Terveys

Miten helpottaa oloa, kun vatsatauti iskee? Jaffaan ei ainakaan kannata turvautua, lääkäri toteaa

Vatsatauti on flunssan jälkeen toiseksi yleisin sairaus. Tauti ei ole pitkäkestoinen, mutta voi olla oireiltaan yllättävän raju. Lääkäri kertoo, miten vatsatautia kannattaa hoitaa kotona ja missä vaiheessa oireiden vuoksi on syytä hakeutua lääkäriin.

Vatsaa vääntää, oksettaa ja kuume nousee. Vatsatauti eli oksennustauti on flunssan jälkeen maailman toiseksi yleisin sairaus. Maailmanlaajuisesti vatsatauti on myös alle viisivuotiaiden lasten yleisin kuolinsyy. Vatsatauti voi iskeä jopa muutaman kerran vuodessa, vaikka toiset tuntuvatkin välttyvän siltä joka kerta.

”Varmasti melkein kaikki ihmiset maailmassa ovat sairastaneet vatsataudin ainakin kertaalleen. Sairastuminen riippuu siitä, millaista elämää elää, onko perheessä lapsia ja millainen on kodin hygienian taso. Lapsiperheissä tartuntaa voi olla vaikea välttää. Usein tartunnassa on vain kyse huonosta tuurista”, sanoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Vatsataudin taustalla piilottelee yleensä joko virus tai bakteeri. Norovirus on yleisin vatsataudin aiheuttaja, ja sitä esiintyy tavallisesti laajoina epidemioina. Herkästi tarttuva tauti kiertää helposti läpi koko perheen.

”Ruokamyrkytyksistä valtaosa on norovirusta. Silloin voi olla vaikea sanoa, onko tartunta tullut ruoasta vai ravintolan ovenkahvasta. Ulkomailla voi altistua bakteeriperäisille vatsataudeille, joiden hoitoon voidaan tarvita järeämpiä keinoja, kuten antibiootteja”, Lagus sanoo. 

Vatsataudin oireet: 

Kaikkia näitä oireita ei välttämättä esiinny taudin aikana.

Millainen on vatsataudin itämisaika? 

Se, kuinka nopeasti tauti alkaa tartunnan jälkeen, riippuu vatsataudin aiheuttajasta. Ruokamyrkytyksessä oireet voivat alkaa nopeasti tuntien sisällä tartunnasta. Bakteeritartunnassa oireilun alkamisessa saattaa kestää pidempään.

”Tartunnan aiheuttajaa voi lopulta olla aika vaikea selvittää, koska ei tiedetä, miten pitkälle pitäisi mennä ajassa taaksepäin, jotta lähde selviäisi”, Lagus sanoo. 

Mikä altistaa vatsataudille? Voiko vatsataudin ennaltaehkäistä?

Huono hygienia ja hapoton vatsa voivat altistaa vatsataudeille. Myös jonkin sairauden tai lääkityksen takia alentunut vastustuskyky voi lisätä todennäköisyyttä sairastua. 

Hygienia on tärkein asia vatsataudin ehkäisemisessä. Jos hygieniasta ei kykene syystä tai toisesta huolehtimaan, se voi altistaa vatsataudeille.

”Lapset sairastuvat vatsatauteihin helpommin, koska he eivät välttämättä muista pestä käsiään tarpeeksi usein, koskettelevat itseään ja toisiaan käsillä ja laittavat käsiä suuhunsa, jolloin vatsatautia aiheuttavat virukset tai bakteerit pääsevät kulkeutumaan suuhun.”

Käsienpesun ohella vatsatautia voi koettaa ennaltaehkäistä välttämällä ulkomailla hanaveden juomista ja esimerkiksi jääkuutioita juomissaan sellaisissa paikoissa, joissa vedestä voi saada bakteerin.

”Kotonakin on tärkeä huolehtia ruoan valmistuksessa siitä, että pesee mullan huolellisesti pois, valmistaa ruoan ohjeen mukaan ja huolehtii säilytyksestä niin, ettei ruoka pääse pilaantumaan”, Lagus muistuttaa.

Kuinka kauan oksennustauti kestää?

Vatsataudin kesto riippuu siitä, onko sen aiheuttajana virus vai bakteeri. Viruksen aiheuttama oksennustauti kestää tavallisesti 1–3 vuorokautta ja paranee itsestään. Vaikka virusperäinen tauti ei kestä pitkään, sen aiheuttamat oireet voivat olla yllättävän rajuja.

Bakteerin aiheuttama vatsatauti voi kestää pidempään ja sen hoitoon voidaan tarvita antibiootteja.

Oireiden päättymiseen tai taudin kestoon ei voi itse vaikuttaa.

”Tauti kestää sen, minkä kestää, ellei bakteeritartunnan vuoksi jouduta ottamaan avuksi antibiootteja. Onneksi vatsataudit ovat lopulta aika lyhyitä, joskin rajuja tauteja.”

Miten vatsatauti hoidetaan?

Omaa oloa voi helpottaa nesteytyksellä ja särky- ja ripulilääkkeillä.

Vatsataudin kotihoidossa tärkeintä on riittävä nesteytys. Särkylääkkeistä voi olla apua, jos on kuumetta ja kipeä olo. Parasetamoli on hellempi vaihtoehto ärtyneelle ja tyhjälle vatsalle.

