Pikkulapsen vanhempi, ole valppaana: Moni tuttu viherkasvi on myrkyllinen, oireina oksentelua, sekavuutta, kouristelua…

Myrkylliset kasvit on syytä tuntea, etenkin jos elää pikkulasten kanssa. Moni huonekasvi voi aiheuttaa oireita, mutta vain harva aiheuttaa vakavan myrkytyksen riskin. Tässä 5 myrkyllistä kasvia, jotka saattavat löytyä sinun kotoasi.

Myrkylliset kasvit ovat yllättävän yleisiä. Ihan tavallisimmatkin huonekasvit voivat aiheuttaa oireita, jos niitä syö. Harva kasvi kuitenkaan aiheuttaa vakavan myrkytyksen pienen määrän kasvia syöneelle. Tässä mitä sinun tulee tietää kasvimyrkytyksistä ja esimerkit 5 yleisestä viherkasvista, jotka on hyvä tuntea.

Lue myös: Puhdista huono sisäilma − 10 myrkytöntä kasvia kotiin

Myrkylliset kasvit aiheuttavat monesti ainoastaan paikallisia ärsytysoireita. Oleanteri on kuitenkin voimakkaammin myrkyllinen viherkasvi.

Oleanteri on huonekasveista myrkyllisin. Monet muut yleiset huonekasvit voivat aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Mitä tehdä, jos on syönyt myrkyllistä kasvia?

Jos oireita ilmenee kasvin syömisen jälkeen, ja potilaan vointi on hyvä, kannattaa yhteys ottaa suoraan myrkytystietokeskukseen (p. 0800 147 111 tai 09 471 977), jossa autetaan myrkytyksen arvioinnissa ja annetaan hoito-ohjeita. Jos potilaan tajunnantaso laskee tai hänellä on hengitysvaikeuksia tai joku muu voimakas oire, tulee yhteys ottaa hätäkeskukseen tai lähimpään terveyskeskukseen.

Jos kasvia syöneellä ilmenee ihon kutinaa, polttelua tai muuta ärsyyntyneisyyttä, ihoa tai suuta kannattaa huuhdella 10–15 minuuttia vedellä. Muussa tapauksessa potilas voi ottaa lääkehiilen valmisjauhetta lääkkeen pakkausselosteen ohjeita noudattaen, jos myrkytystietokeskuksen arvion mukaan lääkehiilelle on kyseisessä tilanteessa tarve.

Lääkehiili sitoo kasvin myrkkyä ja estää sen imeytymistä mahalaukussa. Lääkehiiltä on hyvä olla kotona valmiina, koska sen teho on paras, kun sen ottaa lyhyen ajan päästä kasvin syömisestä. Lääkehiiltä saa apteekista ilman reseptiä.

Myrkylliset kasvit: ihmiselle oireita aiheuttavat kasvit

Vähän syötynä myrkytyksiä aiheuttavia kasveja on Suomessa hyvin vähän, ja suurin osa niistä kasvaa luonnossa. Moni huonekasvi voi kuitenkin aiheuttaa paikallista ärsytystä, kuten ihon tai silmien kipua tai kutinaa tai syötynä pahoinvointia ja oksentelua. Myrkytyksen ilmeneminen riippuu kuitenkin paljolti kasvista ja muun muassa ihmisen painosta, allergioista, sairauksista ja lääkityksestä.

Tässä esimerkit viidestä myrkyllisestä viherkasvista, joita löytyy monesta suomalaisesta kodista. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kasviluettelo tarjoaa tietoja monen muun kasvin myrkyllisyystasosta.

Lue myös: Kasvaako kotonasi rahasampo? Pistokkaiden myyminen on tuottoisa bisnes, ja tästä kasvista maksetaan kaksinumeroisia summia!

1. Peikonlehti

Peikonlehdet eivät ole voimakkaasti myrkyllisiä kasveja, mutta ne voivat aiheuttaa kasvia syöneelle paikallisia ärsytysoireita suussa, silmissä ja iholla. Pieniä määriä syöneelle kasvi ei aiheuta hengenvaaraa.

