Puutarha

Versojen kasvatus tuottaa lempikasvistesi kipakoita miniversioita – katso videolta, kuinka sato valmistuu alle viikossa!

Versokasvatus ei vaadi välttämättä edes multaa. Versot ovat valmiita syötäksi, kun ensimmäiset lehdet ovat näkyvissä.

Versojen kasvatus on kevättä ja uutta satokautta odottavalle viherpeukalolle mukavaa talvipuuhaa. Verso­kasvatus on helppoa ja sato valmistuu nopeasti.

Versoja voi kasvattaa muun muassa tutuista kasviksista, kuten punajuuresta ja kaalista sekä esimerkiksi yrteistä. Maut ovat täysikasvuisia hienovaraisempia ja miedompia.

Lue myös: Kasvata idut itse ja hyödynnä tuoreet versot salaateissa, keitoissa ja burgereissa

Punajuurikkaiden versoja kasvamassa pöydällä.
Versokasvatuksella tuotetut punajuurikkaiden versot ovat syötävän suloisia ja miedon makuisia. Huolehdi versoastian kastelusta, sillä kuivassa mullassa kasvaneisiin versoihin voi tulla kitkerää makua, ja niiden hennot kasvustot näivettyvät helposti.
Rohtosarviapila, sinimailanen ja vihanneskrassi kasvavat samassa astiassa.
Voit kylvää versokasvatuksessa samaan astiaan sekaisin useita lajeja. Esimerkiksi rohtosarviapila, sinimailanen ja vihanneskrassi sopivat hyvin yhteen.

Versokasvatus ei vaadi edes multaa

Versokasvatus ei ole välineurheilua – tarvitset vain sopivia vihannesten tai yrttien siemeniä, puhtaita matalahkoja ja laakeita kasvatusastioi­ta, vettä ja kauhallisen tai kaksi kylvömultaa.

Multakaan ei ole välttämätöntä, sillä siemenet kyllä itävät ja venyvät versoiksi vaikkapa kosteaan talouspaperiin kylvettyinä.

Levitä multaa kasvatusastian pohjalle muutaman sentin paksuiseksi patjaksi ja taputtele se kevyesti tasaiseksi. Suihkuttele multa kosteaksi ja painele siemenet tiiviisti mullan pintaan.

Isokokoisten härkäpapujen ja herneiden siemeniä on hyvä liottaa muutaman tunnin verran ennen kylvöä. Isot siemenet kannattaa peittää ohuella multakerroksella, jotta niiden pinta ei pääse kuivahtamaan.

Peitä astia tiiviisti esimerkiksi rei’itetyllä muovilla.

Pidä kylvös tasakosteana ja sumuttele sitä muutaman päivän välein.

Useimmat siemenet itävät sekä pimeässä että valossa, mutta nosta ­kasvatusastiat valoon ainakin siinä vaiheessa, kun siemenet alkavat itää.

Versot ovat valmiita syötäviksi ­heti, kun sirkkalehdet eli ensimmäiset lehdet ovat nousseet näkyviin.

Versokasvatus: Siemenet kylvettynä mullan päälle.
Versot eivät tarvitse paksua multapatjaa. Mullan sijasta siemenet voi kylvää myös kostutettuun talouspaperiin. Hyvä puoli on, että talouspaperissa kasvaneiden versojen joukkoon ei vahingossakaan joudu mullanmurusia.
Sumuta versoastiaa varovasti, jotta multa ei pärsky versojen päälle. Portulakan versoista kasvaa meheviä ja kirpeähköjä.
Sumuta versoastiaa varovasti, jotta multa ei pärsky versojen päälle. Portulakan versoista kasvaa meheviä ja kirpeähköjä.

Katso videolta, miten nopeasti miniversot itävät ja kasvavat

Versojen kasvatus tuottaa hienovaraisia makuelämyksiä

Versot ovat hyvin nuoria taimia, joten ne ovat aina täyskasvuisia vihanneksia ja yrttejä miedomman makuisia.

