<span class="typography__copyright">Kuva: Terttu Klasila</span>
Neulonta

Miten hurmaavaa! Terttu, 56, neuloi mätsäävät villapaidat kaikille lapsenlapsilleen – ryhtyi hommiin lähes nollakokemuksella

Vain muutamassa kuukaudessa espoolaisen Tertun käsissä syntyi villapuserot yhdeksälle lapsenlapselle. Nyt hänen puseroistaan kiinnostuneita on jonoksi asti.

Espoolainen Terttu Klasila, 56, jos joku tietää, miten neuloosi voi viedä mukanaan. Tertun viimeisimmän suurprojektin seurauksena hänen kaikilla lapsenlapsillaan on nyt samanlaiset islantilaisneuleet.

Terttu jakoi sympaattisen kuvapäivityksen kirjavasta lapsikatraasta Neuloosi-ryhmään Facebookissa. Päivitys haali nopeasti tuhansia tykkäyksiä ja ihastelevia kommentteja.

Aivan ihanat kuvat ja kuvattavat, supermummo olet!” kommentoi eräs ryhmäläinen.

Kaikilla niin niin oman oloiset kaarokkeet, ihanaa!” kuuluu toinen kommentti.

Lue myös: Heli hurahti islantilaisiin neuleisiin ja urakoi niitä reilussa vuodessa lähes 50 – nyt villahullu kertoo, mikä islantilaisissa villapaidoissa oikein vetoaa

Villapaidat valmistuivat syntymäpäiväjärjestyksessä, kunkin lapsenlapsen omassa toivesävyssä. Kuva: Terttu Klasila
Villapaidat valmistuivat syntymäpäiväjärjestyksessä, kunkin lapsenlapsen omassa toivesävyssä. Kuva: Terttu Klasila

Neuletaituriksi nollakokemuksella

Terttu kertoo itsekin olevansa hämmästynyt koko projektista, sillä hänellä ei ollut juuri minkäänlaista käsityötaustaa ennen projektiin ryhtymistä.

”Aikuisiällä en ole tehnyt käsitöitä. Jotain sukkaa olen yrittänyt, mutta siitäkin on varmaan 30 vuotta”, Terttu sanoo.

Viime kesänä hän kuitenkin törmäsi sosiaalisessa mediassa Diy by Anni -sivuun, jossa hän inspiroitui kauniista Marimekko-teemaisista sukista. Ihastuksissaan Terttu päätti kokeilla, ja sukat onnistuivat hyvin. Syksy kuluikin erilaisten sukkaprojektien parissa.

Lue myös: Jyrki opetteli neulomaan yli kuusikymppisenä äitinsä opastuksella: ”Velipoikakin totesi, että olet sä kova jätkä, kun kudot”

Terttu aloitti käsityöharrastuksen Marimekko-aiheisista villasukista. Kuva: Terttu Klasila
Terttu aloitti käsityöharrastuksen Marimekko-aiheisista villasukista. Kuva: Terttu Klasila

Neulomista yötä päivää

Islantilaisneuleita Terttu oli ihastellut aina, mutta hän ei ollut koskaan uskonut tekevänsä sellaista itse. Vuodenvaihteessa mieli muuttui, kun hän sai sukulaiselta kannustusta ja vinkkejä villapaidan tekoon.

”Tilasin langat ja ryhdyin hommiin. Ensimmäinen villapaita miehelle onnistui hyvin. Pieniä virheitä toki tuli, mutta niitä ei kukaan huomaa.”

Ensimmäisen onnistumisen jälkeen Terttu haastoi itsensä ja päätti, että tänä vuonna hän tekee samanlaiset paidat jokaiselle yhdeksälle lapsenlapselleen. Paidat hän tekisi syntymäpäiväjärjestyksessä, ja lapset saivat itse valita värin.

”Sitten tuli se hurahdus. Kun työpäivä päättyi, aloin kutomaan ja kudoin usein yöhön asti. En paljoa muuta silloin tehnyt.”

Aikaa yhteen paitaan kului Tertulla yleensä muutama päivä. Välillä tuli ongelmia muun muassa väriyhdistelmien kanssa, ja muutama työ piti purkaa puolitiessä.

Toukokuun loppuun mennessä kaikki paidat olivat valmiina.

Kun neuloosi iski, Terttu ahkeroi villapaitojen parissa kaikki illat. Kuva: Terttu Klasila
Kun neuloosi iski, Terttu ahkeroi villapaitojen parissa kaikki illat. Kuva: Terttu Klasila

Alkuun somen avulla

Tänä kesänä villapaitaprojekti on ollut tauolla, vaikka tilausta olisi. Pyyntöjä hienoista villapaidoista on alkanut satelemaan myös muilta sukulaisilta ja tuttavilta.

”Puseronottajia olisi jonossa. Viimeksi veljen tytär kyseli, moneskos minä olen puserojonossa.”

Terttu kannustaa jokaista kokeilemaan vaikealtakin kuulostavaa projektia, vaikkei aiempaa käsityötaustaa olisi. Neulominen on mukavaa puuhaa, ja oman käden jäljen saa hienosti näkyviin.

”Somemaailmasta saa niin paljon tukea ja hyviä ideoita. Sieltä löytyy ammattilaisia ja kotiammattilaisia vastailemaan, jos tulee ongelmia”, Terttu sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten hurmaavaa! Terttu, 56, neuloi mätsäävät villapaidat kaikille lapsenlapsilleen – ryhtyi hommiin lähes nollakokemuksella

Itse oppinut hänkin

Siskoki neulo tost vaan parille lapselleni, sit tuumasin hälle et tarttis kolmaski lapsi kuvaukseen paidan, ni eiköhän soittanu seuraavana iltana et tuu hakee paita.

Marita Naarala

Voi kuinka Terttu olet aivan upea MUMMI

Lilja ja Outi sekä mies väki

Onpa ihana kuva, katsella täältä synnyin seudultasi kättesi töitä Terttu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.