Huonekasvit

Anna-Erikan kotona kasvaa 250 huonekasvia: ”Välillä mieheni kysyy, onko näitä pakko olla näin paljon”

Huonekasvien hoito on Anna-Erika Paroselle tapa rentoutua lapsiperhearjen keskellä.

Vantaalaisen Anna-Erika Parosen kotia koristavat lukuisat eriväriset huonekasvit. Vuosien varrella kasveja on kertynyt huimat 250 kappaletta.

”Äidilläni oli lapsuudenkodissani iso puutarha, jota olen hoitanut pienestä pitäen. Olen tottunut kasvien hoitoon, ja halusin vihreyttä ympärilleni. Vähitellen aloin keräilemään erilaisia kasveja, ja se vei mennessään”, Anna-Erika kertoo.

Ensimmäiset huonekasvinsa hän hankki asuessaan kahdestaan miehensä Rainer Kaskin kanssa kerrostalossa Helsingissä.

Sadan kasvin raja meni rikki, kun Anna-Erika muutti miehensä ja kahden lapsensa kanssa neljä vuotta sitten tilavampaan omakotitaloon Vantaalle.

”Sain kerrostalossa asuessamme mieheltäni hyväksynnän kasviharrastukselleni. Välillä hän tosin kysyy, onko näitä pakko olla näin paljon.”

Olohuoneessa huonekasveja ja koira
Perheen vuoden ikäinen koira Floki antaa huonekasvien kasvaa rauhassa. Samoin perheen kissa Pedro jättää kasvit rauhaan. © Anna-Erika Paronen

Värikkäiden huonekasvien pauloissa

Huonekasvien keräilyssä on ollut erilaisia vaiheita: aiemmin Anna-Erika keräsi tiettyyn kasvisukuun lukeutuvia kasveja, kuten flamingonkukkia.

”Tällä hetkellä kerään kasveja, jotka miellyttävät silmää. Mitä värikkäämpi ja erikoisempi kasvi, sitä parempi.”

Kirkkaan pinkkejä lehtiä tekevä papukaijalehti on yksi kasveista, joka vei kauneudellaan ja värikkyydellään Anna-Erikan huomion.

Uusimpana innostuksen kohteena ovat sinistä valoa heijastavat mähkät ja begoniat, joista suurin osa on terraariokasveja.

”Näiden kasvien lehdet ovat vihreitä, mutta ne heijastavat sinistä valoa, kun valo osuu niihin.”

Huonekasvi: Selaginella Willdenowii
Selaginella Willdenowii on saniaisille sukua oleva maakasvi, jonka lehtien sinisen värin voimakkuus riippuu kasvin vastaanottaman valon määrästä. © Anna-Erika Paronen

Mielenkiintoiset kasvit löytyvät somesta

Kasvien keräily on koukuttavaa puuhaa: määrätyt kasvit on pakko saada.

Anna-Erika löytää uudet ja mielenkiintoiset huonekasvit yleensä sosiaalisesta mediasta, jonka kautta hän myös ostaa ne.

Osa kasveista on löytynyt ulkomaisista verkkokaupoista.

Anna-Erika suosii yksityisiltä ihmisiltä ostamista, sillä kotioloissa karaistuneet kasvit ovat yleensä paremmassa kunnossa kuin suoraan kasvihuoneesta tai kaupasta tuodut.

Huonekasvi: Begonia - Pink Minx
Anna-Erika pitää värikkäistä kasveista. Kuvassa Pink Minx niminen begonia. © Anna-Erika Paronen

Stressitöntä kasvien hoitoa

Anna-Erikan arki täyttyy kotiäidin askareista. Huonekasvien hoitoon häneltä kuluu päivittäin aikaa noin puolesta tunnista tuntiin.

Perheen lapset, 4-vuotias Sebastian ja 3-vuotias Christopher, ovat innokkaita apureita etenkin kukkien kastelupuuhissa

Kasvien hoito on lapsiarjen keskellä myös tapa rentoutua. Silloin Anna-Erika on itsekseen, laittaa luurit korviin ja kuuntelee musiikkia. 

Hoitorutiineihin kuuluvat kukkien kastelu ja lannoitus sekä isompien kasvien kantaminen kylpyhuoneeseen suihkutettavaksi. Anna-Erika kastelee kerrallaan yhden huoneen kasvit.

”Jos kaikki kastelisi kerralla, siihen menisi koko päivä. Välillä olen aika huono kastelija, joitakin kasveja on sen takia kuollut kuivuuteen.”

Anna-Erika putsaa pölyt ja lian isolehtisistä kasveista silloin tällöin käsidesillä. Sen avulla lehtien pinnoilta saa myös poistettua mekaanisesti tuhohyönteisiä. Käytännössä hän pyyhkii kasvien lehdet nihkeällä talouspaperilla, johon hän on suihkuttanut käsidesiä.

Kasvit saavat ympäri vuoden valoa kasvilampuista, joita on 24. Ne räpsähtävät automaattisesti päälle aamulla kello seitsemän ja menevät kiinni noin seitsemän aikaan illalla. Valot toimivat samalla kodin valaisimina.

”Huonekasvien hoito ei ole suuritöistä. Kasvit pärjäävät loppujen lopuksi aika minimaalisella hoidolla. Vietämme paljon aikaa kotona. Teemme silloin tällöin viikonloppureissuja, jolloin kasvit pärjäävät hyvin itsekseen.”

Olohuoneessa hyllyllä huonekasveja
Anna-Erikalle on tärkeää, että kasvit näyttävät kivalta, ja että ne on laitettu nätisti esille. © Anna-Erika Paronen

Lue myös Anna.fi: Viherkasvien keväthuolto kannattaa aloittaa nyt – tee nämä 3 tärkeää vaihetta ja huonekasvisi kiittävät

Harrastus on tuonut uusia ystäviä

Anna-Erika on saanut paljon uusia ystäviä kasviharrastuksen kautta. Muuttaessaan Vantaalle, hän liittyi Huonekasviseuraan, jonka jäsenten kanssa hän on ystävystynyt.

Nykyään hän toimii Huonekasviseura ry:n puheenjohtajana.

”Olemme järjestäneet esimerkiksi kasvitreffejä, joissa vaihdetaan pistokkaita ja jutellaan, millaisia kasveja kullakin on kotonaan.”

Harrastuksen kääntöpuolena on rahan meno. Jotkut Anna-Erikan ostamat kasvit ovat maksaneet satoja euroja. Sähköä kuluu, kun kasvivalot ovat päällä 12 tuntia vuorokaudessa.

Anna-Erikan tavoitteena on, että mahdollisimman moni kasveista säilyisi pitkään hengissä. Ihanteellista olisi, että kasvit säästyisivät tuhohyönteisiltä.

”Toiveissani on hankkia vielä muutamia kivan näköisiä kasveja.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna-Erikan kotona kasvaa 250 huonekasvia: ”Välillä mieheni kysyy, onko näitä pakko olla näin paljon”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.