
Muistilista järjestäjälle: Kuinka paljon juomia juhliin?
Paljonko juhlavieraille pitää varata juomia? Kuinka paljon pitää keittää kahvia, että 50 vierasta saa kahvivarastonsa täyteen? Entä kuinka paljon alkumaljoja varten pitäisi varata kuohuviiniä? Kotiliesi kokosi kattavan muistilistan juhlien järjestäjille!
Moni juhlanjärjestäjä raapii päätään miettiessään, kuinka paljon juomia juhliin tulisi varata. Jotta kahvi ja alkoholijuomat eivät lopu juhlissa kesken, kannattaa miettiä tarkkaan etukäteen, kuinka monella kahvipaketilla ja viinipullolla pirskeisiin varautuu! Tarkista Kotilieden kattavasta listasta juhliin tarvittavien juomien määrät!
Lue myös: Juhlat tulossa? Näin valmistat edulliset tarjottavat noutopöytään
Paljonko vieraille pitää varata kahvia?
Muista, että…
- kilosta kahvia riittää juomaa 50 vieraalle.
- kilosta palasokeria ja litrasta kahvimaitoa tai -kermaa riittää 50 hengelle.
Varaa kahvia aina kaksi kupillista vierasta kohden eli
- 10 vieraalle 20 kupillista: 3,5 litraa vettä & 5,5 desilitraa kahvia (250 g)
- 50 vieraalle 100 kupillista: 15 litraa vettä, 22 desilitraa kahvia (1 kg)
- 100 vieraalle 200 kupillista: 30 litraa vettä, 44 desilitraa kahvijauhetta (2 kg)
Varaa aina kahvin lisäksi teetä. Teetä tulisi kahvin tavoin varata kaksi kupillista juojaa kohden. 10 kuppia valmiiksi haudutettua teetä syntyy, kun haudutat 0,5 dl teelehtiä 2 litrassa kuumaa vettä.
Varmista, että tarjolla on kylmiäkin virvokkeita, myös sokerittomia. Kivennäisvettä pitäisi varata kaksi lasillista henkilöä kohti. Lapsivieraat on hyvä huomioida mehulla tai limonadilla.
Lue myös: Yhdellä muutoksella välittömästi parempaa kahvia – vältä tämä kahvin keiton yleisin virhe
Lue myös: 6 vinkkiä parempaan kahviin – suodatinpussijippo avuksi: ”Vaikuttaa merkittävästi makuun!”
Paljonko vieraille pitää varata alkoholijuomia?
- Tervehdysmaljaksi pitää varata noin 1 dl kuohuviiniä tai samppanjaa vierasta kohti. Varaa 10 vieraalle 1 litraa, 50 vieraalle 5 litraa ja 100 vieraalle 10 litraa kuohuvaa. Muista varata aina myös alkoholiton vaihtoehto.
- Alkudrinkki on juoma-annos, jota ei tarjota lisää. Kuohuviini-, punaviini- ja valkoviiniannos on 12 cl, sherryannos 6–8 cl.
- Alkuruoan juomaa varataan 12 cl eli lasilllinen henkilöä kohden. Jos keiton kanssa tarjotaan sherryä, sitä varataan 8 cl/annos.
- Aterialle varataan 2 lasillista viiniä vierasta kohti. Varaa siis 10 vieraalle 3 litraa eli 4 pulloa kutakin viiniä.
- Väkeviä jälkiruokaviinejä tarjotaan lasillinen eli 8 cl. Kahvin kanssa tarjotaan konjakkia, calvadosia tai likööriä 4 cl.
Muista, että
- yhdestä magnum-pullosta (1,5 l) tulee 12 lasillista (12 cl).
- yhdestä viini- tai kuohuviinipullosta (0,75 l) tulee 6–7 lasillista (12 cl).
Lue myös: Suuren kuohuviinitestin yllättäjä: ”Kuin olisi marjatorttu valahtanut suuhun!”
Kommentoi
Kommentoi juttua: Muistilista järjestäjälle: Kuinka paljon juomia juhliin?