Tämä toiveohje tulee lenkkeilijälle todella tarpeeseen! Ompele kätevät ranteenlämmittimet talviliikuntaan

Lukijan toiveesta suunnittelimme lämpimät ranteenlämmittimet, joita voit käyttää urheilukellon kanssa. Kurkkaa ohje, tulosta kaava ja ompele kivat lämmikkeet lenkille!

Meinaavatko hihat nousta liikkuessa ja paljastaa ranteet viimalle? Vai haluatko seurata liikuntasuoritusta urheilukellosta, mutta pitää silti ranteet lämpiminä? Ompele kätevät ranteenlämmittimet, joista on apu molempiin.

Tulostettavan kaavan avulla voit ommella aukottomat sekä kelloaukolliset rannekkeet sen mukaan, mikä on tarpeesi. Materiaaliksi sopivat ohuet trikoot. Ihanan lämpimät niistä tulee merinovillaisesta neuloksesta.

Kotiliesi Käsityön lukija Annukka toivoi erityisesti talvijuoksuun sopivia rannesuojia, jossa urheilukellon näytöltä voisi seurata sykettä lenkillä. Pakkasella kellon seuraaminen on hankaa, kun joutuu pitämään hihaa tai hansikasta kellon päällä ja nykimään sitä ylös. Annukka toivoi, että rannesuojassa olisi kurkistusaukko älykellon taululle ja että ranneke olisi pestävä.

Tässä ohjeessa kohtaavat kaikki Annukan ja monen muunkin lenkkeilijän toiveet. Myös nuoriso ilahtuu takuulla lämpimistä rannekkeista, joissa voi käyttää älykelloa ja kännykkää.

Lue myös: Jonnan suunnittelema pirtsakka pyllytin tuo sopivasti lämpöä lanteille – kurkkaa ohje ja virkkaa peputin!

Ranteenlämmittimiin ommellaan aukot peukalolle, jolloin ne pysyvät hyvin paikoillaan. Tee halutessasi aukko myös kellolle.

Ranteenlämmittimiin ommellaan aukot peukaloille, jolloin ne pysyvät hyvin paikoillaan. Tee halutessasi aukko myös kellolle.

Ranteenlämmittimet – näitä tarvikkeita tarvitset

 • Puuvillatrikoota tai ohutta merinoneulosta 0,45 m, leveys 60 cm.
 • Ompelutarvikkeet.

Koko: Naiselle

Tee ranteenlämmittimet näin

Leikkaaminen:

Tulosta ranteenlämmittimen kaava tästä

 • Leikkaa kaksi kappaletta kaksin kerron taitetusta trikoosta. Aseta kaavan taitelinja kankaan taitteelle. Leikkaa toinen ranneke ilman kelloaukkoa. Rannekkeet ovat käännettävät, joten saat niistä parit välittämättä siitä leikatessa ja ommellessa.
 • Lisää leikatessa 1 cm:n saumanvarat.
 • Merkkaa kappaleisiin hakit leikkaamalla niiden kohdille muutaman mm lovet saumanvaroihin. Tee hakit myös taitelinjan kohdalle.

Ompeleminen:

Ompele joustavalla suoralla ompeleella, esimerkiksi aivan loivalla siksakilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella.

Ranneke ilman kelloaukkoa:

 1. Taita rannekekappale kaksin kerroin kaarevat pitkät sivureunat oikeat vastakkain. Kohdista taitelinjan hakit ja peukaloaukon hakit sekä alareunat. Ompele hakkien välistä jättäen peukaloaukkojen aukot ompelematta. Ompele sivu peukaloaukosta rannekkeen alareunaan. Avaa saumanvarat.
 2. Taita nyt rannekekappaleen nurjat vastakkain taitelinjaa pitkin ja kodista peukaloaukot. Taita aukkojen kohdilla saumanvarat nurjalle. Ota ensin toisen puolen aukon reunat esiin rannekkeen sisäkautta. Aseta ne oikeat vastakkain ja ompele aukon reunat yhteen. Ompele sitten aukon toinen reuna samoin.
 3. Käännä ranneke oikein päin. Taita rannekkeen suulla saumanvaroja nurjalle sivusauman kohdalla ja ota ne esiin niin, että oikeat ovat vastakkain. Ompele reunoja sivusta eteenpäin niin pitkälle kuin pääset. Ompele sitten sauman toisella puolella samalla tavalla. Käännä reuna oikein päin ja ompele saumaan jäänyt aukko käsin piilopistoin.

Kelloaukollinen ranneke:

 1. Taita rannekekappale kaksin kerroin oikeat vastakkain ja aseta kelloaukon reunat yhteen. Ompele kelloaukon ylä- ja alasivut sekä pääty. Tee kulmiin viistot aukileikkaukset saumanvaraan.
 2. Taita rannekekappale kaksin kerroin kaarevat pitkät reunat oikeat vastakkain. Kohdista taitelinjan hakit ja peukaloaukon hakit sekä kelloaukon yläreuna ehjän sivureunan vastaavaan hakkiin. Ompele hakkien väleistä jättäen peukaloaukojen kohdat ompelematta. Avaa saumanvarat.
 3. Taita nyt rannekekappaleen nurjat vastakkain taitelinjaa pitkin ja kodista peukaloaukot. Taita aukkojen kohdilla saumanvarat nurjalle. Ota ensin toisen puolen aukon reunat esiin rannekkeen sisäkautta. Aseta ne oikeat vastakkain ja ompele aukon reunat yhteen. Ompele sitten aukon toinen reuna samoin.
 4. Taita kelloaukon kohdalla kaikki reunat oikeaan asentoon. Aseta kelloaukon alapuolella olevat sivut ja ehjät sivut oikeat puolet vastakkain sisä- ja päällipuolen reunat erikseen. Kohdista kelloaukon reuna hakkiin. Ompele päällipuolen sivut yhteen kelloaukon alareunaan asti. Ompele samoin sisäpuolen sivu.
 5. Aseta kelloaukon kohdalla avoimet sivureunat oikeat puolet vastakkain ja ompele reunat yhteen.
 6. Käännä ranneke oikein päin. Taita rannekkeen suulla saumanvaroja nurjalle sivusauman kohdalla ja ota ne esiin niin, että oikeat ovat vastakkain. Ompele reunoja sivusta eteenpäin niin pitkälle kuin pääset. Ompele sitten sauman toisella puolella samalla tavalla. Käännä reuna oikein päin ja ompele saumaan jäänyt aukko käsin piilopistoin.
Jos käytössäsi on urheilukello, ompele toiseen rannekkeeseen aukko, josta saat se näytön näkyviin. Kuva: Tarja Tegelberg

Jos käytössäsi on urheilukello, ompele toiseen rannekkeeseen aukko, josta saat se näytön näkyviin. Kuva: Totti Tegelberg

Malli ja ohje: Tarja Tegelberg

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tämä toiveohje tulee lenkkeilijälle todella tarpeeseen! Ompele kätevät ranteenlämmittimet talviliikuntaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X