Juhlat

Pukukoodit haltuun – Selvitä juhlapukeutumisen etiketti

Juhlapukeutumisen etiketti auttaa pukeutumaan jokaiseen tilanteeseen sopivalla tavalla. Ota etiketin ohje talteen Kotiliesi.fi:stä.

Pukukoodit on luotu, jotta oikeanlaisen asun valitseminen eri tilaisuuksiin olisi helpompaa. Kun tutustuu pukukoodeihin ja kertaa perussäännöt, pärjää useimmissa tilanteissa. Juhlapukeutumisen etiketti selviää useimmiten kutsusta.

Lue myös: Jenni Haukio pukeutumisesta: ”Etiketin rikkominen ei ole rohkeaa vaan silkkaa epäkohteliaisuutta”

juhlapukeutumisen etiketti

Huoliteltu ja samanhenkinen pukeutuminen on kunnioittavaa sekä isäntäväkeä että muita vieraita kohtaan. Asutoiveesta on siksi hyvä olla maininta kutsukortissa. Pukukoodissa määritellään aina miehen asu, jota naisen asun tyyli seuraa. Listasimme pukukoodit ja kysyimme neuvot tapakouluttajalta.

Pukukoodi: Tyylikäs tumma puku

Kun pukukoodina on tumma puku, miehen tumma puku tarkoittaa on mustaa, tummansinistä tai syvänharmaata. Sillä voi korvata sekä frakin, smokin että päivätilaisuuksien puvun eli saketin, minkä vuoksi se on yleensä mainittu myös kutsukortissa vaihtoehtona. Asuun kuuluvat valkoinen paita ja hillitty solmio, taskuliina sekä ohutpohjaiset, mustat kengät ja sukat.

Naisen asu on tyylikäs housupuku, leninki tai hameen ja juhlavan puseron yhdistelmä. Asusteiksi valitaan avokkaat ja pieni käsilaukku.

Suurten juhlien frakki

Frakki on miehen juhlapuku, jota voi käyttää mihin vuorokauden aikaan tahansa. Naisella juhlapukeutumisen etiketti  frakkijuhlissa on suuri juhlapuku. Se tarkoittaa täyspitkää ja juhlavasta materiaalista valmistettua juhlapukua, johon voi kiinnittää kunniamerkit. Myös kansallispuku lasketaan suureksi juhlapuvuksi.

Kengät ovat sirokantaiset ja laukku pieni kooltaan. Jos juhlapuku jättää olkapäät paljaaksi, sen kanssa voi käyttää pitkiä käsineitä, jotka riisutaan ainoastaan ruokailun ajaksi.

Pukukoodi: smokki

Kun pukukoodi on smokki, se tarkoittaa miehen iltajuhlapukua, joka voi olla asutoiveena kello 18 jälkeen alkavissa tilaisuuksissa. Nainen pukeutuu silloin lyhyeen tai pitkään iltapukuun tai eleganttiin housupukuun. Kengät voivat olla korkokengät tai juhlavat sandaletit. Korut saavat olla näyttäviä, mutta laukku on kooltaan siro.

Päiväjuhlat

Päivällä järjestettävissä ylioppilasjuhlissa, perhejuhlissa ja onnittelukäynneillä mies pukeutuu kesällä vaaleampaan ja talvella tummempaan pukuun, vaaleaan paitaan, solmioon sekä mustiin kenkiin ja sukkiin. Nainen pukeutuu hihalliseen leninkiin, kotelomekon ja jakun yhdistelmään tai keveään jakkupukuun. Avokkaat ja laukku valitaan asun tyylin mukaisesti.

juhlapukeutumisen etiketti

Lue myös: Mitä päälle ylioppilasjuhliin? Pukeutumisvinkit nais- ja miesvieraalle

Pukukoodit: Smart casual ja rento smart casual

Casual tarkoittaa huoliteltua ja huoletonta vapaa-ajan pukeutumista. Urheilullinen asu ei kuitenkaan kuulu casual-tyyliin. Smart casual on siistimpää ja asiallisempaa arkipukeutumista. Miehen asuun kuuluvat suorat housut, kuosillinen kauluspaita ja pikkutakki mutta ei solmiota. Paidan ylin nappi jätetään auki. Nainen pukeutuu jakku- tai housupukuun, hameen ja puseron tai bleiserin ja leningin yhdistelmään. Business casual -asutoive edellyttää asiallista tyyliä ja tarkoittaa miehellä pukua ja solmiota. Nainen pukeutuu tyylikkääseen hame- tai housujakkupukuun.

Häihin pukeutuminen

Mitä päälle häihin? Miesvieraille suositellaan häihin pukua, joka on talvella tumma ja kesällä vaalea. Nainen pukeutuu juhlavaan asuun, joka ei kuitenkaan saisi olla kirkkaanpunainen, kokovalkoinen tai -musta. Mikäli kokonaisuuteen kuuluu päähine, sitä voi pitää aina häiden loppuun asti. Kuten aina kirkossa järjestettävissä tilaisuuksissa, myös kirkkohäissä häävieraat peittävät vihkitilaisuuden ajaksi olkapäänsä esimerkiksi jakulla tai shaalilla.

Tytön hääasuksi sopii sievä leninki.

Pojan voi pukea siisteihin housuihin ja paitaa tai neuletakkiin. Lenkkitossut eivät ole lapsenkaan juhlakengät.

Hautajaisiin pukeutuminen

Hautajaisiin miehet pukeutuvat mustaan tai tummaan pukuun, valkoiseen paitaan, mustaan solmioon sekä valkoiseen kaulaliinaan.

Naisen suruasu on musta tai tummansininen, yksinkertainen juhlava kokonaisuus, esimerkiksi hihallinen leninki, housupuku tai jakkupuku sekä haluttaessa hattu. Leski saa halutessaan käyttää suruhuntua. Kultakorut eivät kuulu hautajaisiin, vaan koruiksi sopivat hillityt hopea- tai helmikorut. Päällysvaatteiksi valitaan tumma takki.

Pieniä lapsia ei tarvitse pukea mustaan hautajaisissa. Pojalle sopiva asu on siistit tummansiniset tai harmaat housut ja neuletakki ja tytöllä hillitty leninki.

Asiantuntijana tapakouluttaja Kaarina Suonperä Tapaseurasta.

Artikkelia on muokattu 8.4.2024

Lue myös Anna.fi: Juhlapöydän kattaus – ota käyttöön näppärä kattajan muistilista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pukukoodit haltuun – Selvitä juhlapukeutumisen etiketti

ai jaa

Suomessa/Euroopassa (?) näyttää olevan business casual ihan toista kuin USAssa. Täällä se nimenomaan tarkoittaa sitä, että ei pukeuduta pukuun, solmioon, jakkupukuun, vaan rennommin suoriin housuihin ja kaulukselliseen paitaan (lyhyt- tai pitkähihainen). Naisilla riittää suorat housut tai hame siistin puseron kanssa. Ja joissain paikoissa business casualiksi riittää jopa siistit farkut jonkun paremman paidan kanssa. Puku ja solmio -yhdistelmä tai jakkupuku on sitten business formal.

Korrektisti

Hei, minulle luovutetaan muutaman päivän päästä kunniamerkki. Se tapahtuu työpäivän aikana kokouksen yhteydessä. Tuleeko minun pukeutua mustaan (olen nainen)? Mahtaako olla tapana, että merkki kiinnitetään rintaan vai annetaanko se käteen? Kiitos etukäteen neuvoista!

Ammattimies

ok ei kiinnosta

Vaatturimestari

Tämä on hyvä ja selkeä esitys.
Kiitos Kotiliesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.