Ompelu

Tämän helpompaa pienen vetoketjupussukan ompelu ei voi olla – ota ohje heti käyttöön

Vuoritettu vetoketjupussukka on todella helppo tehdä tällä ohjeella. Innostut pussukoiden ompelusta vielä niin paljon, että teet niitä kaikelle ja kaikille!

Jos sinulta ­löytyy joutilas vetoketju, voit tehdä pussukasta siihen sopivan. Pussukan mittasuhteet ovat hyvät, kun sen leveys on vähän suurempi kuin korkeus. Onnistut pussukan ompelussa varmasti, kun oppaanasi on Tilkunviilaja-blogiastaan tuttu Tiina Saaristo.

Pussukkaan sopivat kaikenlaiset puuvilla- tai pellavakankaat. Voit käyttää siihen jämäkankaita tai koota niistä tilkkupinnan. Mallikappaleeseen on tehty tulppaani-blokki, jonka ohjeet löydtät tästä. Ompele kukkablokin sivuille tarvittava lisäleveys kaitalein.

Lue myös: Tuunaa räsymatosta kätevä klapikassi

Helppo vetoketjupussukka

Koko:

25 x 17 cm

Tarvikkeet:

Tee näin:

 1. Ompele pieni tulppaaniblokki. Katso tulppaani-blokin ompelu tästä.
 2. Ota vetoketju, joka nauhoineen on vähän tulppaaniblokkia pidempi. Lisää tarvittaessa blokin kumpaankin reunaan kangaskaitaleet niin, että kappaleesta tulee täsmälleen vetoketjusi mittainen. Tasoita kappaleen reunat. Tämä on pussukan päällikappale.
 3. Käytä päällikappaletta mittana ja leikkaa täsmälleen samankokoiset palat: pussukan takakappale ja kaksi vuorikappaletta.
  Kuva A
  Kuva A
 4. Aseta vetoketjun oikea ­puoli päällikappaleen yläreunan ­oikeaa puolta vasten, päät kohdakkain, kuva A. Tee neulalla apukiinnitys.
 5. Aseta vuorikappaleen oikea puoli vetoketjun nurjaa puolta vasten, vuorin ja tilkkupinnan reunat tasan. Kiinnitä nuppineulalla niin, että pääset ompeleen alkuun ennen kuin neula täytyy ottaa pois tieltä. Kiinnitä neulalla myös vetoketjun toinen pää. Reunat menevät tasan, koska olet tasoittanut tilkkupinnan vetoketjun mittaiseksi. Ompele kerrokset yhteen melko läheltä vetoketjun hammastusta käyttäen vetoketjupaininjalkaa.
  Kuva BKuva B
 6. Käännä saumanvarat päällikappaleen puolelle, vuorikappale eri puolelle, ja ompele tikkaus lähelle vetoketjun kiinnittävää saumaa, kuva B.
 7. Ompele vetoketjun toinen puoli taka- ja vuorikappaleeseen samalla tavalla. Ompele myös päällitikkaus.
 8. Avaa vetoketju. Tämä on tärkeää, sillä muuten et saa käännettyä pussukkaa.
 9. Käännä päälli- ja takakappale oikeat puolet vas­tak­kain. Aseta myös vuorikappaleet oikea puolet vastakkain. Kiinnitä nuppineuloilla.
 10.  Vaihda tavalliseen paininjalkaan ja ompele ulkoreunoja pitkin kappaleiden reunat ympäri, mutta jätä kääntöaukko vuorin pohjaan.
  Kuva C
  Kuva C
 11. Kavenna kappaleen kulmia helpottaaksesi niiden kääntämistä ja käännä kappale kääntöaukon kautta oikein päin, kuva C. Käännä kääntöaukon saumanvarat nurjalle ja ompele aukko kiinni, kuva D. Työnnä vuori päällisen sisään.
Kuva D
Kuva D © Pekka Holmström

Mallityöt ja ohjeet: Tiina Saaristo 

Ohje on julkaistu Kotiliesi-lehdessä 7/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tämän helpompaa pienen vetoketjupussukan ompelu ei voi olla – ota ohje heti käyttöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.