Askartelu

Askartele hurmaava käpykukkakranssi – katso ohje ja vinkit erilaisiin variaatioihin

Perinteinen käpykranssi saa uuden ilmeen, kun kävyistä askarrellaan kukkia. Käpykukkakranssin ilme muuntuu helposti syksyisestä jouluiseksi värejä muuttelemalla.

Käpykukkakranssi on näyttävä koriste, jonka tekemiseen voi osallistaa lapsetkin. Käpykranssin ulkonäköä on helppo muunnella, voit tehdä kranssista runsaan tai pelkistetymmän version, jossa käpyjä on liimattu vain osaan kranssipohjasta.

Lue myös: Näin saat kävyt aukaistua uunissa – tämä kikka askartelijan kannattaa ottaa haltuun!

käpykukkakranssi

Pohjan voi tehdä helposti itse vaikka pahvista tai risuista. Askartelukaupoista löytyy paljon valmiita kranssipohjia, joten halutessasi voit keskittyä askartelussasi vai käpyihin.

Käpyjen lisäksi kranssiin voi kiinnittää muitakin koristeita, kuten heiniä, niiniä, juuttinarua, risuja tai havuja.

Muistathan, että käpyjen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Kerää siis kävyt maanomistajan luvalla tai osta kävyt askartelukaupasta.

Lue myös Kaksplus.fi:stä: 8 x joulukalenteri lapselle – mitä valintasi kertoo sinun arvoistasi?

Tarvikkeet kävyistä tehdyn kukkakranssin tekoon

kävyt on maalattu muistuttamaan kukkia
Askartele käpykukista jouluinen versio maalaamalla kukat punaisiksi.

Käpykukkakranssi: Ohje

  1. Avaa kävyt, jos ne eivät ole jo avautuneet. Katso ohje käpyjen avaamiseen.
  2. Jotta kävyistä tulee kukan näköisiä, osa suomuista tulee irrottaa ja leikata lyhyemmiksi. Ideana on, että kukkaan muodostuu hapsumainen keskusta ja reunoille terälehdet. Leikkaa pihdeillä kävyn keskustan suomut lyhyiksi. Niiden ilme muuntuu tupsumaiseksi.
  3. Irrota sitten lyhyeksi leikatun keskiosan ympärillä olevia suomuja sen verran, että keskusta nousee esiin ja käpy alkaa muistuttamaan kukkaa. Jos käpy on kuivunut hyvin, suomut saattavat irrota sorminkin, ilman leikkuria tai pihtejä.
  4. Jos haluat, voit irrottaa kävyn pohjastakin muutamia suomuja, jotta pohjasta tulee tasainen ja se on helpompi liimata. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.
  5. Maalaa akryylimaaleilla käpykukkien päällipuoli ja lopuksi tupsumainen keskusta. Riittää, että maalaat suomut kävyn päältä ja vain tarvittaessa alapuolelta eli mikäli suomut ovat niin pystyssä, että niiden alapuoli nousee esille.
  6. Anna maalin kuivua rauhassa. Liimaa sitten kävyt kiinni kranssipohjaan. Aloita liimaaminen kranssin sisäreunasta ja etene ulkoreunaa kohti. Sovittele käpyjä, ja valitse aina parhaiten kuhunkin kohtaan istuvat kävyt.
  7. Tee lopuksi tarvittaessa ripustuslenkki.
käpykranssi, jossa kävyt muistuttavat kukkia
Kranssista voi tehdä pelkistetymmän version koristelemalla vain osan kranssipohjasta.

Vinkki!

Kranssin lisäksi maalatuista käpykukista voi askarrella käpykukkakimpun tai taulun. Kimpun saat, kun kiinnität käpyjen kantoihin vihreäksi maalatut tikut, ja laitat ne maljakkoon. Taulu syntyy, kun liimaat käpyjen kannat pahviin, ja piirrät tai liimaat kukille varret.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Askartele hurmaava käpykukkakranssi – katso ohje ja vinkit erilaisiin variaatioihin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.