Juhlat

Juhlien istumajärjestys – näin teet toimivan istumajärjestyksen

Suuriin juhliin, kuten häihin kannattaa aina tehdä istumajärjestys. Järjestystä laatiessa täytyy kuitenkin huomioida useita seikkoja. Näillä ohjeilla teet istumajärjestyksen vaivatta.

Isoissa juhlissa istumajärjestyksen puuttuminen aiheuttaa lähes aina hämmennystä ja hortoilua. Mihin istua − lähelle juhlakalua vai perimmäiseen takanurkkaan? Entä pitäisikö tuttavaparikunnalle varata paikat? Juhlien istumajärjestys  on hyvä laatia pohtimalla, kenellä juttu luistaa. Niinpä istumajärjestys on paikallaan myös intiimimmillä päivällisillä.

Joskus on hyvä istuttaa tuttavat vierekkäin, mutta toisaalta juhlat ovat mainio tapa tutustuttamiseen. Älä plaseeraa kaikkia puheliaita vieraita samaan päähän pöytää, vaan pyri sijoittamaan hiljaisia ja puheliaita vierekkäin – näin takaat keskustelun sujumisen.

Lue myös: 6 x drinkki: hurmaavat juhlajuomat ja niille sopivat suupalat

Juhlien istumajärjestys suorakaiteen muotoisessa pöydässä

Suorakaiteen muotoisessa pöydässä isännän ja emännän paikat ovat pöydän päissä tai keskellä toisiaan vastapäätä. Naispuolisen kunniavieraan paikka on isännän oikealla puolella, miespuolisen vastaavasti emännän. Seuralaisten paikat määräytyvät vastaavasti. Arvovieras voi olla konferenssin meritoitunein puhuja, bisnesympyröissä ulkomainen yhteistyökumppani ja sukukekkereissä klaanin päänä pidetty isovanhempi.

Herrat ja daamit pyritään sijoittamaan vuoronperään. Aina tämä ei onnistu. Silloin ei auta kuin soveltaa. Sen mukaan kutsulistaa ei kannata laatia, että saadaan sukupuolijakautuma palvelemaan istumajärjestystä. Hauskempaa on kutsua ystävät paikalle, saapuvat nämä sitten sinkkuina tai samaa sukupuolta edustavan kumppanin kanssa.

Muista varata myös riittävästi tilaa jokaiselle ruokailijalle!

Lue myös: Juhlat kotona? Älä siivoa itseäsi uuvuksiin vaan raivaa ja lainaa tavaroita – näillä vinkeillä vältät juhlastressin

Pöytäkartta vai paikkakortti?

Isoissa juhlissa on järkevää merkitä paikat kortilla ja laatia pöytäkartta. Se asetetaan ruokasalin sisäänkäynnin kohdalle. Jollei karttaa ole, juhlatilaan voi kehittyä kaaos, kun kukin yrittää löytää oman paikkansa kortteja kurkkimalla.

Muista nämä poikkeukset säännöstä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhlien istumajärjestys – näin teet toimivan istumajärjestyksen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.