Ompelu

Trikoomekkojen aikakausi on väistymässä - tilalle tulevat kierrätysmateriaalit ja hidas ompelu! Tältä näyttävät vuoden 2024 ompelutrendit

Vastuullinen kuluttaminen on ajankohtainen trendi myös kotiompelijoiden keskuudessa. Ekologisten ja eettisten uusien kankaiden lisäksi ompelussa hyödynnetään yhä enemmän kierrätysmateriaaleja.

Viime vuonna trikoo sai kotiompelijoiden koneet käymään kuumina. Mekoissa puoleensa vetivät poimutukset, hulmuavat helmat ja 1990-luvulta tuttu satiini. Käärijä-villityksen seurauksena vihreät kangaspakat hupenivat kangaskaupoista. Mitkä ompelutrendit villitsevät suomalaisia tänä vuonna?

Kysyimme kangaskaupan myyjältä ja kahdelta tekstiilialan opettajalta, mikä trendaa ompelussa vuonna 2024. Millaiset värit, materiaalit ja mallit saavat ompelijoiden koneet hyrisemään?

”Monimutkaiset vaatteet ja erikoiset materiaalit kiinnostavat”

Anna Kouhia, käsityötieteen dosentti ja yliopistonlehtori:

1. ”Tietoisuus kehon muodoista ja oman tyylin etsiminen lisääntyivät. Sen myötä tehtiin juuri omalle vartalolle ja tyylille sopivia vaatteita. Viime vuosina on ommeltu paljon trikoomekkoja ja kevyitä juhla-asuja. Tekniikoista poimutusta on näkynyt runsaasti. Taskut ovat tietysti olleet trendikkäitä niiden käytännöllisyyden ja monikäyttöisyyden vuoksi.”

2. ”Maahantuojia seuratessani olen huomannut korkealaatuisten ja eettisten materiaalien lisääntyvän koko ajan. Toimitusketjun vastuullisuutta korostetaan kuluttajille, mikä on tietenkin hyvä ja toivottava asia. Ihmiset ovat aiempaa tiedostavampia, joten itse tehtyihin vaatteisiin halutaan valita hyvälaatuisia materiaaleja.

Opiskelijamme tekevät yhä enemmän projektejaan kierrätysmateriaaleista, esimerkiksi vanhoista verhoista ja lakanoista. Näkisin, että second hand -kankaiden käyttö on tällä hetkellä selkeämpi trendi kuin jotkut tietyt mallit. Somessa seuraamiltani tileiltä on myös nähtävissä, että ihmiset tekevät aikaisempaa monimutkaisempia vaateprojekteja ja käyttävät niihin erikoisempia materiaaleja, kuten vanhoja täkkejä ja peittoja.

Yksityiskohtiin käytetään mielenkiintoisia materiaaleja. Esimerkiksi kaulukset voi ommella vanhasta pitsiliinasta.

Tällä hetkellä myydään myös metrin tai kahden mittaisia palakankaita, joissa kerrotaan jo valmiiksi, mitä niistä voi valmistaa. Se on melko kuluttajaystävällistä, kun ostaja tietää tarkasti, millaisen tunikan tai puseron kankaasta saa. Kankaiden mukana toimitetaan usein myös selkeät pesuohjeet.”

3. ”Nyt minulla on käynnissä puutarhakalusteiden päällystämisprojekti. Valmistan päälliset äidiltäni ja varastostani löytyneistä kankaista.”

Neulesuunnittelija ja ompelija Suvi Ala-Vennan vanhoista lakanoista valmistamat VaVaVoom-housut ovat nyt trendien aallon harjalla:

Lue lisää: Vanhoista farkuista on moneksi! Katso lukijoiden parhaat ompeluideat ja konkareiden vinkit farmareiden uusiokäyttöön

”Kontrasteja haetaan runsaista muodoista ja ohuista kankaista”

Jonna Munukka, Eurokankaan myyjä:

1. ”Erilaiset ilmiöt näkyivät meillä myymälöissä todella voimakkaasti. Käärijän myötä kirkkaanvihreää kangasta meni muuhunkin kuin Käärijä-hihoihin. Barbie-elokuvan seurauksena pinkki oli kovaa huutoa.
Ohuita satiineja ostettiin paljon ja niistä valmistettiin slip dress -mekkoja ja hameita. Jo useamman vuoden ajan suosiossa ovat olleet harsokankaat, hulmuavat helmat ja kevyet materiaalit.

