Käsityö

Keramiikassa tavoitellaan nyt epätäydellisyyttä ja pöhköyttä

Digiähky on ajanut ihmiset käsitöiden pariin. Selvitimme, mikä trendaa keramiikassa parhaillaan.

Keramiikka on ollut viime vuodet trendikästä. Keramiikkakurssit täyttyvät hetkessä, kun ruutuajan kyllästämät tietotyöläiset kaipaavat käsillä tekemistä. Savimöykky edessään voi keskittyä hetkeen ja luoda jotain kaunista.

Kysyimme taidehistorioitsijalta, keramiikkaharrastajalta ja savipajan omistajalta, miksi keramiikasta on tullut niin suosittua ja millainen keramiikka trendaa. Haastattelimme taidehistorioitsijaa ja Helsingin yliopiston vanhempaa lehtoria Elina Räsästä, keramiikkaharrastaja Jenny Uusitaloa ja Studio Savilla -keramiikkapajan toista perustajaa Sara Savijokea.

Miksi keramiikasta on tullut niin suosittua?

Elina Räsänen: ”Ajattelen keramiikan suosion yhdistyvän yleisesti tämän hetkiseen käsitöiden suosioon. Uskon keramiikassa ihmisiä houkuttavan, että tekijän ja käsityön jälki on nähtävissä. Nykyään on loputon määrä kuvia, josta emme tiedä, onko sen tehnyt ihminen vai kone. Keramiikka sen sijaan on käsin kosketeltavissa ja siinä näkyy selvästi tekijän kädenjälki.”

Jenny Uusitalo: ”Luulen, että digiajassa ihmiset haluavat tehdä jotain konkreettista. Varmaan myös se vaikuttaa, että saa itse luotua kauniita esineitä, joita voi ihastella. Kaiken kruunaa, kun pääsee nauttimaan itse tehdystä kupista vaikka erikoiskahvin. Savi on myös siitä mahtava, että aloittelijakin saa heti aikaiseksi jotakin, vaikkapa mukin. Se on sillä tavalla palkitsevaa.”

Sara Savijoki: ”Kaikenlainen elämyksellisyys ja kokemuksellisuus trendaa, ja keramiikka on hyvää vastapainoa ruutuajalle ja läppärin edessä työskentelylle. Voi keskittyä vain yhteen asiaan, ja sillä tavalla rentoutua ja nollautua.”

Jenny Uusitalon valmistama leikkisä kahvikuppi:

Millaisia trendejä keramiikassa näkyy tällä hetkellä?

Räsänen: ”Värikkyyttä ja hybridimäisyyttä. Keramiikassa on nähtävissä samanlaisia trendejä kuin kirjallisuudessakin, kuten elollisuuden kuvaaminen. Taiteilija Anni Paunila on esimerkiksi tehnyt keraamisia kukkia, joista tulee mieleen jonkinlainen lihansyöjäkasvi. On myös purkkavärien käyttöä ja maailmoja, joissa on inspiroiduttu oman lapsuuden My Little Pony’sta ja 1980-luvun kulutustuotteista.

Nykyään ei myöskään tarvitse tehdä täydellisiä keramiikkaesineitä, vaan esine saa olla pöhkö, rujo ja ikään kuin ’pilalla’ ja se on ihan ok. Värien käyttö keramiikassa on myös selkeästi lisääntynyt, eikä luonnonvärejä näe samalla tavalla kuin aiemmin.

Uskon keramiikan suosion jatkuvan. Luulen, että meillä on vielä näkemättä se vaihe, jossa ihmiset enenevissä määrin ostaisivat taiteilijoilta keramiikkaa koteihinsa.”

Uusitalo: ”Omassa kuplassani ovat suosiossa tällä hetkellä tosi epätäydelliset, orgaaniset ja möykkyiset teokset. Se on varmaan sellainen vastalause massatuotannolle, että kädenjälki saa näkyä. Ei tarvitse tavoitella täydellisyyttä, vaan pitää hauskaa ja leikkiä.”

Savijoki: ”Käyttöesineiden tekeminen kiinnostaa ihmisiä. Teemoissa näkyy epätäydellisyys ja suurpiirteisyys. Sitähän keramiikka parhaimmillaan onkin, koska hyvin harvoin voi tehdä täydellistä tai juuri sellaista kuin oli ajatellut. Se on aina sellainen yllätysmomentti, että mitä sieltä uunista tulee. Meidän suosituimmilla kursseilla tehdään tällä hetkellä esineitä japanilaisella Nerikomi-tekniikalla ja värikkäillä lasituksilla. Nerikomissa yhdistetään kahta tai useampaa eriväristä savea toisiinsa, jolloin lopputuloksena on uniikkeja kuvioita.”

Lue myös: Keramiikkanaamoista tunnettu Armi Teva: ”Kukaan ei ole koskaan sanonut, että pitäisi opiskella joku järkevä ammatti”

Studio Savillan nerikomi-tekniikalla tehtyjä esineitä:

Ketkä ovat hurahtaneet keramiikkaan?

Savijoki: ”Keramiikkaan ovat hurahtaneet tyypit, jotka kaipaavat työnteolle vastapainoa. Vaikka olisi aiemmin ajatellut, ettei ole keramiikkaihminen, on saattanut kurssin jälkeen olla eri mieltä. Kursseilla käy kaiken ikäistä porukkaa, mutta enemmän on naisia kuin miehiä.”

Lue myös Anna.fi: Nämä eläimet eivät ole oikeita – 10 kuvaa Mirjamin uskomattomista huovutuksista

Mistä keramiikkaharrastus kannattaa aloittaa?

Uusitalo: ”Aloitin itse keramiikan harrastamisen kansalaisopiston kurssilta. Sieltä on hyvä aloittaa, sillä keramiikan tekemiseen liittyy tiettyjä sääntöjä. Kun tietää, miten erilaiset savet, lasitteet ja rakennustekniikat toimivat, saa onnistuneita töitä. Nykyään vuokraan uunia lähistöllä olevalta henkilöltä, jolla on piharakennuksessaan pieni paja.”

Savijoki: ”Lähtökohtaisesti kannattaa aloittaa alkeiskurssilta, jossa voi opetella erilaisia tekniikoita. Meidän studiolla kaikki kurssit ovat todella matalan kynnyksen kursseja, joihin voi tulla, vaikkei olisi koskaan aiemmin harrastanut.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keramiikassa tavoitellaan nyt epätäydellisyyttä ja pöhköyttä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.