Terveys

Atooppinen ihottuma kannattaa hoitaa vikkelästi kuntoon, ettei iho pääse tulehtumaan – lääkäri neuvoo, millainen hoito auttaa

Atooppinen ihottuma voi palata vuosikymmenten tauon jälkeen. Pienikin ihottumaläntti kannattaa hoitaa vikkelästi. Mitä nopeammin hoidon aloittaa, sitä nopeammin iho rauhoittuu.

Atooppinen ihottuma on ikävä vaiva. Mikä laukaisee atooppisen ihottuman ja mikä pahentaa atooppista ihottumaa? Ihotautien ­erikois­lääkäri, LT Maarit ­Vaalamo ­Mehiläisestä ja Ihosairaalasta kertoo, miten atooppista ihoa hoidetaan. 

1. Mistä tunnistaa atooppisen ihottuman? 

Atooppinen ihottuma on kutiseva, tulehduksellinen ihotauti. Eri-ikäisten ihmisten kehoissa ihottumalla on oma tyyppipaikkansa: vauvalla se tulee yleensä kasvoihin ja poskiin ja koululaisilla taipeisiin tai reisien takapintaan. Aikuisella atooppinen ihottuma näkyy kasvoilla, ylävartalolla ja käsissä.

Taudin kulku aaltoilee, ja ihottuma voi lehahtaa parissa päivässä. Kuiva talvi-ilma ja osalla siitepölyt pahentavat oireita.

Valtaosalla atooppinen ihottuma on lievää ja kausittaista, mutta se voi olla myös hyvin hankala, elämänlaatua heikentävä sairaus. Ihoa voi poltella, ja kutina voi vaikeuttaa päiväsaikaan keskittymistä ja valvottaa öisin. Kasvoilla, silmäluomilla ja muilla näkyvillä paikoilla oleva ihottuma vaikuttaa ulkonäköön.

Arviolta neljällä viidestä atooppista ihottumaa sairastavista on jokin allergia. Heillä on lähipiirissään kohtalotovereita, sillä taipumus atooppisiin sairauksiin kulkee perimässä.­

Lue myös: Ilmestyikö iholle piinallinen ihottuma? Syyllinen voi olla korona- tai flunssavirus

2. Mistä atooppinen ihottuma johtuu? 

Atooppista ihottumaa sairastavalla ihon läpäisyeste ei toimi normaalisti. Tällöin ihosta haihtuu tavallista enemmän kosteutta ja ihon suoja erilaisia ärsykkeitä vastaan on heikentynyt.

Iho reagoi esimerkiksi pesuaineisiin, vaatemateriaaleihin ja taudinaiheuttajiin tervettä ihoa herkemmin.

3. Miten atooppinen ihottuma vaikuttaa arkeen?

Atooppinen ihottuma voi vaikuttaa ammatinvalintaan. Jos ihottuma on käsissä, työ kä­sien ihoa rasittavalla alalla ei välttämättä onnistu. Esimerkiksi hius-, siivous-, ravintola- ja tietyt terveydenhuoltoalan tehtävät voivat olla poissuljettuja.

Ihottuma voi haitata myös liikuntaharrastuksia, sillä herkkä iho voi ärsyyntyä hikoilusta.

4. Paraneeko atooppinen ihottuma perusvoiteella?

Perusvoide huolehtii ihon kunnosta. Se tuo ihoon kosteutta ja ylläpitää ihon omaa suojakerrosta. Tavoitteena on saada iho perusvoiteella hyvään kuntoon, jolloin se kestää lähes samoja asioita kuin terve iho.

Itselle sopiva voide ja käyttö­tiheys selviää kokeilemalla. Yleensä iho kaipaa talvella rasvaisempaa voidetta kuin kesällä. Talvella se voi vaatia perusvoidetta kerran, kaksi päivässä, mutta kesällä ei lainkaan. Ohuille ihoalueille käytetään kevyempää ja paksuille, herkemmin kuivuville iho­alueille rasvaisempaa voidetta.

Jos iholla on ihottumaa, perusvoide ei riitä. Lisäksi tarvitaan lääkevoiteita.

5. Miksi pieneenkin ihottumaan pitää puuttua?

Pienikin ihottuma ylläpitää kutinaa, joka ennakoi ihottuman pahenemista. Kutina houkuttelee raapimaan, ja mahdolliset ihorikot saattavat tulehtua. Mitä nopeammin hoidon aloittaa, sitä nopeammin ihottuma rauhoittuu.