Värien suhteen haluttiin selkeästi kirkkaita värejä. Enää niitä ei käytetä vain yksityiskohdissa, vaan koko asukokonaisuus saattaa koostua kirkkaista väreistä.

Yleisesti viime vuonna korostuivat vastuullisuus ja kierrätysmateriaalit. Käytettyjä materiaaleja tuunattiin, korjattiin ja tehtiin omannäköisiksi.”

2. ”Farkku trendaa tänä vuonna selkeästi. Siitä tehdään vaatteita, asusteita ja aivan kaikkea. Osaltaan farkun kysyntää on tietysti kasvattanut Windows95manin suosio.

Luonnonmateriaalien kysyntä on lisääntynyt ja ohuesta puuvillasta tehdään paljon vaatteita. Nyörit, solmut, röyhelöt sekä leveät lahkeet ja helmat ovat yhä suosittuja. Malleista ihmisiä kiinnostavat erityisesti oversize-takit ja pallohihat. Kontrasteja haetaan esimerkiksi tekemällä runsasta ja massiivista siluettia, mutta todella ohuesta, läpikuultavasta kankaasta.

Nuoria on alkanut kiinnostaa enenevissä määrin ompelu, kun nuoria suunnittelijoita on noussut somen ja television myötä pinnalle. Sitä kautta nuoret ovat saaneet rohkeutta persoonalliseen pukeutumiseen. Mielestäni ihana jatkuva trendi on, että nuoret hankkivat vaikka kirpputorilta takin ja muokkaavat siitä omannäköisen. On mukavaa, kun meitä täällä myymälöissä haastetaan löytämään oikeat materiaalit ja värit nuorten kirppislöytöjen tuunausta varten.”

3. ”Itse olen kiinnostunut color block -jutuista, joissa yhdistän kahta kirkasta väriä. Toisaalta minua kiehtoo myös saman värin käyttäminen sekä ylä- että alaosassa, mutta eri materiaaleista.

Lue myös Anna.fi: Leveälahkeiset housut ovat tämän kevään huipputrendi – näin yhdistät ne asuusi tyylikkäästi

Saija Kiiskisen valmistama täkki on tehty jämätilkuista:

”Hitaasti ja harkitummin tekeminen trendaa”

Tarja Tegelberg, ammatillinen oppilaitos Omnian tekstiili- ja muotialan opettaja:

1. ”Viime vuosina trikoosta on tehty todella paljon vaatteita. Se näyttäisi olevan hieman väistymässä, koska ihmiset ovat saaneet tehdä niitä jo riittävästi ja haluavat tehdä jotain muuta. Mekot ovat olleet suuri hitti ja niiden suosio näyttäisi jatkuvan.”

2. ”Tämän hetken trendinä on slow stitching eli halutaan valmistaa vaatteita hitaammin, harkitummin ja vastuullisemmin. Itse tekemisestä nautitaan. Enää ei mennä helpoimman kautta, vaan halutaan oppia uusia asioita ja tehdä vaatteita, joissa on yksityiskohtia.

Yksilöllisyys on korostunut ompelemisessa. Ei välttämättä mennä trendien mukaisesti, vaan mietitään, mikä olisi itselle sopivaa. Suunnittelussa ollaan kokeilevia ja luovia eikä tehdä kiireessä.
Olen myös huomannut kaavoittamisen kiinnostavan ihmisiä. Työväenopiston kaavoituskurssille on kovasti tulijoita, jotka haluavat syventää aiempaa osaamistaan. Valmiit kaavat eivät enää riitä, vaan ihmiset haluavat oppia itse piirtämään kaavansa.

Uskon hitaan tekemisen liittyvän vastuullisuustrendiin, ettei haluta tuottaa edes itse tekemällä hirveitä määriä vaatteita kaappiin. Kankaissa panostetaan ekologisuuteen ja eettisyyteen. Välillä nousee myös kangashittejä, jotka myydään nopeasti loppuun.

Kierrätyskankaita käytetään paljon ja vanhoja vaatteita tuunataan. Vaatteiden paikkaaminen on lisääntynyt, ja nykyään paikat saavat myös näkyä.”

3. ”Kesäksi on tarkoituksena tehdä haalari. Kaupoista on hankalaa löytää istuvia haalareita, mutta itse omilla mitoilla tehdessä saattaa hyvinkin onnistua.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Trikoomekkojen aikakausi on väistymässä - tilalle tulevat kierrätysmateriaalit ja hidas ompelu! Tältä näyttävät vuoden 2024 ompelutrendit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.