Huonekasvit

5 asiaa, joita floristi ei koskaan tekisi omille leikkokukilleen – moni sortuu helppoon virheeseen, joka näivettää kimput ennen aikojaan

Floristi Sari Kunnaksen mukaan usein unohtuu, että leikkokukat vaativat huolenpitoa sen jälkeen, kun kimppu on haettu kukkakaupasta olohuoneen pöydälle.

Leikkokukat ja niistä tehdyt näyttävät kimput ovat monen suomalaisen kodin vakiokoriste. Kukkakimppuja saatetaan tuoda kotiin niin merkkipäivinä, siivousurakan päätteeksi tai muuten vaan ikkunalautaa somistamaan. 

Moni kuitenkin tuskailee leikkokukkien oikeaoppisen hoidon kanssa. Kotiliesi kysyi kukkakauppa Desiréen floristi Sari Kunnakselta, mitä asioita hän ei koskaan tekisi omille leikkokukilleen. 

Lue myös: Maljakon puhdistus on helpompaa kuin kuvittelet: Tarvitset vain 3 joka kodista löytyvää perusainetta – puhdasta tulee hetkessä

1. Ei laittaisi kukkia maljakkoon miten sattuu

Heti alkuun Kunnas muistuttaa, että kaikkia kukkia ei suinkaan ole tarkoitettu leikkokukiksi.

Tällaisia kukkia ovat Kunnaksen mukaan muun muassa angervo, puistosyreeni sekä tuoksuherneet, jotka soveltuvat paremmin ulkokäyttöön vahvan tuoksunsa ja köynnöstävän kasvutapansa vuoksi. 

Leikoiksi soveltuvat kukat voi laittaa minkä kokoiseen tai muotoiseen vaasiin tahansa, mutta Kunnas kiinnittäisi huomiota kukkien asetteluun. 

”Haastavamman muotoiset, kuten erityisen laakeat tai epäsymmetriset maljakot, vaativat niin kutsutun sienityöskentelyn, sillä ilman sitä kimput eivät asetu niihin kauniisti. Sienityöskentelyssä astiaan laitetaan sieneksi kutsuttu pohjamateriaali, johon kukat voidaan asetella kauniisti”, Kunnas selittää. 

2. Ei unohtaisi oikeaa lämpötilaa

Kukkakaupoissa leikkokukkia näkee usein säilytettävän kylmiössä. Kunnaksen mukaan viileä on oiva säilytyspaikka useimmille leikkokukille myös kotona.

On myös kukkia, jotka nauttivat viileän sijaan lämpimistä oloista. Tällaisia ovat esimerkiksi hortensiat ja trooppisemmat kukat, kuten flamingonkukat. 

”On hyvä muistaa, että edes trooppiset leikkokukat eivät viihdy liian kuumassa. Esimerkiksi paahteinen ikkunalauta on huono paikka, sillä liian kuumassa kukat saattavat palaa tai nuupahtaa kesken elämän.” 

3. Ei hankkisi kukkia viime tipassa

Leikkokukat ovat yleinen muistaminen, kun juhlitaan esimerkiksi päivänsankaria tai koulusta valmistunutta. Monen suomalaisen tapoihin kuuluu se, että kukat haetaan kukkakaupasta vasta matkalla juhlapaikalle.

Kunnaksen mukaan yksikään juhlakalu ei jääne ilman kukkia, vaikka näin toimisi, mutta aivan viime tinkaan kukkien hankkimista ei aina kannata jättää. 

Sama pätee, jos kukkia toivoo koristeeksi itse järjestettyihin juhliin. 

”Toiset kukat vaativat pidemmän tilausajan, jotta ehtivät avautumaan ennen juhlia. Tällaisia kukkia ovat esimerkiksi liljat, pionit ja amaryllikset. Liljat saattavat avautua joskus viikon, joten erityisesti niitä halutessa kannattaa olla ajoissa, jotta kukka on komeasti avoinna tärkeää tilaisuutta varten.” 

4. Ei jättäisi vettä vaihtamatta

Leikkokukkakimppu on helppo asettaa vedellä täytettyyn maljakkoon ja viedä koristamaan esimerkiksi olohuoneen sohvapöytää. Tämä ei Kunnaksen mukaan riitä.

”En pitäisi leikkokukkia liian montaa päivää samassa vedessä.”

Maljakon vesi olisi hyvä vaihtaa uuteen parin päivän välein ja ottaa varresta samalla pieni pala pois. Näin kukat pitävät nestejännityksensä hyvänä, ja niistä saa pidemmän ilon. 

Lue myös Anna.fi:stä: Ikebana on Suvi-Marjalle, 38, parasta mindfulnessia – aivotutkija kertoo, mihin rauhoittava vaikutus perustuu: ”Johtaa hengityksen syvenemiseen ja aistien terävöitymiseen”

5. Ei sitoisi kimppua ristiin rastiin

Tänä päivänä monet haluavat askarrella leikkokukkakimppunsa itse sen sijaan, että ostaisivat valmiin kimpun kaupasta.

Vaikka kukkakimppujen askartelu näyttää usein helpolta, Kunnas muistuttaa, että kyseessä on taitoa ja tietoa vaativa seikka. Kukkia ei esimerkiksi kannata sitoa kimppuun ristiin rastiin kuten usein tehdään. 

”Kukkien sidonnassa on erityisen tärkeää, että varret ovat spiraalissa. Näin kimpun saa sidottua napakasti ilman, että varret murtuvat tiukassa sidonnassa. Spiraalissa varret kiertyvät samansuuntaisesti ja saavat näin myös tukea toisistaan pysyen toivotussa asennossa.”

Floristi ja kukkakimppu
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita floristi ei koskaan tekisi omille leikkokukilleen – moni sortuu helppoon virheeseen, joka näivettää kimput ennen aikojaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.