Atooppista ihottumaa hoidetaan ilman reseptiä saatavalla hydrokortisonivoiteella, jota käytetään yleensä viikon, kahden viikon kuureina. Kun kortisonivoidetta käytetään kuureina, se ei ohenna ihoa. Lääkevoide levitetään ohuelti suoraan ihottuma-­alueelle eikä perusvoiteen päälle, ja sitä voi käyttää myös kasvoihin. Karvaisille ihoalueille on omat geelinsä ja liuoksensa.

Jos ihottuma ei itsehoidolla tokene, varataan aika lääkäriin. Lääkäri hoitaa atooppista ihottumaa vahvemmilla kortisonivoiteilla, takrolimuusi- tai ­pimekrolimuusivoiteilla. Hankalissa tapauksissa voidaan tarvita valohoitoja, suun kautta otettavia tai pistettäviä lääkkeitä ja lääkevoiteita ylläpitohoitona.

Lue myös: Kun nokkosihottuma iskee, kuudessa viikossa selviää, tuleeko siitä pysyvä riesa – näin hoidat kutiavaa ihoa

atooppinen ihottuma kädessä
Atooppinen ihottuma kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman nopeasti.  © iStockphoto

6. Saako atooppista ihoa pestä?

Ihoa saa pestä, ja esimerkiksi liikunnan jälkeen hiki huuhtaistaan pois iholta mieluummin jo treenipaikalla eikä vasta kotona. Pesussa pitää välttää voimakkaita pesuaineita ja pitkää, kuumaa suihkua.

Suihkun jälkeen iholle levitetään perusvoidetta. Se imeytyy parhaiten pyyhekuivalle iholle. Jos iho on hyvässä kunnossa, perusvoidepesu saattaa riittää kosteuttamiseen. Atooppinenkin iho kestää saunomisen ja uimahallireissut.

Käsien desinfioimiseen on hyvä käyttää hoitavaa, herkälle iholle tarkoitettua käsihuuhdetta. Näkyvä lika lähtee hellävaraisella pesunesteellä tai perusvoidepesulla.

7. Miksi atooppiseen ihottumaan suositellaan aurinkokylpyjä?

Valtaosa atooppista ihottumaa sairastavista hyötyy auringon ultraviolettisäteilystä. Siksi iho voi kesällä silmin nähden paremmin kuin vaikka talvella. Jos iho on ärtynyt, se kannattaa hoitaa kuntoon ennen kuin altistaa sitä auringolle.

Koska UV-säteilyyn liittyy ihosyövän riski, iho pitää suojata suojavoiteella, eikä auringossa kannata oleilla varta vasten. Riittää, että puuhastelee tai lenkkeilee ulkona.

Aurinkovoidetta tarvitaan, kun UV-säteilyn voimakkuutta kuvaava UV-indeksi on kolme tai kor­keampi. Etelä-Suomessa rasvaa kannattaa yleensä käyttää huhtikuun lopulta elokuun loppuun. UV-indeksin voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

7. Piinaako atooppinen ihottuma ikuisesti?

Atooppinen ihottuma voi rauhoittua pitkäksi aikaa, mutta taipumus siihen säilyy läpi elämän. Ikääntyessä iho ohenee ja kuivuu, ja atooppinen ihottuma voi palata vuosikymmenten tauon jälkeen.

Ihottuman puhkeamista voi koettaa ehkäistä huolehtimalla ihon kunnosta perusrasvauksella ja välttämällä saippuapitoisia pesuaineita ja ihon hankautumista.

Jos ihottuma ei parane itsehoidolla tai se tulee kasvoille tai silmäluomiin, kannattaa varmistaa lääkärin vastaanotolla, että ihottuma on atooppista. Kasvojen rokahtumat voivat olla myös esimerkiksi kosmetiikka-allergiaa tai märkärupea ja kova kutina syyhyä.

Lue myös Anna.fi: Atooppista ihottumaa kasvoissa? Tietyt ihonhoitorutiinit kannattaa suosiolla unohtaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Atooppinen ihottuma kannattaa hoitaa vikkelästi kuntoon, ettei iho pääse tulehtumaan – lääkäri neuvoo, millainen hoito auttaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.