Ruoka

Herneenverso koristaa ruoat juhlakuntoon – käytä näin voileipäkakuissa ja muissa tarjottavissa

Herneenverso on vihervoimaista, makeaa ja maukasta. Kasvata ruukullinen herneenversoja pääsiäisenä perinteisen rairuohon sijaan ja napsi samalla maukkasta syötävää salaatteihin tai leivän päälle.

Herneenverso kasvatetaan sokeriherneestä, joten se maistuu makealle herneelle. Samalla nuoret versot  koristavat monet ruoat juhlakuntoon.

Herneenverso: Ravintosisältö ja terveellisyys

Kuten lähes kaikki nuoret versot, myös herneenversot ovat terveellistä ja maukasta syötävää. Sadassa grammassa herneenversoja on energiaa 22 kcal ja proteiinia 3,3 grammaa. Rasvaa ja hiilihydraatteja herneenversoissa on vähän.

Lisäksi herneenversoista saa erityisesti kaliumia ja kalsiumia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa folaattia sekä A-vitamiinia. 

Herneenverso: Kasvatus

Herneenversoja voi ostaa kaupasta valmiina, mutta niitä on helppo kasvattaa myös itse. Valitse tarkoitukseen ruokaherneeksi tai nimenomaan versojen kasvatukseen myytäviä herneitä. Voit halutessasi liottaa kuivattuja herneitä kylmässä vedessä yön yli, kunnes ne ovat turvonneet. Liotus nopeuttaa herneiden itämistä. 

Käytä noin 2 desilitraa herneitä viiteen pieneen ruukkuun. Laita ruukkuun tai laakeaan astiaan muutaman sentin paksuinen kerros kylvö- tai taimimultaa ja kylvä herneet mahdollisimman tasaisesti yhteen kerrokseen mullan päälle. Herneiden päälle ei ole välttämätöntä laittaa multaa. Näin ne ovat myös puhtaampia käyttää. 

Kastele multa hyvin ja pidä se kosteana. Varo kuitenkin ylikastelemasta, sillä liika kosteus saattaa homehduttaa herneet. Peitä astia muovilla tai lautasella, jotta multa säilyy kosteana. Herneet idätetään pimeässä.

Nosta kylvös valoisaan paikkaan viimeistään silloin, kun yksikin herneenverso nousee mullasta. Kylvöissä alkaa näkyä elämää muutamassa päivässä, ja viikossa pystyssä onkin jo komea versomatto. Kastele herneenversoja tarpeen mukaan. Leikkaa versot syötäväksi noin viikon kuluttua kylvöstä, 10 sentin mittaisina. Herne versoo uudelleen, jos jätät alimmat lehdet paikoilleen.

Käyttövalmiit herneenversot säilytetään mahdollisimman viileässä, 2–5 °C:ssa.

Herneenversojen käyttö

Maultaan herneenverso on makeahko ja sopii naposteltavaksi ihan sellaisenaankin. Ennen syöntiä versot on hyvä huuhdella mahdollisesta mullasta.

Jämäkän rakenteensa vuoksi herneenverso sopii täydellisesti myös ruokien ja leivonnaisten koristeluun, salaatteihin, ruoanlaittoon ja leivän täytteeksi sekä vaikkapa vihersmoothieden sekaan.

Käytä herneenversoja leipien ja voileipäkakkujen koristeena

Herneenverso on kaunis ja koristeellinen. Lisäksi jämäkän rakenteensa vuoksi herneenverso ei heti nuupahda, joten se sopii täydellisesti ruokien ja leivonnaisten koristeluun, kuten voileipäkakkujen ja leipien, kuten bruschettojen pinnalle.

Viimeistele lämpimät ruoat herneenversoilla

Lämpimiin ruokiin herneenverso kannattaa lisätä vasta tarjoiluvaiheessa. Nuoret ja ihanan vihrervoimaiset herneenversot tuovat kevään kielelle, joten niitä kannattaa lisätä esimerkiksi varhaisvihannespizzan täytteeksi tai nokkoskeiton koristeeksi. Rikasta herneenversoilla myös keväinen hernerisotto.

Herneenverso rikastaa salaatit

Salaatteihin herneenverso tuo makua, rakennetta ja vitamiineja. Viiriäisenmunilla, parsalla ja herneillä rikastettu couscoussalaatti sopii erityisen hyvin pääsiäisen ruokapöytään. Lisää salaatin pinnalle runsaasti herneenversoja, jolloin saat ulkonäöstä erityisen raikkaan ja kauniin. 

Vuohenjuusto-hernesalaatti on juuri sitä, mitä nimikin lupaa. Tässä salaatissa pakasteherneet saavat seurakseen tuoretta minttua, nipun herneenversoja sekä kuutioitua vuohenjuustoa. Salaatti viimeistellään öljykastikkeella, jota ryydittävät sinappi ja sitruuna.

Lue myös Anna.fi: Pakasteherneet ovat syyttä ylenkatsottua ruokaa – halpa, hyvä ja terveellinen luottopakaste taipuu moneen ruokalajiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herneenverso koristaa ruoat juhlakuntoon – käytä näin voileipäkakuissa ja muissa tarjottavissa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.