Neulonta

Se on helppoa kun sen osaa! Lankadominanssi on kirjoneuleen kulmakivi

Lankadominanssi kuulostaa vaikealta, mutta se on oikeasti yksinkertainen asia. Se määrittää, kumpi väri näkyy kirjoneuleessa paremmin. Katso ohjeet videolta!

Lankadominanssi kannattaa ottaa haltuun, jos aikoo neuloa kirjoneuletta. Tekniikka tekee kirjoneuletyöstä paljon siistimmän, ja neulominenkin helpottuu.

Lankadominanssia käytetään kirjoneuletöissä, joissa neulotaan kahdella tai useammalla eri värisellä langalla. Tekniikassa valitaan dominoiva lanka, jonka halutaan erottuvan työstä parhaiten. Kahdella värillä neuloessa dominoivaksi langaksi valitaan yleensä kuvioväri.

Lankadominanssi – miten se vaikuttaa neuletyöhön?

Käytännössä lankadominanssi tarkoittaa sitä, miten langat poimii sormelta puikolle. Jos kirjoneuleen pinta näyttää sekavalta, yksi syy voi olla se, että poimit langat aina hieman eri järjestyksessä toistensa yli ja ali, jolloin dominoiva lanka vaihtelee.

Lankadominanssi
Tässä neuletilkussa näkee lankadominanssin vaikutuksen neuletyöhön. Alimpana olevissa raidoissa dominoiva lanka on punainen, keskimmäisissä raidoissa dominoiva lanka on valkoinen ja ylimmissä raidoissa lankoja on neulottu dominoivaa lankaa summanmutikassa vaihdellen.

Työn nurjalta puolelta on helppo tarkistaa, meneekö lankadominanssi oikein, sillä langat alkavat muodostaa myös nurjalle rytmikästä kuviota. Taustaväri näkyy nurjalla voimakkaampana.

Jos lankojen järjestys vaihtelee, myös nurjasta puolesta tulee sekavan näköinen.

Nurjalta näkee, että alhaalla taustaväri on valkoinen, keskellä punainen ja ylimpänä lankadominanssia ei ole noudatettu, vaan lankojen järjestys sormella on vaihdellut satunnaisesti.

Katso videolta, miten lankadominanssi toimii:

Lue lisää: Onnistu kirjoneuleen neulomisessa – katso parhaat vinkit

Lankadominanssi kahdella langalla – katso ohje vaihe vaiheelta

Pääsääntö lankadominanssissa on, että dominoiva lanka tulee sormella lähemmäs neuletyötä ja taustaväri jää taka-alalle. Nurjalla järjestys on päinvastainen.

Sama periaate toimii useammallakin värillä. Aseta langat sormelle valitsemassasi järjestyksessä ja neulo ne aina samassa järjestyksessä toistensa yli. Lähimpänä neuletyötä oleva lanka dominoi työssä eniten ja kauimpana neuletyötä oleva lanka dominoi työssä vähiten.

Tee näin työn oikealla puolella

Langat kannattaa asettaa sormille niin, että dominoiva lanka eli kuvioväri kulkee etusormen yli ja taustaväri lisäksi myös keskisormen yli. Näin langat pysyvät sormilla paremmin koko ajan samassa järjestyksessä.

Sijoita langat niin, että dominoiva lanka on lähempänä peukalohakaa ja taustaväri on lähempänä sormen kärkeä.

Lankadominanssi.
Etusormella oleva punainen lanka on dominoiva lanka ja keskisormella oleva valkoinen lanka on taustaväri. © Outi Hakkarainen
Lankadominanssi.
Neulo dominoiva lanka suoraan sormelta. © Outi Hakkarainen
Hae taustaväri dominoivan langan yläpuolelta.

Tee näin työn nurjalla puolella

Jos neulot työtä tasona, nurjalla järjestys vaihtuu. Aseta langat sormelle niin, että taustaväri tulee lähemmäs peukalohakaa, kuvioväri lähemmäs sormen kärkeä.

Kun neulot nurjaa silmukkaa taustavärillä, vie oikean käden puikko seuraavaan silmukkaan molempien lankojen takaa. Neulo nyt taustaväri suoraan sormelta.
Kun neulot nurjaa silmukkaa dominoivalla langalla, koukkaa dominoiva lanka eli kuvioväri silmukkaan taustavärin päältä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Se on helppoa kun sen osaa! Lankadominanssi on kirjoneuleen kulmakivi

Lukija503662

Eikös tässä kohtaa ole virhe:

”Pääsääntö lankadominanssissa on, että dominoiva lanka tulee sormella lähemmäs neuletyötä ja kuvioväri jää taka-alalle. ”

Oikeasti tulisi olla että taustaväri jää taka-alalle.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.