Ompelu

Vau! Anna ompeli lapsilleen ja koirilleen upeat Käärijä-paidat – näillä ohjeilla sinäkin onnistut!

Käärijän kirkkaanvihreä esiintymisasu on innoittanut monet fanit ompeluhommiin. Lietolainen Anna Kokko loihti kolmelle lapselleen ja kahdelle koiralleen asut, joiden ompelu onnistuu aloittelijaltakin.

Cha, cha, cha, cha, cha, cha, cha! Suomen euroviisuehdokas Käärijän hitti osui ja upposi lietolaiseen Paavo Tuomeen, 3. Nähtyään Käärijän esiintymisen Uuden musiikin kilpailussa hän pyysi saada katsoa esiintymisvideon joka ilta ja tanssia sen tahtiin.

Paavon fanitus ilahdutti äitiä, Anna Kokkoa. Hän päätti ommella pojalle Käärijän limetinvihreän boleron. 

”Paavo jorasi biisiä joka päivä toppatakki päällä ja leikki, että se on Käärijän bolero. Ajattelin, että kai minä osaan sellaisen hänelle tehdä, niin ei tarvitse toppatakissa olla. Hän oli tosi innostunut, kun ehdotin boleron ompelemista”, Anna kertoo.

Kun perheen 8-vuotiaat kaksospojat Eerik ja Kristian Vesalainen näkivät Paavon päheän asun, hekin halusivat samanlaiset. Ylijäämäkankaista Anna keksi ommella paidat myös perheen koirille Millille ja Maijalle.

Anna on julkaissut kuvia asuista Facebookin ompeluryhmissä ja saanut tuhansia reaktioita. Anna on jakanut kiinnostuneille boleron teko-ohjeita, mutta tilaustöitä hän ei ole ottanut vastaan.

”Minulla tuli kiintiö näissä täyteen”, Anna sanoo ja nauraa.

Lue myös: Oletko todellinen euroviisufani? Testaa, kuinka hyvin tunnet viisuhistorian!

Paavo Tuomi tanssii Käärijän vihreässä paidassa
Paavo Tuomi tanssii joka ilta äitinsä tekemä Käärijä-paita päällään Cha cha cha -kappaleen tahtiin. © Anna Kokko

Käärijä-paidan suunnitteluun meni Annalta viikko

Anna on ommellut lastenvaatteita noin parin vuoden ajan omalla ompelukoneellaan ja saumurillaan. Oppinsa hän on kerryttänyt Youtube-videoita katselemalla. Ennen sitä hän ompeli viimeksi ala-asteella.

Käärijän asu ei vaadi paljon ompelutaitoja, Anna vakuuttaa.

”Se voi näyttää hankalalta, mutta asun ompeleminen ei ollut vaikeata.”

Ensimmäisen boleron suunnitteluun ja valmistamiseen meni Annalta noin viikko. Pienten lasten äitinä hän ehti edistää projektia arjen tuoksinnassa vain pienissä pätkissä.

”Pienin poika kysyi sinnikkäästi, koska asu valmistuu. Sen puolesta oli vähän kiire ommella.”

Loput bolerot valmistuivatkin kaikki neljä yhden illan aikana. Lapset olivat asuista innoissaan. Paavo ilmoitti jo kotimatkalla päiväkodista pukeutuvansa valmiiseen asuun heti kotiin päästyään. Koirat eivät olleet ihan yhtä mielissään uusista asuistaan.

”Bokseri koki alkuun hankalaksi liikkua ja oli sitä mieltä, että asun voisi ottaa pois. Kumpikin koira kuitenkin tottui.”

Katso videolta, miten Anna Kokon pojat tanssivat Käärijän tahtiin:

Lue myös Seura.fi: Käärijä kantoi kevyesti UMK:ssa ennakkosuosikin viitan – Nyt odottaa Liverpool: ”Menen voittamaan kisan!”

Käärijä-paidat ovat olleet ahkerassa käytössä

Alkuun Anna epäili, että lasten Käärijä-villitys laantuisi pian. Mutta se oli turha luulo. Lapsilla on nyt parturissa leikatut ”Käärijä-tukat” ja Paavon kynnet on maalattu limetinvihreällä kynsilakalla. Anna on tuonut olohuoneeseen jopa eurolavan, jonka raoista lapset kurkkivat, juuri niin kuin Käärijäkin esityksessään.

”Paavolla on asu joka päivä päällä. Se on jokailtainen juttu, että katsomme Käärijän esiintymistä telkkarista ja tanssimme.”

Annan lapset ovat kyselleet, saavatko he laittaa asun kouluun tai päiväkotiin. Anna on luvannut, että he saavat pukea asut vappuhulinoihin. Puvut on valmistettu osin askarteluhuovasta, joka ei kestä konepesua.

Pojat haaveilevat jo keikkailusta. He ovat suunnitelleet esiintyvänsä kehitysvammaisten asuntolassa Turussa.

”Voi olla, että lapsilla menee pupu pöksyihin esiintymisen kanssa, mutta luulen, että jo asut ovat niin hauskat, että ne piristävät ihmisten päivää.”

