Hanna Partanen: ”Ravitsemusasiantuntijasta kaikki ei todellakaan ollut ennen paremmin”

Kyllä silloin ennen vanhaa syötiin paljon juureksia. Marjat poimittiin lähimetsistä kukkamekkoon kietoutuneena. Karkit ja limsat olivat harvinaisia ylellisyyksiä.

Sanotaan, että aika kultaa muistot. Näin saattaa olla etenkin ruokamuistojen suhteen. Minullakin oli tietty mielikuva suomalaisten ruokahistoriasta, kunnes aloin tehdä taustatyötä uusinta kirjaani varten ja luin kirjoituksia ja tutkimuksia siitä, miten suomalaiset ovat syöneen ennen ja jälkeen sotien. 1920-luvulla kasviksia syötiin todella vähän. Niitä jopa kutsuttiin ”herrojen heiniksi”. Toki maaseudulla tehtiin paljon fyysistä työtä ja kaivattiin lihaa ja perunaa.

Nykyisin ollaan huolissaan runsaasta sokerin käytöstä. Keskimäärin suomalaiset kuluttavat sokeria nykyisin noin 80 grammaa päivässä.

Suomalaisten sokerin kulutus oli minimissään sotavuosina, mutta sitten 1950-luvulla alkoikin yltäkylläisyyden vuodet. Vuonna 1974 suomalainen söi keskimäärin 80 grammaa kasviksia päivässä, kun sokerin saanti oli huimat 120 grammaa päivässä! Tämä näkyi erityisesti hammasterveydessä, kun 1970-luvulla lähes puolet suomalaisista oli hampaattomia. Yltäkylläisyys, tupakointi ja stressi näkyi myös erityisesti miesten eliniässä – silloinen nykyisen eläkeiän kynnyksellä oleva mies olisi joutunut jo kiireellä hautajaisiaan suunnittelemaan.

Onneksi kasvikset maistuvat nykyisin koko kansalle koulutustasosta riippumatta. Vaikka valitettavan pieni osa pääsee suositeltuun puoleen kiloon päivässä, niin kasvisten käyttö on ainakin kolminkertaistunut muutamassa vuosikymmenessä!

Nykyinen vege-buumi varmasti lisää kasvisten käyttöä lähivuosina entisestään.

Ravitsemusasiantuntijasta kaikki ei siis todellakaan ollut ennen paremmin. Ainoa, mikä on muuttunut haastavammaksi, on nykyinen ruokaympäristö.

Energiaa hamuavat aivomme ovat yltäkylläisyyden maailmassa, ja makuhermojamme vietteleviä epäterveellisiä välipaloja on saatavilla ympäri vuorokauden.

Kuitenkin ilahduttavan moni tekijä ravitsemuksen ja terveyden kannalta on nyt jo Suomessa aika hyvin. Toki voisimme tehdä kaiken vielä hieman paremmin. Millainen voisi olla sinun panostuksesi?

Kotilieden kolumnisti, Hanna Partanen, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti ja hyvinvointialan yrittäjä.

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Anu Vaskimo

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti