Juhlat

Pukeutuminen: Kansallispuku

Kansallispuku on varma valinta pieniin ja suuriin juhliin. Kansallispukua voi käyttää juhla-asuna aina riippumatta siitä, mitä kutsukortissa lukee.

Päällysvaatteet
Mikäli pukuun ei kuulu jakkua tai röijyä, voi ulkona asun kanssa käyttää vuodenaikaan ja kyseiseen tilaisuuteen sopivaa päällysvaatetta.

Kengät ja sukat
Kansallispuvun kanssa voi käyttää yksinkertaisia mustia nauhakenkiä tai avokkaita ja useimpien pukujen kanssa myös perinteisen mallin mukaisia mustia solkikenkiä. Karjalaisten, savolaisten, keski- ja pohjoissuomalaisten pukujen kanssa sopivat myös luonnonnahan väriset, perinteiset supikkaat. Sukat ovat luonnonvalkoista puuvillaa, joihinkin kansallispukuihin kuuluvat värilliset puuvillasukat.

Huivi
Mikäli pukuun ei kuulu mitään määrättyä huivia, sen kanssa voi käyttää asun väreihin sopivaa luonnonsilkkistä huivia. Länsisuomalaisiin pukuihin kuuluu usein silkki-, villa- tai puuvillahuivi.

Käsilaukku
Käsilaukuksi voi solmia nyytin puvun väritykseen sopivasta huivista. Myös kori, vakka tai nahkainen kukkaropussi hoitavat kansallispuvun kanssa käsilaukun tehtäviä. Tai alushameeseen tai liivin vuoriin voi ommella taskun jo puvun tekovaiheessa.

Alushame
Kaikkien kansallispukujen kanssa voi käyttää raidallisesta puuvillakankaasta ommeltua alushametta, joka antaa upeaa runsautta asukokonaisuuteen.

Teksti: Pirjoleena Pakkanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pukeutuminen: Kansallispuku

Liisa134

Olen saanut perinnöksi äidin vanhan kansallispuvun. Siinä on päänauhat, jotka ovat aikojen kuluessa haalistuneet ja syöpyneet niinkuin vanha silkki syöpyy. Uusien nauhojen hankkiminen on hankalaa: sopivia nauhoja on vaikea löytää.
Tykkimyssyä minulla ei ole enkä haluaisi sellaista vanhaan pukuun enää hankkia.
Voiko pukua käyttää paljaspäin?

Mummo

Kyllä voi niin minä ainakin teen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.