Juhlat

Perhejuhlien etiketti: Otathan nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia?

Aiheuttavatko juhlavalmistelut sinulle päänvaivaa? Onneksi juhlien etiketti auttaa. Moni pulma ratkeaa, kun tunnet etiketin.

Juhlat kuuluvat elämään tärkeänä osana ja arjen vastakohtana. Vuotuisten juhlien lisäksi perhejuhlat – kastetilaisuudet, rippijuhlat, ylioppilasjuhlat ja valmistujaiset, kihlajaiset, häät, syntymäpäivät ja muistotilaisuudet – ovat elämän tärkeisiin virstanpylväisiin liittyviä juhlahetkiä. Perhejuhlien etiketti on hyvä opetella, niin juhlien järjestäminen on kaikin tavoin helpompaa.

Lue myös: Mitä päälle? Juhlapukeutumisen pukukoodi auttaa

Seremonia, perinteiset suomalaiset juhlatavat sekä perheiden omat juhlaperinteet erottavat päivän muusta arjesta. Vaikka perinteiden kunnioitus on jälleen suosittua, perhejuhlista voi silti tehdä omannäköisensä.

Toisinaan laajenevat uusperheet tuovat omat haasteensa vieraslistaan tai istuma-järjestykseen. Kun valmista kaavaa ei ole, juhlien järjestäjän on toimittava niin kuin hän parhaaksi kokee.

Perhejuhlien etiketti tekee suunnittelusta sujuvaa

Onnistuneiden juhlien tärkeimpiä vaiheita on suunnittelu. Silloin päätetään milloin ja missä juhlitaan, ketä kutsutaan ja millainen on juhlabudjetti. Niiden pohjalta mietitään, tarjotaanko juhlissa lounas tai päivällinen vai katetaanko kenties kahvipöytä.

Kuohuva onnittelumalja sopii kaikkiin iloisiin perhejuhliin. Juoman ei tarvitse olla alkoholipitoista, vaan se voi hyvin olla vaikkapa kuohuvaa mustaherukanlehtijuomaa.

Perhejuhlien etikettiin sopii kilistely tervetulomaljalla.

Lue myös: Jenni Haukio pukeutumisesta: ”Etiketin rikkominen ei ole rohkeaa, vaan silkkaa epäkohteliaisuutta”

Ylioppilasjuhlissa ja virallisilla syntymäpäivävastaanotoilla vieraat käyvät viemässä onnittelunsa, nostavat maljan ja juovat ehkä juhlakahvit, mutta tekevät sen jälkeen tilaa muille onnittelijoille.

Merkkipäivinä aamupäivä on yleensä varattu virallisille onnittelijoille, ja perhe, sukulaiset sekä ystävät saapuvat perinteisesti onnittelemaan vasta iltapäivällä.

Juhlapaikan istumisjärjestys noudattaa tiettyä kaavaa

Juhlapaikalla joko kutsuja tai perheenjäsenet ovat vastaanottamassa vieraita ja ohjaamassa heitä eteenpäin.

Perhejuhlien etiketti auttaa juhlien suunnittelussa ja ruokailun järjestämisessä.

Kirkkohäissä morsiamen suku ja ystävät istuutuvat ovelta katsoen vasemmalla ja sulhasen oikealla. Ensimmäiset penkkirivit on varattu lähimmille perheenjäsenille. Myös hautajaisissa lähimmät omaiset istuvat oikealla eturivissä.

Lue myös: 8 vinkkiä noutopöytään – noudata näitä ohjeita, niin onnistut

Juhlien etiketti auttaa ruokailun järjestämisessä

Jos juhlissa on pöytiintarjoilu, vieraat voi opastaa oikeaan pöytään pöytäkartta, joka sijoitetaan lähelle ruokailutilaa. Pöydissä jokaisen vieraan kohdalla on silloin pöytäkortti.

Päivänsankari tai morsiuspari istuu yleensä perheenjäsenten sekä isovanhempien kanssa yhteisessä pöydässä. Morsiuspari voi istua myös omassa pöydässään. Muistotilaisuudessa on tapana, että vainajan kuva, kukka-asetelma sekä kynttilä sijoitetaan valkoisella liinalla peitetylle pöydälle.

Perhejuhlien etiketti määrää noutopöydän ruokailujärjestyksen.

Silloin kun ruokailu on järjestetty noutopöytään, juhlasankari aloittaa. Hääjuhlassa morsiusparin jälkeen seuraavat vanhemmat, isovanhemmat ja mahdollisesti paikalla oleva pastori.

Noutopöytään on hyvä asettaa esille ruokalista, jossa kerrotaan mitä on tarjolla. Ruokalajien perään kannattaa merkitä, onko kyseessä kasvisruoka, laktoositon tai gluteiiniton ruokalaji. Silloin myös erityisruokavaliota noudattavat voivat helposti valita itselleen sopivaa syötävää.

Perhejuhlien ohjelmaan kuuluu puhe

Juhlissa, joissa on järjestettyä ohjelmaa, vieraille on tapana antaa ohjelmalehtinen. Siinä kerrotaan, missä järjestyksessä ruokailu, musiikkiesitykset ja puheet sekä muu ohjelma tapahtuvat.

Lue myös: Pidä hyvä puhe – juhlapuhe on juhlien kohokohta

Jos vieraat haluavat pitää puheita, siitä on hyvä mainita juhlan järjestäjälle, joka kertoo, milloin puheille on sopiva aika. Muille juhlavieraille puheen alkamisesta vihjataan perinteisesti kilauttamalla juhlallisesti jalallisen lasin reunaa ruokailuvälineellä.

Asiantuntijana tapakouluttaja Kaarina Suonperä Tapaseurasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Perhejuhlien etiketti: Otathan nämä asiat huomioon, kun suunnittelet juhlia?

P. M.

Onpas herkullisen näköinen kakku. Miksei reseptiä ole linkattu juttuun?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.