Jos pidät punajuurikkaista, ihastut varmasti myös punajuurikkaan soman pinkkeihin versoihin, kaalien ystävälle maistuvat ­kaalien vehreät versot.

Pehmeän pähkinäisiä, joka suuhun sopivia mietoja makuja löytyy esimerkiksi auringonkukkien, maissien, apiloiden ja herneiden mehevistä versoista.

Pippurisesta potkusta pitävä kasvattaa versoja retiiseistä, krasseista, rukoloista ja sinapeista. Fenkolin versoissa on ihanan aniksinen lakritsa-aromi.

Kokeile versokasvatukseen myös lehtiyrttejä. Basilikan, korianterin, tillin tai persiljan alut ovat hempeän makuisia versioita täysikokoisiksi kasvaneista yrteistä.

Herneen versojen kasvatus
Versokasvatus antaa makuja ruokiin! Herneen makeat versot sopivat myös lämpimiin ruokiin. Kokeile niitä vaikkapa itämaisissa vokeissa. Edullisinta on käyttää ruokakaupasta löytyviä hernerokka-aineksia eli kuivattuja peltoherneitä, mutta yhtä hyvin versokasvatukseen sopivat mitkä tahansa muutkin herneiden siemenet.
Sinappikaalin eli rukolan versojen kasvatus
Sinappikaalin eli rukolan versoissa on kipakkaa potkua.
Basilikan versojen kasvatus
Punalehtisen basilikan versot sopivat pestoon yhtä hyvin kuin aikuisen yrtin lehdet.

Versokasvatuksen sato poimitaan nuorena

Versot ovat parhaimmillaan, kun ne ovat vain muutaman sentin pituisia. Kerää versosato ennen kuin ensimmäiset oikeat lehdet ilmestyvät.

Ylikasvaneiden versojen rapsakkuus ja mehevyys hiipuvat, ja ne voivat muuttua sitkeiksi, koviksi ja kitkerän makuisiksi. Poikkeuksena ovat herneet ja härkäpavut. Niiden versot ovat mehukkaita vielä sittenkin, kun niihin on kasvanut muutama oikea lehtipari.

Leikkaa versosatoa terävillä saksilla tai veitsellä ja käytä sato heti. Herkät versot nahistuvat nopeasti, joten ne eivät siedä säilytystä.

Versot sopivat kaikkiin kylmiin ruokiin, lämpimiin ruokiin ne kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, sillä pidempi odottelu veltostuttaa versot epämiellyttävän lötköiksi.

Versokasvatukseen sopivia siemeniä siemenpusseissa.
Versokasvatus hyötyy uusintakylvöistä. Kylvä sadonkorjuusta syntyneisiin aukkoihin uusia siemeniä.

Versojen kasvatus tuottaa sadon täynnä ravinteita

Versot sisältävät paljon enemmän ravin­teita kuin täysikasvuiset kasvinosat, joten ne ovat etenkin talvikaudella mainio lisä ruokaan. Merimiehetkin käyttivät versoja aikoi­naan keri­pukin torjuntaan, kun pitkillä laivamatkoilla ei ollut mahdollista säilöä riittävästi vihanneksia.

Terveellisyyden lisäksi versot tuovat ruokiin myös raikkaita aromeja ja kiinnostavaa tekstuuria.

Härkäpavun versojen kasvatus
Härkäpavun mehevien ja kookkaiden versojen voi herneiden lailla antaa kasvaa muita lajeja isommiksi ennen sadonkorjuuta. Ne kestävät myös kuumentamista.

Siemenet: Hyötykasviyhdistys

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Versojen kasvatus tuottaa lempikasvistesi kipakoita miniversioita – katso videolta, kuinka sato valmistuu alle viikossa!

Anna-Riitta

Mistä siemeniä versokasvatukseen saa? Asun syrjäseudulla, jolla ei ole erikoisliikkeitä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.