalehdissä. Niitä voi varovaisesti availla tai jopa kokonaan poistaa.

”Vihreät suojalehdet voivat olla niin tiukasti värikkäiden terälehtien päällä, ettei aukeneminen onnistu. Hyvässä nupussa onkin aina mukana kukan omaa väriä eli terälehdet ovat hiukan jo näkyvillä.”

Vihreitä suojalehtiä voi availla tai poistaa siinäkin tapauksessa, jos väriä on näkyvissä, mutta pionin nuppu pysyy supussa.

4. Poista kuivuneet tai toisiinsa liimautuneet pintalehdet

Toisinaan pioni ei aukea maljakossa, koska terälehdet ovat kuivahtaneet. Silloin auttaa kuivien terälehtien poistaminen.

Sama pätee, jos terälehdet ovat ikään kuin liimaantuneet toisiinsa niin, etteivät ne pääse pompsahtamaan auki. Liimaantumisongelma on tyypillistä tietyille pionilajikkeille.

Kuivahtaneet lehdet tunnistaa kuivahtaneesta ulkonäöstä. Yhteen liimaantuneet lehdet eivät näytä ulospäin erityisiltä.

Mikäli pioni ei aukea maljakossa millään, päällimmäisten terälehtien poistoa kannattaa kokeilla.

”Lehdet irrotetaan samaan tapaan kuin kaalinkerästä kuoritaan varovasti päällimmäisiä lehtiä”, Niiranen vertaa.

Lue myös Anna.fi: Viinapaukku kukkakimpulle – uhka vai mahdollisuus? Vertailimme kahdella kukkakimpulla, pidentääkö vodka ikää

5. Sijoita leikkopioni valoisaan, vedottomaan paikkaan

Aukeamiselle otollisin on valoisa ja vedoton paikka, joka ei ole suorassa auringonpaisteessa.

Liian lämmin säilytyspaikka, esimerkiksi kuuman patterin vieressä, saattaa nuuduttaa pionin ennen aukenemista. Nuutumista voi estää siirtämällä kukan yöksi viileään ulkoilmaan – siirto kannattaa tehdä, vaikka kukka olisi vielä aivan nupullaan.

Pioni ei aukea maljakossa? Tee näin.
Valoisa paikka on pionille paras. © Anna Ferrante

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eikö pioni aukea maljakossa? Näiden vinkkien avulla saat tiukan nupun puhkeamaan kukkaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.