Myrkylliset kasvit voivat olla myös ihan tavallisia huonekasveina käytettyjä lajeja. Peikonlehti voi aiheuttaa paikallista ärsytystä, jos sitä syö.

Myrkylliset kasvit voivat olla myös ihan tavallisia huonekasveina käytettyjä lajeja. Peikonlehti voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita, jos sitä syö.

2. Oleanteri

Oleanteri voi aiheuttaa myrkytyksen jo pienen määrän syöneelle. Oireisiin voi kuulua sydämen rytmihäiriöt, ärsytys limakalvoilla, vatsakivut, päänsärky, sekavuus, tietoisuustason lasku ja kouristukset. Käytä kasvia käsitellessäsi suojahanskoja ja vältä kasvin pitämistä lasten ulottuvilla.

Oleanteri on hyvin myrkyllinen kasvi, joka voi aiheuttaa voimakkaitakin myrkytysoireita.

Oleanteri on hyvin myrkyllinen kasvi, joka voi aiheuttaa voimakkaitakin myrkytysoireita.

3. Vehkat

Samaan tapaan kuin peikonlehti, vehkatkin ovat vain lievästi myrkyllisiä. Esimerkiksi palmuvehkat sisältävät kalsiumoksalaattikiteitä, jotka voivat aiheuttaa suolikanavassa ärsytysoireita, kuten polttelevan tunteen suussa tai vatsassa. Silmään joutuessa vehka voi aiheuttaa kipua, kutinaa tai ärsytystä. Vakavat myrkytysoireet ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia.

Myrkyllinen kasvi palmuvehka saattaa aiheuttaa paikallista ärsytystä.

Palmuvehka on luokiteltu paikallisesti ärsyttäväksi kasviksi.

4. Tyräkit

Tyräkit erittävät maitiaisnestettä, joka voi ärsyttää ihoa tai silmän limakalvoja paikallisesti. Allergisille reaktioille alttiille ihmiselle tyräkit voivat aiheuttaa päivänkin kestävän ihoreaktion. Reaktio voi tuntua ikävältä, mutta tyräkit eivät aiheuta hengenvaaraa tai pysyviä vaurioita. Tyräkkiä käsiteltäessä kannattaa käyttää suojahanskoja.

Tyräkistä ärsyyntynyt iho kannattaa huuhdella veden lisäksi saippualla, jotta maitiaisneste lähtee kunnolla.

Myrkyllinen huonekasvi, tyräkki, voi aiheuttaa ärsytystä iholla tai silmissä.

Kuten monet huonekasvit, tyräkit voivat ärsyttää ihoa tai silmiä, jos sitä syö tai siihen koskee.

5. Muratit

Murateissa on saponiineja, jotka voivat aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, ripulia tai polttavaa tunnetta suussa tai nielussa. Vakavia myrkytyksiä muratin syöneillä ei ole kuitenkaan raportoitu.

Muratit eivät ole voimakkaasti myrkyllisiä kasveja, mutta voivat aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Muratit eivät ole voimakkaasti myrkyllisiä kasveja, mutta voivat aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Myrkylliset kasvit: muita esimerkkejä

  • Jouluruusu: myrkyllinen, mutta vakavat myrkytykset ihmisillä ovat harvinaisia.
  • Narsissi: myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen ei aiheuta vakavan myrkytyksen riskiä.
  • Hyasintin sipuli: paikallisesti ärsyttävä (syötynä vatsaoireita), mutta pienen määrän syömien ei ole vaarallista.
  • Tulppaanin sipuli: paikallisesti ärsyttävä (syötynä vatsaoireita), mutta pienen määrän syöminen ei ole vaarallista.
  • Misteli: myrkyllinen, mutta vakavat myrkytykset ihmisillä ovat harvinaisia.

Lähde: Myrkytystietokeskuksen ensihoitolääkäri Maria Kaista ja HUS kasviluettelo

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pikkulapsen vanhempi, ole valppaana: Moni tuttu viherkasvi on myrkyllinen, oireina oksentelua, sekavuutta, kouristelua…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X