Juhlat

Pukukoodi arkipuku eli smart casual on epävirallinen ja siksi niin suosittu

Mitä ylle juhliin, kun kutsussa lukee pukeutumiskoodina arkipuku tai smart casual?

Arkipuku (Kavaj, Smart Casual, Casual, City Dress, Informal) viittaa tummaa pukua rennompaan asuun.

Arkipuku on liikemiesten perinteinen luottoasu, joka on usein väriltään harmaa tai sininen ja valmistettu laadukkaasta villakankaasta. Tavallisemmin arkipuvun kanssa käytetään valkoista tai vaaleansinistä kauluspaitaa ja hillittyä solmiota.

Jos kutsukortissa lukee arkipuku, mies voi pukeutua siistiin, rentoon asuun, esimerkiksi värilliseen pukuun tai suoriin housuihin, pikkutakkiin ja kauluspaitaan ilman solmiota. Arkipuku ei kuitenkaan tarkoita urheilullisia tai liian rentoja vaatteita.

Kengiksi kannattaa valita aina siistit, esimerkiksi mustat arkikengät tai juhlakengät.

Arkipuvusta käytetään usein kutsukorteissa englanninkielisiä termejä ”smart casual” tai ”casual”, joista jälkimmäinen viittaa ensimmäistä arkisempaan asuun.

Jos pukukoodina on ”casual” mies voi pukeutua suoriin housuihin, kauluspaitaan ja neuletakkiin tai -puseroon tai poolopuseroon. Siistin paidan ja pikkutakin kanssa voi käyttää myös edustavia farkkuja.

Lue myös: Pukukoodit haltuun – Selvitä juhlapukeutumisen etiketti

Kun kutsukortissa lukee arkipuku tai smart casual, miten nainen pukeutuu

Smart casual asuna naisella voi olla tyylikäs leninki, housupuku, hame-jakkuyhdistelmä tai muu edustava ja siisti perusvaate. Hillityt asusteet ja edustavat kengät, siisti laukku täydentävät kokonaisuuden.

Joskus käytetään myös termiä vierailupuku, jolloin naisen asuksi sopii hienostunut leninki, housupuku tai hame-jakkuyhdistelmä.

Arvokorut tai näyttävät pukukorut tuovat ilmettä ja juhlavuutta asuun. Sirot avokkaat tai juhlavat, matalat kengät sekä kirjekuorilaukku tai pieni olkalaukku tuovat arkipukuun juuri sopivan juhlavan vivahteen.

Artikkelia on muokattu 9.4.2024

Lue myös Anna.fi: Juhlapukeutuminen nimiäisiin, maistraattihäihin, firman juhliin ja muihin vapaamuotoisiin kemuihin – näillä täsmävinkeillä et enää alipukeudu tai ylipukeudu koskaan!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pukukoodi arkipuku eli smart casual on epävirallinen ja siksi niin suosittu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.