Annan ompelema Käärijä-paita
Annan suunnittelema Käärijä-paita koostuu lycra-trikoosta ommellusta raglanpaidasta ja askarteluhuovasta ommelluista puhvihihoista. Puhvihihat kiinnitetään hihansuiden resoreihin ja pääntien resoriin olkapäiden kohdalle. © Anna Kokko

Ohje: Annan suunnittelema Käärijä-paita lapselle

Annan lapsille suunnittelemassa Käärijä-paidassa on vuorena lycra-kankaasta ommeltu pitkähihainen raglanpaita, joka tuntuu joustavalta ja mukavalta iholla. Askarteluhuovasta valmistetut puhvihihat ommellaan raglanpaidan hihojen päälle ja kiinnitetään pääntien ja hihansuiden resoreihin. Helmet kiinnitetään viimeisenä.

Anna löysi limetinvihreät kankaat Turun Jätti-rätti -kangaskaupasta. Hän korvasi Käärijän esiintymisasun terävät niitit muovisilla kulmikkailla helmillä, jotka ovat turvallisempi vaihtoehto lasten leikkeihin.

Tarvitset Käärijä-paidan tekoon:

Käärijä-paidan hihan kaava pienoiskoossa
Käärijä-paidan hihan kaava pienoiskoossa. Viivojen kohdille ommellaan venytetyt kuminauhat. © Anna Kokko

Käärijä-paita ommellaan näin:

  1. Ompele pitkähihainen raglanpaita lycra-trikoosta. Tarvitset kaksi hihakappaletta ja lyhyeksi leikatun etu- ja takakappaleen. Ompele ensin etu- ja takakappaiden sivusaumat sekä hihojen alasaumat. Ompele sitten hihat kädenteille. Lykratrikoo ei liesty, joten helman voi jättää huolittelmatta. Jätä vielä paidan kaikki resorit tekemättä.
  2. Ompele sitten puhvihihat. Piirrä ensin askarteluhuovalle yllä olevan kuvan mallinen muoto. Tee puhvihihasta reilusti raglanpaidan hihaa leveämpi ja pidempi, jotta se rypistyy näyttävästi. Tarkista kuitenkin, että hihansuu on yhtä leveä kuin raglanpaidassa. Leikkaa kaksi samanlaista hihaa.
  3. Piirrä huopahihojen nurjalle puolelle tussilla kolme viivaa yllä olevan kuvan osoittamiin kohtiin, kaksi hihaan ja yksi olalle. Leikkaa kumpaankin hihaan kolme kuminauhan pätkää, joiden mitat ovat noin puolet piirrettyjen viivojen pituudesta. Venytä kuminauhat yksi kerrallaan piirretyn viivan päälle ja kiinnitä klipseillä kummastakin päästä kiinni huopaan. Ompele kuminauhat siksakilla kiinni huopaan, venytä kuminauhaa ommellessa huovan mittaiseksi. 
  4. Kun kaikki kolme kuminauhaa on ommeltu kiinni, ompele hihojen alasaumat, taita kankaan oikeat puolet vastakkain. Ompele saumurilla tai ompelukoneella. Käännä hiha oikein päin.
  5. Kiinnitä huopa- ja lycrahihojen hihansuut yhteen ompelemalla niihin resori. Leikkaa resorista kaksi lapsen ranteesen väljästi sopivaa palaa + 2 cm:n saumanvara, korkeus 12 cm. Taita resorit kaksin kerroin ja ompele 12 cm päät yhteen. Käännä oikein päin ja taita vielä renkaana kaksin kerroin nurjat vastakkain. Pujota huopahihat lycrahihojen päälle, molemmissa on oikea puoli päällä. Aseta hihansuut yhteen ja aputikkaa kiinni toisiinsa saumanvarasta. Aseta resori hihansuuhun oikealle puolelle, kohdista saumat ja kiinnitä nuppineuloilla. Ompele resori hihansuuhun venyttämällä samalla resoria.
  6. Kiinnitä huopahihan leveä pää lycra-paidan olkapään kohdalle ja ompele pääntielle resori. Leikkaa pääntien resori, joka on 10 cm korkea ja leveydeltään lapsen päähän menevä, lisää mittaan 2 cm:n saumanvara. Voit käyttää apuna Kotiliesi käsityön ohjetta. Ompele resori renkaaksi kuten hihansuun resorit. Aputikkaa huopahihan rypytetty kohta lykra-paidan olkapään kohdalle kiinni saumanvaraan. Kiinnitä resori lycra-paidan oikealle puolelle nuppineuloilla, tasaa pääntien väljyys tasaisesti resoriin. Ompele resori pääntielle resoria ommellessa venyttäen. Viimeistele irrallaan olevan huopahihan kädentien reunus ompelemalla siihen käänne.
  7. Ompele helmet kiinni käsin pääntien ja hihojen resoreihin.

Näin ompelet Käärijä-paidan koiralle 

Koiran Käärijä-paita on yksinkertaisempi tehdä, koska siihen ei tarvitse ommella vuorta. Huopahihat ommellaan samaan tapaan kuin lasten versiossa. Ompele myös hihansuuhun yksi kuminauha, sillä niihin ei tule resoreita. Huopahihojen väliin kiinnitetään kaksi kaitaletta lycra-trikoosta: toinen selkään ja toinen rinnan kohdalle. 

Maija ja Milli -koirat Käärijä-bolerot päällään
Koirien Käärijä-bolerot ovat Annan mukaan kaikista helpoimmat tehdä. Maija on rodultaan bokseri ja Milli on cane corso. © Anna Kokko

Lue myös Anna.fi: Onko tässä vuoden hittivaate? Käärijä-neule sai langat loppumaan kaupoista: ”Suosio on lyönyt ällikällä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vau! Anna ompeli lapsilleen ja koirilleen upeat Käärijä-paidat – näillä ohjeilla sinäkin onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.