Neulonta

Hannele, 67, neuloi puseroon 110-kerroksisen linnan ja ritarin – lopputulos ihastuttaa!

Mestarilliseksi kehuttu keskiaikaa huokuva neule syntyi alle kahdessa viikossa. Uusi on jo suunnitteilla.

Hyvinkääläisen Hannele Laitalan pojalleen neuloma historiallinen paita on saanut ihmiset ihastuksiin Kotilieden käsityöryhmässä Facebookissa. Kokonaisen linnan lisäksi ritarin, vaakunoita ja kilpiä sisältävä neule syntyi vajaassa kahdessa viikossa iltapuhteena.

”Mietin, onko tämä liian proosallinen tai naisnäkökulmasta tehty neule, mutta kyllä poikani oli tosi mielissään”, kertoo Hannele.

Saatuaan pojaltaan tilauksen historiallisesta paidasta Hannele alkoi selata Pinterestistä kuvia. Sitä mukaa kun kuvia löytyi, Hannelen mies kävi tulostamassa niitä kirjastosta.

Neuleen kuviot on pääosin sovellettu Pinterestistä löytyneistä ristipistokaavoista. Vaakunat Hannele suunnitteli itse. Eniten päänvaivaa aiheutti, miten erikokoiset kuviot saadaan mahtumaan paitaan. Purkutöiltäkään ei vältytty.

”Tein aluksi kaarrokkeeseen sellaisen kruunukuvion, mutta se oli vähän liian yksinkertainen ja poikkesi tästä aiheesta, niin sen purin pois.”

Monen silmään isotöisen näköinen villapaita ei ollut kuitenkaan tekijänsä mukaan haastava tehdä. Jopa linnan neulominen oli helpompaa kuin Hannele aluksi epäili. Hän kuitenkin myöntää kuvioneuleen tekemisen olevan tavallaan haastavaa, koska yksikään kerros ei ole samanlainen.

”Kun kuvio alkaa muotoutumaan, pystyy jo pikkuisen seuraamaan, mitä siitä on tulossa. Tavallaan se oli haastavaa, mutta myöskin mukavaa.”

Historiallinen villapaita
Villapaidan linnakuviossa on 110 kerrosta. Vaakunat Hannele suunnitteli itse. © Hannele Laitalan kotialbumi

Historiallisen paidan suosio yllätti

Neuleesta löytyvät kuvat Hannele ajoittaa keskiajalle. Ritariromantiikka onkin aihe, josta hän mielellään valmistaisi myös itselleen paidan. Tähän on vaikuttanut nuorena luetut Kaari Utrion ritareista kertovat kirjat.

”Luin hänen ensimmäisen teoksen jo 11-vuotiaana. Olen lukenut kaikki hänen kirjansa monta kertaa.”

Arjen yläpuolella olevat aiheet toimivat innoittajina Hannelen käsitöissä. Näihin lukeutuvat historialliset ja fantasiaan liittyvät asiat. Hannelen kutimista on syntynyt muun muassa Game of Thrones ja Star Wars -aiheisia sukkia.

Seuraavana suunnitelmissa on villapaita, jossa komeilee kohokuviona Lord of the Rings -elokuvasta tuttu puu. Sitä ennen Hannele kertoo kuitenkin neulovansa miehelleen viikinkiaiheisen paidan. Historialliset paidat eivät siis jää tähän.

”Aihe vei mukanaan ja innosti näköjään myös muitakin ihmisiä Facebookin käsityöryhmässä, vaikka kuvaa julkaistessa mietin, että onkohan tämä villapaita liian romanttinen. Ilmeisesti ei, ja olipa ainakin vähän erilainen.”

Game of Thrones villasukat
Hannele on päätynyt tekemään fantasia-aiheisia sukkia lasten toiveista. © Hannele Laitalan kotialbumi

Lue myös: Inga, 28, ompelee tilkuista, pöytäliinoista ja verhoista vaatteita ja asusteita: ”Koskaan ei ole liian vähän kangasta”

Nälkä kasvaa neuloessa

Hannele on neulonut koko ikänsä. Ensimmäinen neulepaita valmistui kansakoulun neljännellä luokalla muiden luokkalaisten kutoessa vasta lapasia. Välillä hän neuloi siskojensakin koulukäsityöt, sillä he eivät olleet niin taitavia kutimien kanssa.

Vuosien saatossa on valmistunut neuleita perheenjäsenille ja ystäville. Hannele toteaa, että neuloessa ruokahalu vain kasvaa, sillä työn tulokset ovat nähtävissä heti.

”Aina välillä on kiva tehdä nopeat sukat, mutta siitä tulee tosi hyvä oli, kun saa valmiiksi jonkun haastavamman työn. On myös hienoa nähdä valmis työ jonkun päällä.”

Hanneleen tekemän historiallisen neuleen valmistaminen voi olla liian iso pala aloittelijalle. Hän kannustaa aloittamaan aluksi pienemmästä työstä, sillä se kyllä palkitsee yhtä lailla.

”On paljon ihmisiä, jotka eivät ole kutoneet vuosikymmeniin. Kun he ovat alkaneet kutoa uudelleen, on tullut hirveän paljon onnistumisia.”

Lue myös Anna.fi:stä: Kutoa vai neuloa – kumpaa sanaa kuuluu käyttää villasukan tekemisestä? Selvitimme lopullisen vastauksen kysymykseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hannele, 67, neuloi puseroon 110-kerroksisen linnan ja ritarin – lopputulos ihastuttaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.