”Nesteitä kannattaa nauttia varovasti pieniä määriä, jotta juominen ei lisäisi pahoinvointia. Voi myös koettaa syödä jotain, mitä tekee mieli. Vatsataudissa ei ole kiellettyjä ruoka-aineita. Harvemmin silloin kaipaa kovin vahvasti maustettuja tai friteerattuja ruokia.”

Virustautia sairastava aikuinen voi kokeilla oireiden lievittämiseksi ripulilääkkeitä. Niitä saa käyttää vain silloin, jos kärsii ripulista, mutta ei ole kuumetta. Kuumeiseen ripulitautiin ei saa käyttää ripulilääkkeitä, koska taudin aiheuttajana voi olla bakteeri.

”Jotkin bakteerit voivat aiheuttaa suoleen toksiineja, joiden poishuuhtominen ripulin avulla on tärkeää.”

Jos huonovointisuuteen liittyy kuumetta, ulosteessa on verta ja on vieraillut äskettäin ulkomailla, tauti voi olla bakteeriperäinen, jolloin sen hoitoon voidaan tarvita antibioottikuuria.

”Joskus kuumeinen ripulitauti voi johtua myös antibiootista, jolloin tilanteen korjaamiseksi tarvitaan toista antibioottia.”

Mitä vatsataudissa voi syödä? Sopiiko Jaffa vatsatautipotilaalle?

Jogurtit ja mehukeitot sopivat hyvin vatsatautia potevalle.

Mutta sopiiko keltainen limonadi Jaffa, jota on perinteisesti tarjottu vatsatautipotilaalle?

”Jaffa ei oikeastaan sovi erityisen hyvin vatsatautiin, koska se on hapokasta ja saattaa pikemmin ärsyttää vatsaa. Siinä on myös turhan paljon sokeria, vaikka onkin sinänsä tärkeää, että nesteessä on elektrolyyttejä, joilla voidaan korvata pahoinvoinnin aikana menetettyjä nesteitä”, Lagus kertoo.

”Joskus mehuja ja vissyjä suositellaan juuri siksi, että ne voivat helpottaa kuivumista. Jos Jaffaa haluaa juoda ja se tuntuu parantavan omaa oloa, ei siitä ole suurta haittaakaan.”

Oksennustauti eli vatsatauti piinaa naista, joka on kylpyhuoneessa
Vatsatautia potevan kannattaa yrittää juoda pieniä määriä nesteitä, jos ne eivät lisää pahoinvointia. Jaffa ei kuitenkaan ole paras juoma oksennustaudista kärsivälle.  © iStockphoto

Miten oksennustauti tarttuu? Entä kuinka kauan vatsatauti tarttuu?

Vatsatautitartunnan saamiseen ei tarvita kovin suurta virusmäärää. Norovirus voi tarttua myös pinnoilta, siksi se tarttuu kotioloissa suhteellisen helposti.

”Siinä vaiheessa, kun oireet ovat päättyneet ja ripuli on poissa, ei oletettavasti enää tartuta. Varovaisuus ja hygienia ovat silloinkin tärkeitä, sillä on vaikea varmasti tietää, milloin tauti ei oikeasti enää tartuta.”

Milloin vatsataudin jälkeen voi mennä töihin tai päiväkotiin?

”Oireiden loppumisen jälkeen kannattaa pitää vielä päivästä kahteen väliä ennen kuin lähtee tapaamaan muita ihmisiä tai palaa päiväkotiin, kouluun tai työpaikalle”, Emilia Lagus linjaa. 

Lue myös Kaksplus.fi: Ruokamyrkytys vai vatsatauti? Näin tunnistat, kummasta taudista on kyse

Missä vaiheessa vatsatauti on syy lähteä lääkäriin?

Vatsataudin vuoksi ei välttämättä tarvitse hakeutua lääkäriin, vaan taudin voi sairastaa rauhassa kotona. Lääkäriin kannattaa lähteä, jos tuntuu siltä, ettei oireiden kanssa pärjää kotona.

”Elimistön kuivuminen on todellinen riski varsinkin lapsille tai vanhemmalle väestölle. Alle kuusikuukautisen vauvan kanssa kannattaa siksi hakeutua herkästi lääkäriin. Lääkärin vastaanotolle kannattaa myös lähteä, jos lapsella tai vanhuksella ei tule virtsaa yhtä paljon kuin yleensä, tämä ei juo tarpeeksi ja on hyvin huonovointinen”, Lagus kehottaa.

Myös aikuisen on syytä hakeutua lääkäriin, jos vatsatauti on kovin raju, kuume on kova ja oksentaa jatkuvasti. Huolestuttava merkki on myös se, jos ulosteessa tai oksennuksessa on verta, eikä tiedossa ole esimerkiksi vuotavia peräpukamia.

”Erilaiset kirurgista hoitoa vaativat vatsan tilat, kuten umpilisäkkeen tulehdus voivat oireilla samaan tapaan kuin vatsatauti, eli pahoinvoinnilla, oksentelulla ja kuumeen nousulla. Aina kyse ei siis ole vatsataudista, vaikka olisi itse ajatellut potevansa sellaista. Kovat jatkuvat vatsakivut tai verenvuodot oksennuksessa tai ulosteessa voivat kieliä muusta ongelmasta”, Lagus muistuttaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten helpottaa oloa, kun vatsatauti iskee? Jaffaan ei ainakaan kannata turvautua, lääkäri toteaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.