patakinnas

Älä suotta hanki ­uutta patakinnasta, vaan uudista vanha kirjomalla! Kurkkaa helppo ohje, jonka avulla opit myös uuden tekniikan

Patakintaan erivärisistä puuvillatilkuista koottu ­kangas ommellaan yhteen vanun kanssa sashiko-kirjonnalla. ­Vuorina on lämpöä eristävää villakangasta.

Patakinnas on keittiön yksi tärkeimmistä tukipilareista. Kuumien patojen ja kattiloiden käsittelystä ei tulisi oikeastaan mitään ilman tukevia tumppujen suojia.

Patakintaat ovat usein melko kestävää tekoa, mutta joskus nekin kaipaavat päivittämistä. Ja vaikka kintaiden pinta olisi vielä ihan kunnossa, niiden kuosi ei välttämättä enää viehätä omaa silmää.

Muutaman tarvikkeen ja sashiko-kirjonnan avulla uudistat patakintaat helposti. Tekniikalla on pitkät juuret japanilaisessa kulttuurissa. Kerrotaan, että ennen muinoin sashiko-kirjontaa käyttivät japanilaisten kalastajien vaimot, jotka korjasivat puolisoidensa vaatteita ommellen niihin käsin lisää kerroksia. Näin takit muuttuivat lämpimämmiksi ja saivat samalla lisää käyttöaikaa.

Tämän ohjeen avulla luot uuden ilmeen patalapuille. Samalla opit sashiko-kirjonnan perusteet.

Lue myös: Kekseliästä! Sini Sabotage tuunasi vyölaukusta täysin uuden version supersankarinaamiolla – katso ohje ja kokeile

Tuunaa patakinnas sashiko-kirjonnalla – näitä tarvikkeita tarvitset

 • Kangastilkkuja
 • Ohutta kangasta
 • Villakangasta tai huopaa
 • Levyvanua
 • Ompelukone ja -lankaa
 • Kirjontalankaa ja -neula
 • Paperia ja kynä kaavoittamiseen
 • Sakset ja nuppineuloja
 • Silitysrauta ja -lauta

Patakinnas uusiksi sashiko-kirjonnalla – ota ohje talteen

 1. Aseta kätesi paperille ja piirrä kintaalle kaava, kuva A. Päätä itse, kuu­luuko kaavaan saumavarat vai lisäätkö ne leikatessa.

  Kuva A

  Kuva A

 2. Ompele tilkkuja ­yhteen kaavan kokoiseksi kankaaksi ja silitä saumavarat ­auki. Ompele tilkut ensin kaitaleiksi ja yhdistää ne sitten kankaaksi, kuva B. Leikkaa tilkkukankaasta kaksi kappaletta patakintaan muotoon kaavallasi. Huomaa, että leikkaat kappaleet toisensa peili­kuviksi. Leikkaa samaan kokoon myös levyvanu ja ohut kangas. Aseta tilkkukangas päälle, väliin levyvanu ja alimmaiseksi ohut kangas. Muista leikata kaikkiin molemmat puolet.

  Kuva B

  Kuva B

 3. Leikkaa paperista kaava käsinkirjonnalla tai kirjo vapaasti. Kiinnitä kirjontakaava kintaaseen nuppi­neuloilla ja tikkaa käsin tasaisin etupistoin, kuva C. Siirtele kaavaa ja kirjo kuviota eteenpäin. Kirjo kintaan molemmat puolet.
  Kuva C
 4. Ompele patakintaan päälliset yhteen oikeat puolet vastakkain ja leikkaa kaareviin kohtiin auki­leikkauksia. Käännä kinnas huolella ympäri.
 5. Piirrä kintaan päällisen avulla kaava vuorille, jolloin siitä tulee sopivasti päällistä pienempi. Leikkaa vuori villakankaasta ja ompele kintaaksi. Ohenna saumanvaroja kaarissa ja pujota vuori kintaan päällisen sisään nurjat puolet vastakkain.
 6. Mittaa kintaan suun leveys ja leikkaa siihen villakankaasta 5 cm leveä kanttinauha. Kiinnitä kantti patakintaan suulle käsin tikkaamalla niin, että se kiertää reunan. Jos haluat tehdä kintaalle ripustus­lenkin, kiinnitä se samalla kuin kanttinauha.
Patakinnas sai kokonaan uudet vaatteet.

Patakinnas saa sashiko-kirjonnalla kokonaan uudet vaatteet.

Mallin suunnittelu: Marjo Maininki

Ohje on julkaistu Kotiliesi-lehdessä 9/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Älä suotta hanki ­uutta patakinnasta, vaan uudista vanha kirjomalla! Kurkkaa helppo ohje, jonka avulla opit myös uuden tekniikan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X