Askartelu

Merimiehen matto syntyy juuttinarusta - katso ohje ja opettele tekemään solmuja!

Opettele tekemään perinteinen merimiehen matto köydestä.

Merimiehen matto on nimensä mukaisesti syntynyt merimiesten käsissä, jotka olivat taitavia tekemään erilaisia solmuja. Tässä ohjeessa klassinen matto on soikea ja punottu kestävästä hamppuköydestä.

Koristeellista solmua voidaan käyttää maton lisäksi pannunalusena tai vaikka koruna, kun köyden paksuuden valitsee käyttötarkoituksen mukaan.

Lue myös: Virkkaa matto parvekkeelle tai kuistille

Merimiehen matto, tarvikkeet:

Lue myös: Lukutaidoton matonkutoja Intiasta esitteli taitojaan Suomessa: ”Jos olisin tämän kokenut kolmekymppisenä, huomio olisi voinut nousta päähän”

Tee merimiehen matto näin:

  1. Pura vyyhti ja tarkista, että köysi ei ole kierteellä. Mittaa köyden toisesta päästä 2 metriä ja tee kohtaan solmu, kuten kuvassa. Köyden lyhyemmän pää tulee jäädä työn oikealle puolelle. Väljennä solmua, kuten kuvassa 1.
  2. Käännä molemmat alalenkit itsensä ympäri vasemmalta oikealle, kuten kuvassa 2.
  3. Vie oikean puoleinen lenkki vasemman yli, kuten kuvassa 3. Liikuta sitten vasemmalla puolella ollutta varovasti oikealle. Lisää lenkkeihin väljyyttä kunnes köysi asettuu samanlaiseen muotoon kuin kuvassa.
  4. Ota käteesi köyden oikean puoleinen pää ja pujottele se kuvan 4 osoittamalla tavalla.
  5. Ota sitten käteesi köyden toinen vapaa pää ja pujottele se kuvan 5 osoittamalla tavalla.
  6. Vie kädessäsi oleva köyden pää köyden toisen vapaan pään ulostulon kohtaan ja lähde pujottelemaan seuraavaa kierrosta edellistä seuraten.
  7. Tee niin monta kierrosta kuin haluat tai köyttä riittää. Tarkista aina välillä, että muoto on symmetrinen ja lisää tarvittaessa väljyyttä sen mukaan, minkä kokoisen maton haluat.
  8. Kun haluamasi määrä kierroksia on täynnä, leikkaa köyden päät, liimaa ne kuumaliimalla kiinni mattoon sen ­nurjalle puolelle. Lisää liimaa myös ­solmun ristikkäin ja päällekkäin menevien osien väliin, jotta matosta tulee tukeva ja se pitää muotonsa paremmin.

Lue myös: DIY matto: kaunis kirjoneuleinen matto luo kodikkaan tunnelman

Vinkki: Jos köysi ei ole ­tarpeeksi pitkä, voit ­jatkaa toisella ­samanlaisella ­köydellä. Yhdistä päät kuuma­liimalla ja vahvista liitos ­teipillä. ­Tarkista, ­että liitos­kohta jää ­piiloon ­maton nurjalle puolelle.

Merimiehen matto käy myös pannunaluseksi, kunhan narun tai köyden paksuuden valitsee sen mukaisesti hieman ohuemmaksi kuin matossa.
Merimiehen matto käy myös pannunaluseksi, kunhan narun tai köyden paksuuden valitsee sen mukaisesti hieman ohuemmaksi kuin matossa.

Malli: Sanna Kallio

Lue myös: Virkkaa kaunis kukkamatto afrikkalaiseen tyyliin

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 13/20.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Merimiehen matto syntyy juuttinarusta - katso ohje ja opettele tekemään solmuja!

Annikki Lindström

Voimaa vaativa, tee hanskat kädessä. Vaivan arvoinen. Mulla ollut ulkoeteisessä jalkineiden alla monta vuotta. Hyvä malli. 🤗🤗

Sinun täytyy kommentoidaksesi.