Askartelu

Makrameekuusi ilahduttaa joulukoristeena niin kuusen oksalla kuin ovessa – ota ohje talteen ja solmeile omasi!

Makrameekuusi on solmeilijan suosikkikoriste. Kuusen tekeminen vaatii jo hieman harjaantuneempia sormia, sillä projektissa tarvitset kuutta erilaista solmua. Onneksi opettelu ei ole vaikeaa ohjeillamme. Ota vinkit talteen ja onnistu!

Makrameekuusi on soma ja kestävä joulukoriste, jonka klassinen ilme sopii moneen tyyliin. Kuusen solmeluun tarvitset kuutta erilaista makrameesolmua, jotka opit kuitenkin vikkelästi. Kun olet tehnyt yhden makrameekuusen, toinen valmistuu entistä helpommin.

Lue myös: Makramee-enkeli on soma koriste – opettele kaksi erilaista solmua, ja valmista tulee nopeasti!

Makramee­kuusi – tarvikkeet ja ohjeet

Näitä tarvikkeita tarvitset makrameekuusen solmeiluun:

Näitä solmuja tarvitset makrameekuusen solmeiluun:

Tee makrameekuusi näin:

 1. Renkaaseen kiinnitettävät langat 2 x 3,5 cm ja lisäys­langat 6 x 155 cm, 8 x 100 cm. Käytä pisimmät langat ylimmissä kerroksissa.
 2. Solmi langat puurenkaaseen leivonpääsolmuin. Solmeile 6 tasosolmua.
 3. Jaa langat kahteen osaan. Solmi ensin oikealle ohjauslankaan yksi kohosolmu ja kiinnitä lankaan yksi 155 cm mittainen (käytä pisimmät lisäyslangat ylimpiin kerroksiin) lanka leivonpääsolmulla siten, että solmit sen niin päin, että solmun vaaka­tasossa kulkeva osa jää solmun taakse. Solmeile vasen puoli samalla tavalla.
  Solmeilulankojen päät kannattaa joko solmia tai teipata, jotta ne eivät purkaannu solmeiltaessa.
  Solmeilulankojen päät kannattaa joko solmia tai teipata, jotta ne eivät purkaannu solmeiltaessa.
 4. Jaa langat taas puoliksi ja nosta alin lanka ohjaus­langaksi edellisen kerroksen suuntaisesti. Etene keskeltä sivuille. Tee yksi kohosolmu/lanka. Lisää sitten yksi lanka ohjaus­lankaan ja solmi yläpuolella oleva lanka kiinni ohjauslankaan kohosolmulla. Jätä lanka reunaan löyhästi hieman lenkille. Solmi toinen puoli samalla tavalla.
 5. Solmi keskelle yksi marja­solmu kolmella kaksois­tasosolmulla. Solmi seuraava kerros samalla tavalla ilman langan lisäystä. Tee keskelle marjasolmu. Solmi seuraavat kerrokset samalla tavalla, mutta langanlisäyksillä. Oksakerroksia tehdään kaikkiaan kahdeksan. Tee viimeinen oksakerros ilman lisäyksiä.
 6. Tehtyäsi alimmaisen marjasolmun, kokoa roikkuvia lankoja kohti työn keskiosaa. Aloita vasemmasta reunasta: käännä ensimmäinen lanka osoittamaan oikealle ohjauslangaksi. Tee ensimmäisellä alaspäin osoittavalla langalla sen ympärille silmusolmu eli puolikas kohosolmu. Kiristä tiukaksi ja vedä solmeilulanka nippuun ohjauslangan kanssa. Tee viereisellä langalla silmu­solmu ohjauslankojen ympärille ja ota tämäkin solmeilulanka osaksi ohjauslankanippua. Kiristä tiukaksi. Etene näin työn keskelle. Tee viimeiseksi eli lukitsevaksi solmuksi kohosolmu. Käy oikea puoli läpi samalla tavalla.
 7. Yhdistä lankaniput yhdeksi nipuksi kääresolmulla eli kieputa lankaa lankanipun ympärille ja kiristä se. Leikkaa kiristyslangan päät lyhyiksi ja tasaa lankanipun päät haluamaasi mittaan. Voit halutessasi hapsuttaa ne auki.

3 vinkkiä: Näin onnistut makrameekuusen solmeilussa

 1. Solmi solmut mahdollisimman napakasti.
 2. Kuusi kannattaa solmeilla tasona siten, että solmeilet joko pehmeällä alustalla, jolloin voit kiinnittää työn sen edetessä nuppineuloilla tai kovalla alustalla, jolloin solmeillut kohdat kannattaa teipata kiinni alustaan. Näin kuusi pysyy parhaiten muodossaan.
 3. Voit vaikuttaa kuusen muotoon itse. Jos haluat siitä leveän ja matalan, käännä oksien suuntaa voimakkaammin sivuille päin. Jos haluat kapean ja pidemmän, pidä linja ­hieman vahvemmin ­alaviistoon.
Makrameekuusi on ihastuttava koriste, jonka voit ripustaa niin seinälle, oveen kuin joulukuuseenkin. Kuva: Anni Reenpää
Makrameekuusi on ihastuttava koriste, jonka voit ripustaa niin seinälle, oveen kuin joulukuuseenkin. Kuva: Anni Reenpää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Makrameekuusi ilahduttaa joulukoristeena niin kuusen oksalla kuin ovessa – ota ohje talteen ja solmeile omasi!

Tuija

Onpahan varsin vaikeaselkoinen ohje. Kuvien kanssa etenevästä ohjeesta voisi jotain ymmärtääkin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.