Käsityö

Miksi villalanka aiheuttaa ihottumaa tai yskää? Asiantuntija listaa syyt – ja kertoo, mitkä langat sopivat allergiselle

Kyllä, neulominenkin saattaa aiheuttaa ihottumaa tai hengenahdistusta. Asiantuntija kertoo, mistä oireet voivat johtua. Usein syy on langassa.

Iho haavautuu rikki tai sen pintaan nousee kutisevia näppyjä. Silmiä kirvelee, nenä vuotaa, yskittää tai henkeä ahdistaa.

Neulomiseen, virkkaamiseen, kirjontaan ja muihin käsitöihin tarkoitetut langat voivat aiheuttaa monenlaisia oireita ja allergisia reaktioita.

Useimmiten oireet johtuvat joko ihosairaudesta tai langan sisältämistä aineista tai kuiduista, kertoo asiantuntija Katariina Ijäs Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Atooppinen tai kuiva iho voi hankautua neuloessa rikki

Aina ihottuma ei johdu langasta. Atooppinen iho voi ärtyä pelkästä neulomisesta tai virkkaamisesta.

”Mekaaninen rasitus, jota tulee, kun lanka kulkee käsien tai sormien välissä, voi saada aikaan ärsytysihottumaa aikuisilla, joilla on kuiva tai atooppinen iho”, Ijäs sanoo.

Ärsytysihottuman tunnistaa siitä, että oireet rajoittuvat vain alueelle, jolle kohdistuu rasitusta – esimerkiksi kämmeniin ja sormien väliin, joita vasten langat, puikot ja koukut hankautuvat.

Kuiva pakkasilma voi pahentaa oireilua ja rikkoa ihon.

”Jos iho on kovilla, silloin joutuu ehkä vähän himmaamaan käsityöintoa, jotta kädet pääsevät parantumaan. Usein atooppisen ihottuman kaltainen perussairaus vaatii lääkevoiteita, jotta oireet helpottavat ja iho tulee kuntoon”, Ijäs sanoo.

Pehmeästä merinovillasta tai alpakasta neulottu villapaita kutittaa todennäköisesti atoopikon ihoa vähemmän kuin karkeakuituinen villalanka.

Villa-allergia: oireet johtuvat lampaanvillan rasvasta

Kuivaihoiset eivät ole ainoita, joiden on oltava tarkkana villalankojen kanssa. Lampaanvillan sisältämä rasva eli lanoliini saa villan hylkimään vettä ja likaa.

Lanoliiniallergiselle pienikin määrä rasvaa saattaa kuitenkin aiheuttaa kosketusihottumaa.

Lanoliinipitoisuudet voivat vaihdella villan käsittelyn ja alkuperän mukaan. Mitä viileämmässä lampaat elävät, sitä enemmän sen villassa on lanoliinia, kertoo Novita.

Joillekin lanoliiniallergisille voivat sopia villalangat, joita on käsitelty enemmän. Ainoa varma keino välttyä lanoliinin laukaisemalta ihottumalta, punoitukselta ja kutinalta on kuitenkin välttää lanoliinia sisältäviä lankoja.

Alpakka-, puuvilla-, akryyli- tai bambulangat eivät sisällä lampaanvillarasvaa ja sopivat siksi useimmille lanoliinille herkistyneille.

Lankakerät ja keskeneräinen neuletyö korissa.
Jos langat aiheuttavat oireita, syy voi olla langan kuiduissa, materiaalissa tai sen sisältämissä väri- ja muissa aineissa. Langan materiaalitiedot voi tarkistaa langan vyötteestä. © iStock

Väri- ja säilöntäaineet voivat herkistää

Mikäli oireita ei tule kaikista villalangoista, voi syynä olla langan sisältämä kemikaali, kuten väri- tai torjunta-aine. Väriaineista allergisoivimpia ovat tietyt mustan, indigon, sinisen ja punaisen sävyt.

”Periaatteessa EU-alueilta ostetuissa langoissa ei pitäisi olla herkistäviksi tiedettyjä väriaineita. Mutta ihmiset värjäävät lankoja myös itse ja tilaavat ulkomailta, jolloin ei voi tietää, millaisilla aineilla ne on käsitelty”, Ijäs sanoo.

Väriaineille herkistyneen kannattaa välttää sen värisiä lankoja, jotka ovat aiheuttaneet ihottumaa, kutinaa tai muita oireita, tai suosia värjäämättömiä lankoja.

Muita potentiaalisia langan sisältämiä aineita, jotka voivat laukaista allergisen reaktion, ovat esimerkiksi antimikrobiset aineet, kuten homeenesto- ja tuholaistorjunta-aineet, joita saatetaan lisätä parantamaan lankojen säilymistä varastoinnin ja kuljetuksen aikana.

Lankavalmistajat voivat hakea langoilleen sertifikaatteja ja tunnuksia, jotka todistavat, että lankojen valmistuksessa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja, kuten raskasmetalleja. Herkkäihoiselle sopivia voivat olla esimerkiksi Öko-Tex-standardi 100 -merkillä varustetut langat.

Yksikään tunnus ei kuitenkaan takaa, etteikö joku voisi saada langasta oireita.

”Tähän pätee vähän sama kuin Allergiatunnuksen saaneisiin tuotteisiin. Vaikka kriteerit tunnukselle ovat tiukat, silti joku voi olla jollekin Allergiatunnuksen saaneelle tuotteelle allerginen. Ihmisillä on yksilöllinen taipumus herkistyä ja reagoida”, Ijäs sanoo.

Lue myös: ”Iho meni pahasti rikki, oli pakko raapia koko ajan” – Uusi vaate voi aiheuttaa ikävän yllätyksen – Mistä vaateallergia johtuu?

Vältä pöliseviä ja pörröisiä lankoja, jos sairastat astmaa

Mikä lanka sopii astmaatikolle? Tätä neulojat kysyvät usein Allergia-, iho- ja astmaliiton vertaisryhmissä.

Astmaa sairastavien tulisi välttää pöliseviä tai pörröisiä lankoja, joista voi irrota kuituja, jotka ärsyttävät keuhkoputkien limakalvoja ja pahentavat tulehdustilaa.

”Usein kannattaa valita lanka, joka on tiiviimpää, pitkäkuituisempaa ja kiiltäväpintaisempaa. Sellaiset eivät pölise yhtä paljon kuin pörröiset langat”, Ijäs sanoo.

Kotona langat tulisi säilyttää paikassa, jossa ne eivät pääse keräämään keuhkoputkia ärsyttävää pölyä. Pölyltä ei kuitenkaan voi aina täysin välttyä, sillä langat voivat kerätä pölyä myös varastoissa ja myymälöissä.

Asiantuntija suosittelee huuhtomaan tai pesemään valmiit neuleet, jos tuntuu siltä, että pöly tai väriaineiden, kemikaalien tai muiden aineiden jäämät aiheuttavat oireilua. Useimmat kemikaalit ovat vesiliukoisia, joten pesuainetta ei välttämättä tarvita.

”Ja kyllähän niitä lankakeriäkin voi vaikka etukäteenkin pestä”, Ijäs sanoo.

Lue myös Anna.fi: Tilaatko tavaraa Sheiniltä tai Temusta? 5 syytä, miksi halpistuotteen tilaaminen ulkomailta voi olla riski

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi villalanka aiheuttaa ihottumaa tai yskää? Asiantuntija listaa syyt – ja kertoo, mitkä langat sopivat allergiselle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.