Askartelu

Keväinen kranssi yhdistää 3 trendiä – katso video ja tee itse upea kuivakukkakranssi

Floristimestari Saija Sitolahti näyttää videolla, miten askartelet kevään trendikkäimmän kranssin.

Kuivatut kukat, toispuoleisuus ja metallirengas. Näistä kolmesta syntyy kevään trendikkäin kranssi.

”Kuivakukat ovat kivoja ja trendikkäitä käyttää. Niiden joukossa voi käyttää tuoreitakin kukkia, ei tarvitse tiukasti pitäytyä siinä, että nyt tehdään pelkästään leikkokukista tai kuivatuista kukista”, floristimestari Saija Sitolahti Järvenpään Kukkatalosta sanoo.

”Kuivakukat ovat tuoreita kukkia hauraampia, ne voivat katketa helpommin eli aavistuksen enemmän tarvitaan herkkyyttä käsittelyyn.”

Hyvä puoli kuivatuissa kukissa on se, että kuivakukat eivät muuta enää väriään. Ne voivat vain haalistua valon vaikutuksesta. Kun tuore kukka kuivuu, se voi muuttua erinäköiseksi ja -väriseksi.

Kuivakukista tehdyn kranssin voi laittaa myös vaikka laatikkoon ja nostaa esiin seuraavan kerran esimerkiksi syksyllä, jolloin kranssin voi tuunata ajankohtaan sopivaksi kiinnittämällä siihen oranssin ja ruskean sävyisiä kasveja ja nauhan.

Lue myös: Tee pitkäikäinen koriste – eukalyptuksen oksista tehty kranssi saa uutta näköä juuttinarusta

Kranssin askartelussa vaikeinta on lopettaminen

Kranssin saa aikaan vähistäkin materiaaleista. Minimalistinen ja yksinkertainen kranssi syntyy jo parista heinästä, ginstiasta ja persikanvärisestä palmunlehdestä.

”Itse olen vähän semmoinen, että mitä enemmän, niin sen parempi. Tykkään käyttää vähintään 3–5 eri lajia, silloin kranssiin saa elävyyttä ja erilaisia pintarakenteita ja muotoja. Maksimi lajikemäärää ei ole. Jos pysyy yhdessä värimaailmassa, voi yhdistää useampiakin erilaisia.”

”Vaikeus on lopettamisessa, sen päättäminen, milloin kranssi on valmis ja mikä on riittävä. Kun lähtee tekemään, niin työ vie mukanaan. Kukkien kanssa kun tehdään, niin päämäärä ei ole lopputulos vaan tekeminen ja luominen.”

”Kun kädet tekee, niin aivot saavat lepoa arjen ajatuksista, voi ottaa meditaation kannalta.”

Sitolahti kannustaa rohkeasti yhdistelemään materiaaleja. Luonnosta heiniä, pihasta tai puutarhasta oksia, talven törröttäjiä tai villiviinin rankoja ja kaupasta tuoreita leikkokukkia tai esimerkiksi mininarsisseja sipuleineen.

”Aika avoimesti voi kerätä materiaalikirjoa ja fiilistellä, miltä ne näyttäisivät yhdessä. Tehdessä sitten nopeasti huomaa, mitkä sopivat ja mitkä eivät.”

Lue myös: Tee itse kranssi luonnonmateriaaleista – katso helpot ohjeet vaihe vaiheelta

Tarvikkeet toispuoleiseen metallirenkaaseen tehtyyn kranssiin:

Tee toispuoleinen kranssi metallirenkaaseen näin:

  1. Pilko kukat, heinät ja oksat. Varren pituus olisi hyvä olla 10 cm sidontakohdasta alaspäin. Liian lyhytvartinen kukka voi pudota kranssista, ja liian pitkä varsi tekee kranssista raskaan.
  2. Ota kasveista pieni nippu (noin 2–3 oksaa), ja kieputa nippu rautalangalla kiinni metallirenkaaseen. Rautalangan voi katkaista nippujen välillä ja sitoa kiinni tai voit kiertää koko puolaa koko kranssin matkalta.
  3. Jos haluat tehdä toispuoleisen kranssin, voit kiinnittää nippuja ensin toisesta päästä ja siirtyä sitten kiinnittämään nippuja vastakkaisesta suunnasta. Jatka nippujen kiinnittämistä, kunnes niput kohtaavat. Niput voi myös sitoa vain yhdestä suunnasta.
  4. Kiinnitä lopuksi halutessasi kuumaliimalla nippujen kohtaamiskohtaan tai päätekohtaan vielä kukkia tai muita koristeita. Voit kiinnittää kranssiin myös nauhasta tehdyn rusetin.

Katso videolta, miten kranssi tehdään:

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keväinen kranssi yhdistää 3 trendiä – katso video ja tee itse upea kuivakukkakranssi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.