Neulonta

Neulo kauniit pitsisukat viilenevien iltojen lämmikkeeksi

Kauniiden pitsisukkien varsiin neulotaan medaljonkimaisia ruutuja ja pitsiraitoja, jotka jatkuvat kärkikavennuksiiin asti. Pohja ja kärki ovat sileää neuletta, ja kantapäähän tehdään vahvennettua neuletta. Sukkien suulla on kapeat joustinreunukset.

Lue myösNeulo Huurre-polvisukat

Koko: 38-40

Lanka: teetee Tundra (70 % villa, 30 % polyamidi, 50 g = 100 m, 22 s = 10 cm, puikot nro 3,5-4)

Puikot: Sukkapuikot nro 3 ja 3,5 tai käsialan mukaan

Neuletiheys: 23 s mallineuleita paksummilla puikoilla = 10 cm

Mallineuleet: Joustinneule: 1 o, 1 n. Pitsineuleet: neulo ruutupiirrosten ja ohjeen mukaan. Piirroksissa on vain parittomat krs:t, neulo parilliset krs:t aina oikein. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Langan menekki: teetee Tundra -lankaa valkoista (100) 150 g

Lankatiedustelut: Tekstiiliteollisuus Oy, p. (019) 529 2100.

Pitsisukat medaljonkimaisilla ruuduilla ja pitsiraidoilla, ohjekuva

Neulo sukat näin

Luo ohuemmille puikoille 56 s (14 s kullekin) ja neulo suljettuna neuleena ensin 2,5 cm joustinneuletta. Vaihda työhön paksummat puikot ja aloita pitsineule ruutupiirroksen I mukaan. Neulo 5. ja 13. krs:ten alussa 2 s o, 2 s o yhteen, ota lk puikolle ja neulo kerrosta kunnes krs:n lopussa on jäljellä 1 s, ota lk puikolle ja neulo viimeinen s sekä krs:n 1. s ylivetäen oikein yhteen. Neulo vastaavasti 25. krs:n alussa 2 s o, ota lk puikolle, tee ylivetokavennus ja neulo kerrosta kunnes krs:n lopussa on jäljellä 1 s, neulo viimeinen s ja krs:n 1. s oikein yhteen ja ota lk puikolle.

Kun olet neulonut pitsineuletta 28 krs, toista jatkossa 29.-30. krs:ia 13 cm ajan. Siirrä sitten IV puikon viimeinen s I puikolle ja tee piirroksen krs:t 31.-34. Työstä kapeni 3 s.

Aloita sitten kantalapun neulominen puikoilla I ja II (=26 s), jätä III ja IV puikkojen s:t (= 27 s) odottamaan.

Kantalappu

Siirrä kantalapun 26 s yhdelle puikolle ja aloita vahvennettu neule. 1.krs: (op) *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s o*, toista krs loppuun. 2.krs: (np) nosta 1 s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Toista 1.-2. krs:ia yhteensä 27 krs:n ajan (viimeinen krs on neulottu työn oikealta puolelta).

Kantapohja 1.krs: (np) nosta 1 s neulomatta ja neulo sitten nurin kunnes puikolla on jäljellä 9 s, neulo 2 s n yhteen. Käännä työ. 2.krs: neulo vahvistettua neulosta, kunnes puikolla on jäljellä 9 s, tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli), käännä työ. 3.krs: nosta 1 s neulomatta, neulo nurin kunnes puikolla on jäljellä 8 s, neulo 2 s n yhteen.

Käännä työ. 4.krs: neulo vahvistettua neulosta, kunnes puikolla on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus, käännä työ. Jatka neulomista tähän tapaan kaventaen silmukoita, kunnes jäljellä on 10 s ja viimeisin krs on neulottu oikealta puolelta. Jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle. Puikkojen numerointi alkaa nyt kantapohjan keskeltä.

Kiilaosa

Poimi langan avulla I puikolle siinä olevien 5 s:n jatkoksi kantalapun reunasta 13 s. Neulo puikoilla II ja III pitsineuleraitoja ja sileää neuletta. Poimi kantalapun toisesta reunasta 13 s ja neulo kantalapun 5 s jatkoksi puikolle. Neulo I ja IV puikoilla sileää oikeaa neuletta. Kun I puikolla on 2 s jäljellä, neulo 2 s o yhteen. Tee samalla krs:lla IV puikon alussa ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka 2. krs kunnes I ja IV puikoilla on jäljellä 13 s, työssä on nyt 53 s.

Jatka mallineuleita kunnes pohjan pituus on kantapäästä mitattuna 18 cm, neulo vielä 6 krs ruutupiirros II mukaan päällisen pitsineuleraidoissa. Jatka sen jälkeen kaikilla s:illa sileää neuletta, neulo vielä II puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus ja neulo loput s:t o. Jaa s:t siten, että kaikilla puikoilla on 13 s.

Kärkikavennukset

Neulo I ja III puikon s:t oikein kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 s o yhteen 1 s o. Neulo II ja IV puikon alussa 1 s o, tee ylivetokavennus ja neulo loput s:t oikein. Neulo 3 välikerrosta. Tee kavennuskerros kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, neulo 1 välikerros, tee kavennuskerros ja jatka sitten kavennuksia joka krs kunnes puikoilla on jäljellä yhteensä 16 s.

Katkaise lanka, siirrä s:t kahdelle puikolle, pohjapuolen s:t samalle puikolle ja päällispuolen s:t toiselle puikolle. Silmukoi kärki kiinni. Päätä langat. Neulo toinen sukka samoin.

Pitsisukat medaljonkimaisilla ruuduilla ja pitsiraidoilla

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö 1/18 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo kauniit pitsisukat viilenevien iltojen lämmikkeeksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.