Juhlat

Pukeutuminen: Frakki

Jos kutsukortissa lukee pukeutumisohjeena frakki (Frakki, Frack, Högtidsdräkt, White Tie, Evening Dress) mies pukeutuu juhlapukuun, johon kuuluu hännystakki.

Frakkiin kuuluu musta takki, jossa on takana hännykset. Se ulottuu edessä vyötärölle ja takin kauluskäänteet ovat silkkiä. Housuissa on silkkiset sivunauhat. Frakkipaita on valkoinen ja siinä on kovitettu tai puolikovitettu edusta. Myös liivi on valkoinen, mutta akateemisissa päivätilaisuuksissa musta.

Kaulus on yksinkertainen pystykaulus, jossa on alas taipuvat siivekemäiset kulmat. Kalvosimet ovat yksinkertaiset ja napit mieluiten valkoiset ja helmimäiset. Frakin kanssa kuuluu käyttää taskukelloa, ei rannekelloa. Solmuke on valkoinen ja rintataskuun kuuluu valkoinen silkkiliina. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä taskuliinaa. Kengät ovat mustaa kiiltonahkaa.

Frakkia käytetään akateemisissa juhlallisuuksissa, suurilla päivällisillä, vastaanotoilla, juhlakonserteissa ja -näytännöissä, häissä ja presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Naisen asu

Kun mies pukeutuu frakkiin, nainen pukee ylleen juhlavasta materiaalista valmistetun täyspitkän iltapuvun, myös kaksiosainen puku käy.

Puvun pääntie voi olla avonainen tai puku voi olla olkaimeton. Juhlapäivällisillä puku ei saa olla kovin paljastava, eli olkaimettoman puvun kanssa tulee käyttää stoolaa tai iltapukuhuivia. Akateemisissa päiväjuhlissa käytetään pitkähihaista iltapukua, ellei toisin mainita.

Kenkien tulee olla sirot, avonaiset ja asuun sopivat. Yhteensopiva, pienikokoinen ja hihnaton laukku.

Hansikkaat ovat yleensä pitkät, yli kyynärpään ulottuvat, jollei kutsussa erikseen pituutta mainita. Usein juhlitaan myös ilman hansikkaita. Akateemisissa promootioissa hansikkaat ovat mustat tai valkoiset puvun mukaan.

Pukuun sopivia arvokoruja voi käyttää. Lisäasusteina ovat korukellot, juhlakampaus, tiara, diadeemi ja muut somisteet, mutta hattua ei käytetä. Turkki, juhlava takki, stoola tai juhlaviitta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pukeutuminen: Frakki

Sinun täytyy kommentoidaksesi.