Huonekasvit

No nyt on huonekasveilla kokoa! Hassanin kasvit hipovat kattoa – jakaa nyt parhaat kasvatusvinkkinsä

Kookkaat ja kukoistavat viherkasvit tekevät Hassan Almousawin kodista paikan, jossa sielu lepää.

Koukerorunkoinen lyyraviikuna seisoo katseenvangitsijana turkoosissa ruukussaan Hassan Almousawin olohuoneessa. Kumiviikunan monihaarainen latvus hipoo kattoa ja jättipeikonlehti ojentelee kookkaita ja reikäisiä lehtiään huoneen nurkassa.

”Lyyra- ja kumiviikuna ovat lempikasvejani, koska niillä on isot lehdet ja ne kasvavat leveiksi ja korkeiksi, vähän puumaisiksi. Ne ovat myös helppohoitoisia”, Hassan kuvailee.

Kookkaat kasvit ovat Hassanille erityisen mieluisia, sillä ne tuovat kotiin vehreyttä lattiasta kattoon. Isoimmat kasvit on keskitetty olohuoneeseen, jossa Hassan perheineen viettää eniten aikaa.

Kasvien lukumäärän Hassan haluaa pitää aisoissa. Kullakin kodin paristakymmenestä kasvista tulee olla oma tila ja paikka, jossa sen kauneus pääsee parhaiten esiin.

Vielä sitäkin tärkeämpää Hassanille on kasvin kukoistus ja hyvinvointi, joka ilmenee elinvoimaisina silmuina ja uusina lehtinä.

Hassan lisää ja uusii kasveja pistokkaista. Kumiviikunan eli huonekumipuun pistokas on napattu ison kasvin latvasta.
Hassan lisää ja uusii kasveja pistokkaista. Kumiviikunan eli huonekumipuun pistokas on napattu ison kasvin latvasta. © Hanna Marttinen

Kotona opittua

Viherkasvien hoitamiseen Hassan on perehtynyt jo lapsuudestaan saakka, sillä hänen irakilaisen isänsä suvussa on paljon puutarhureita ja puutarhaihmisiä.

Kesälomat ja viikonloput kuluivat usein sukulaisensa puutarhalla Bagdadin lähellä.

Varjokatoksien alla kasvatettiin kesäkukkia, ruusuja, hedelmäpuiden taimia sekä erilaisia viherkasveja, kuten palmuja ja anopinkieliä.

”Ilmassa leijui gardenian ihana pehmeä tuoksu, kun kastelin aamuisin kasveja”, Hassan muistelee.

Kasvien hoitaminen on säilynyt rentouttavana puuhana. Samalla se tekee kodista vihreän paikan, joka on oma maailmansa ympäristöön verrattuna.

”Kun ulkona on harmaata tai valkoista, sisällä on kesäisen vihreää. Koti on minulle paikka, jossa voin ladata sielua.”

Peikonlehden pistokas juurtuu maljakossa.
Peikonlehden pistokas juurtuu maljakossa. © Hanna Marttinen

Valoa kasveille

Hassanin kotona vihreiden lehtien raikkautta korostaa omenanvihreäksi maalattu seinä sekä länsi- ja pohjoisikkunoista tuleva lempeä hajavalo.

Keväällä ja kesällä aurinko paahtaa länteen avautuvasta ikkunasta armottomasti, joten Hassan varjostaa huonetta kaihtimilla iltapäivällä.

”Valo-oloja pitää hallita. Jos kasvit saavat liikaa valoa, niiden lehdet menevät huonoiksi.”

Sopusuhtaisten muotoisten kasvien salaisuus on ruukkujen kääntely parin viikon välein kaikkina vuodenaikoina.

”Kun kasvi saa joka puolelta valoa, se muistuttaa palloa. Ilman kääntelyä kaikki lehdet kääntyvät valoon päin ja kaunein puoli on ikkunaan päin. Kasvissa pitää olla joka puolella kauniit lehdet. Jos lehti saa vähän valoa, se jää pieneksi”, Hassan perustelee.

Pölyt pois

Viherkasvien hoidossa Hassan pitää tärkeänä myös lehtien puhtautta ja pölyttömyyttä.

”Lehdet ovat kasvin suu, jolla se saa ruokansa. Pyyhin lehdet kahden viikon välein, pienet kasvit vien suihkuun. Myös tuuletus on kasveille tärkeää.”

Sumupullo suihkii täällä erityisen tiuhaan lämmityskaudella, jolloin ilmankosteus laskee kasveille epäsuotuisan matalaksi. Se aiheuttaa lehdenreunojen ruskettumista.

”Kun sumutan kasveja kunnolla, levitän lattian suojaksi pyykkiin meneviä pyyhkeitä ja lakanoita.”

Vasemmalla lyyraviikuna, sumuttelun kohteena siroliuska-aralia. Hyllyllä hienohelma ja jättipeikonlehti.
Vasemmalla lyyraviikuna, sumuttelun kohteena siroliuska-aralia. Hyllyllä hienohelma ja jättipeikonlehti. © Hanna Marttinen
Raikkaus kaunistaa. Viherkasvit, kuten siroliuska-aralia, pääsevät suihkuun muutaman kerran vuodessa. Lisäksi Hassan sumuttelee lehtiä.
Raikkaus kaunistaa. Viherkasvit, kuten siroliuska-aralia, pääsevät suihkuun muutaman kerran vuodessa. Lisäksi Hassan sumuttelee lehtiä. © Hanna Marttinen

Banaanissa salaisuus

Niin suihkutetut kuin tomuliinalla pyyhitytkin kasvit saavat kauniin kiillon banaaninkuorista. Kaliumia sisältäviä kuoria Hassan hyödyntää myös kasvien lannoittamisessa.

”Kuivatan banaaninkuoria, murskaan ne pieneksi muruksi ja laitan syvälle multaan. Syvyys riippuu kasvin ja ruukun koosta.”

Kotikonstit ja luonnonmukaiset kasviravinteet ovat muutoinkin Hassanin käytössä samoin kuin uusien kasvatusvinkkien kokeilu. Lyyraviikuna saa silloin tällöin tilkkasen kahvia sen sisältämien typen, kaliumin ja muiden ravinteiden takia.

Banaaninkuori puhdistaa isolehtisten kasvien, kuten kumiviikunan eli huonekumipuun, lehdet ja antaa niille kauniin kiillon.
Banaaninkuori puhdistaa isolehtisten kasvien, kuten kumiviikunan eli huonekumipuun, lehdet ja antaa niille kauniin kiillon. © Hanna Marttinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: No nyt on huonekasveilla kokoa! Hassanin kasvit hipovat kattoa – jakaa nyt parhaat kasvatusvinkkinsä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.